Take a fresh look at your lifestyle.

۱۰ جای دیدنی در مسیر شیراز به مشهد

سفر جاده‌ای از شیراز به مشهد می‌تواند جاذبه‌های زیادی برای دیدن داشته باشد و اگر قصد اقامتیکوتاه در شهرهای بین این رو شهر را داشته باشید، دیدنی‌های زیادی وجود دارد. در ادامه با ما همراه باشید تا ۱۰ جای دیدنی در مسیر شیراز به مشهد را با هم بخوانیم.  مناسب‌ترین مسیر سفر جاده‌ای شیراز به مشهد به شرح روبه‌رو است: بزرگراه آباده_صفاشهر، بزرگراه شهرضا_آباده، بزرگراه مشهد_نیشابور. این مسیر هزار و ۷۳۱ کیلومتر است که در مدت ۱۸ ساعت و ۲۲ دقیقه طی خواهید کرد. حال در ادامه، با هم به بررسی برخی جاذبه‌های این مسیر می‌پردازیم:

1 ) نقش رستم در مرودشت

۵۰ کیلومتر پس از شهر شیراز شما به شهری به نام مرودشت می‌رسید. مرودشت به شهر تخت جمشید معروف است چرا که کنار مرودشت، تخت جمشید پایتخت حکومت هخامنشیان قرار دارد. شهر مرودشت موزه تاریخ ایران نیز نام‌گذاری شده است. بسیاری از بناهای قدیمی مانند نقش رستم، نقش رجب و شهر استخر در مرودشت ساخته شده‌اند که همگی گواهی بر قدمت این شهر تاریخی هستند. یکی دیگر از ویژگی‌های شهر مرودشت شرایط آب ‌و هوایی و مناظر طبیعی بسیار عالی آن است. بهشت گمشده، سد درودزن و آبشار دشتک ابرج همگی از مکان‌های طبیعی و زیبای شهر مرودشت هستند. البته برای رفتن به این مکان‌ها باید کمی از جاده اصلی خارج بشوید اما ارزشش را دارد. حال، نقش رستم محوطه‌ای باستانی است که شامل تخته سنگی عظیم با یادگارهای تاریخی از سه دوره تاریخی ایلامیان، هخامنشیان و ساسانیان است. کنکاش‌های باستان‌شناسی در صخره نقش رستم اطلاعات قابل توجهی از این سه دوره تاریخی ایران باستان و تمدن کهن ایرانی ارائه می‌دهد.

جاذبه‌های تاریخی برجسته در نقش رستم شامل آرامگاه‌های تاریخی، کتیبه‌ها و سنگ نوشته‌های باستانی و نگاره‌های ایران باستان است. از برجسته‌ترین دلایل شهرت این منطقه می‌توان به قرار گرفتن آرامگاه‌های پادشاهان هخامنشی در آن اشاره کرد.

منطقه باستانی نقش رستم از جاهای دیدنی مرودشت است و در حدود ۱۰ کیلومتری شمال پرسپولیس یا تخت جمشید در استان فارس قرار دارد. نقش رستم فاصله کوتاهی نیز با نقش رجب دارد و تنها با طی سه کیلومتر می‌توانید از نقش رستم به نقش رجب برسید. منطقه نقش رستم در استان فارس به بخش‌های جنوبی کشور نزدیک است و برای تردد به آن از نواحی شمال، شمال شرقی و شمال غربی کشور باید مسیری طولانی را طی کنید. البته لازم به ذکر است که در صورتی که هدف شما سفر جاده‌ای نیست، می‌توانید با رزرو آنلاین تور سفر کنید و از این مناطق دیدن کنید.

نقش رستم در مرودشت

2) قلعه ایزدخواست در آباده

یکی از شهرهای معروفی که در مسیر شیراز به مشهد قرار دارند، آباده است. این شهر که پیشینه‌اش به دوران هخامنشی برمی‌گردد شمالی‌ترین شهر استان فارس است و حدودا اواسط جاده اصفهان شیراز است. مکان‌های دیدنی این شهر معمولا قدیمی و تاریخی هستند. البته باید بدانید که مسیر آباده آب ‌و هوایی نسبتا گرم دارد و نباید شهر‌های خنک یا مناظر طبیعی سرسبز را از آن‌جا انتظار داشت. قدمت قلعه‌ی باستانی ایزدخواست که از مکان‌های دیدنی استان فارس به شمار می‌رود، به دوره‌ی ساسانیان بر می‌گردد. محل آن در ۷ کیلومتری شمال ایزدخواست و ۷۵ کیلومتری شمال آباده است. نام‌های دیگری هم دارد؛ مانند قلعه سرسنگ یا قلعه کهنه.

اما این قلعه چه ویژگی‌های شگفت‌انگیزی دارد که آن‌را منحصر به ‌فرد می‌کند؟ یک نکته‌ی جالب در مورد دژ ایزدخواست شباهت آن با «ارگ بم» است. ارگ بم بزرگ‌ترین سازه‌ی خشتی دنیا بوده که در اثر زلزله‌ی سال ۱۳۸۲ تقریبا از بین رفته و خوشبختانه در همان زمان بازسازی شده است. پس از ارگ بم، دژ ایزدخواست بزرگ‌ترین قلعه‌ی خشتی در دنیا است.

اما ماجرا با وسعت به پایان نمی‌رسد؛ بلکه این دژ نخستین بنای طبقانی در دنیا هم است. معماری چشمگیر دژ ایزدخواست به گونه‌ای است که درون آن خانه‌های کوچک در کوچه‌های تنگ و باریک ساخته شده است. خانه‌ها حیاط نداشتند و پشت‌بام طبقه‌ی اول، حیاط طبقه‌ی دوم بوده است. چیزی مشابه آنچه در ماسوله یا پاوه و مریوان می‌بینیم. این خانه‌های کوچک بالکن هم داشته‌اند و اثر این بالکن‌هایی که از چوب اضافه‌ی سقف‌ها بوده‌اند، همچنان وجود دارد. اگر حوصله‌تان از سفر جاده‌ای سر می‌رود، مب‌توانید اقدام به خرید بلیط هواپیما لحظه آخری کنید.

3) باغ فین کاشان

باغ فین از معروف‌ترین و مهم‌ترین جاذبه‌های گردشگری کاشان است که نه ‌تنها به‌ عنوان آثار ملی به ثبت رسیده است؛ بلکه از ۹ باغ ایرانی در فهرست میراث جهانی به شمار می‌آید. این باغ به حدی زيبا است که از آن به‌ عنوان نمونه كامل باغ‌سازی ايرانی ياد می‌کنند. باغ فین به ‌لطف وجود فواره‌های متعدد، صدای دلنشین آب و درختان سر به‌ فلک‌ کشیده، مکانی رویایی برای گشت‌ و گذار به شمار می‌رود؛ به ‌خصوص که چای‌خانه آن نیز این فرصت را برای شما فراهم می‌کند تا نهایت لذت را از این لحظه‌های ناب ببرید. اگر با تور مشهد سفر کنید قطعا در این باغ توقف دارد.

علاوه بر این، بناهای تاریخی متعددی نظیر خلوت کریمخانی، حوض جوشان، شترگلوی قاجاری، تقسیم‌گاه آب و موزه ملی کاشان در این باغ وجود دارند که بازدید از آن‌ها خالی از لطف نیست. با این همه، شاید بتوان یکی از دلایل اصلی شهرت باغ فین را قتل امیر کبیر، صدر اعظم مشهور ایران دانست که از مهم‌ترین وقایع تاریخی در این باغ به شمار می‌رود.

4) خانه عباسیان در کاشان

خانه عباسیان کاشان از شاهکارهای معماری ایران محسوب می‌شود که در فهرست آثار ملی ایران قرار دارد. این خانه تاریخی در محله سلطان امیر احمد کاشان ساخته شده است و به ‌حدی زیبا است که برای سریال‌های متعددی همچون مسافر ری، ملاصدرا، جابر بن حیان و خانه‌ای در تاريكی از آن استفاده شده است.

ساختار ویژه و اتاق‌های تودرتوی این عمارت، برای هر گردشگری جذابیت دارد؛ به ‌خصوص که آینه تمام نمای معماری ایرانی را پیش روی شما قرار می‌دهد. مضاف بر آن، در این خانه شاهد تلاقی انواع هنرهای ایرانی از گچبری‌های پر نقش ‌و نگار تا نرده‌های سنگی حجاری‌شده خواهید بود. همه این ویژگی‌های منحصر به ‌فرد باعث شده‌اند که این سازه نامزد دریافت جایزه زیباترین معماری ایران بشود.

5) خانه بروجردی‌ها در کاشان

خانه بروجردی‌ها از بناهای تاریخی و چشم‌گیر در شهر کاشان است. خانه بروجردی‌ها نماد معماری درون‌گرای ایرانی است و با شکوه فراوان، چشم هر بازدیدکننده‌ای را به خود خیره می‌کند. معماری منحصر به ‌فرد و زیبای خانه بروجردی‌ها باعث شده است در لیست زیباترین جاذبه‌های تاریخی ایران قرار بگیرد. این بنای تاریخی در جنوب شرقی شهر زیبای کاشان، محله محمد سلطان میراحمد یا خیابان علوی فعلی قرار دارد.

جلوه و اهمیت خانه بروجردی‌ها به‌ حدی است که بادگیرهای آن به نمادی از شهر کاشان تبدیل شده‌اند. آثار هنری چشم‌گیر، نقاشی‌های هنرمندانه و کاشی‌کاری‌های رنگارنگ از دیگر ویژگی‌های خانه بروجردی ها هستند و در ساخت و تزیین آن بیش از ۱۵۰ هنرمند گچ‌کار، بنا و آینه‌کار همکاری کرده‌اند. تا امروز مرمت‌های زیادی در قسمت‌های مختلف بنا انجام شده است. استحکام بخشی در بخش عمده‌ای از خانه و تثبیت نقاشی‌ها به دست کارشناسان اداره میراث فرهنگی کاشان بخشی از این مرمت‌ها هستند. برای بازدید از این بنا می‌توانید با تورهای مسافرتی همراه شوید.

6) غار وشنوه در قم

غار وشنوه در نزدیکی روستای وشنوه قرار دارد در فاصله ۶۰ کیلومتری از قم قرار گرفته است. این غار در کوهستان اردهال و بخش جنوبی روستای وشنوه واقع شده است و لازم به ذکر است که کوهستان اردهال دارای ۴ غار یا چاله است که یکی از این غار‌ها (غار وشنوه) دارای منابع غنی آب است. آب این غار نیز از طریق شیار‌های کوهستان جمع می‌شود و به صورت چشمه خارج می‌شوند و به این منبع آبی می‌ریزند. در نزدیکی این غار در روستای وشنوه، زیارتگاه امامزاده هادی وجود دارد که بنای آن از دوره صفویه باقی مانده و به صورت چهار ضلعی است. دیوار‌های این زیارتگاه با کاشی‌کاری و نقاشی‌هایی که ۷۰ سال پیش توسط میر حسن نقاش کشیده شده، تزئین شده‌اند.

7) مقبره‌های گنبد سبز در قم

مجموعه‌ مقابر گنبد سبز متشکل از سه آرامگاه هستند که در مجاورت یکدیگر قرار گرفته‌اند. این آثار تاریخی، در شرق شهر قم، خیابان انقلاب، مجاورت گلزار شهدا و در محلی واقع شده‌اند. این مقابر، به نام‌های دیگری همچون مقابر دروازه‌ کاشان و برج آرامگاهی گنبد سبز معروف هستند. مجموعه‌ مقابر گنبد سبز که از جاذبه‌های قم به شمار می‌روند، در تاریخ ۱۵ دی ۱۳۱۰، در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده‌اند. طبق کتیبه‌های موجود در مجموعه‌ تاریخی مقابر گنبد سبز، این عمارات در قرن هشتم هجری قمری به‌ عنوان آرامگاه و محل دفن خاندان صفی از حاکمان شهر قم احداث شده‌اند؛ هرچند به اعتقاد مردم استان قم، این سه آرامگاه متعلق به سه تن از بزرگان عرب اشعری هستند که شهر قم را در دوران اسلامی احیا کرده‌اند. آن‌ها صاحبان این مقابر را سعد، سعید و مسعود می‌پندارند؛ اما این موضوع با توجه به تاریخ برج‌ مقبره‌هایی که در مناطق مختلف ایران وجود دارد و همچنین سرگذشت شهر قم، چندان درست نیست.

8) خانه باغ اسکویی در سبزوار

خانه باغ اسکویی سبزوار در فاصله ۴ کیلومتری غرب شهر سبزوار و در روستای ابارش واقع شده است. مجموع مساحت این مکان ده هکتار بوده و عمارت آن در میان باغ ساخته شده است. عمارت مزبور در دو طبقه ایجاد گردیده و مشتمل بر طبقه زیرزمین، مشتمل بر هشتی، حوضخانه، آب‌انبار، مطبخ و بادگیرخانه است. طبقه اول از فضاهایی مانند تالار ستون‌دار شرقی و شمالی، تالار پذیرایی و حجره‌های نشیمن تشکیل شده است. از جمله عناصر تزئینی این بنا می‌توان به آجرکاری‌های نمای بنا، گچبری قسمت‌های سر ستون‌ها، حوضخانه و نقاشی بر روی گچبری‌های حوضخانه اشاره کرد. این باغ و عمارت از جاهای دیدنی سبزوار به شمار می‌رود که قدمت آن به دوره قاجار می‌رسد و مالک آن نیز خاندان اسکویی هستند. در مسیر سفر به مشهد از این بنا دیدن کنید.

خانه باغ اسکویی در سبزوار

9) آتشکده خانه دیو در سبزوار

آتشکده خانه دیو از بناهای معماری احتمالی دوران ساسانیان است. این بنا از بناهای جالب در روستای فشتنق است که به ‌عنوان یکی از جاهای دیدنی سبزوار شناخته می‌شود. چارتاقی «خانه دیو» یکی دیگر از چارتاقی‌های منفرد ایران است که در کوهستان‌های دورافتاده شمال غربی سبزوار در استان خراسان و بر قله صخره‌ای سخت و صعب‌العبور جای دارد. چارتاقی خانه دیو یکی دیگر از نمونه‌های چارتاقی‌های منفرد در ایران با شکل متقارن چهار وجهی است. این گنبد و بخش‌های وسیعی از پایه‌ها و تاق‌ها به مرور زمان تخریب شده‌اند. چهار سوی بنا به مانند دیگر چارتاقی‌های منفرد ایران، چشم‌اندازی باز و بدون هیچگونه در یا پنجره و مانعی است. می‌توانید قبل سفر اقدام به رزرو آنلاین هتل در این منطقه کنید.

10) کاروانسرای شاه عباسی در نیشابور

با گذر از سبزوار، به نیشابور نزدیک می‌شویم. کاروانسرای نیشابور مشهور به «رباط شاه‌ عباسی»، از ابنیه‌ تاریخی و جاهای دیدنی استان خراسان رضوی در نیشابور است که هر چند در گذشته، در خارج از دروازه شهر نیشابور قرار داشته، اما با گسترش شهر، حالا در مرکز این شهر قرار دارد. این کاروانسرا که در ابتدا موقعیت آن در خارج از حصار دروازه مشهد و خندق اطراف شهر قدیم قرار داشته، اکنون در حاشیه جنوبی خیابان امام خمینی و نزدیک به میدان خیام در قسمت شرقی بافت مرکزی شهر واقع شده است. بنای این کاروانسرا را به دوره شاه عباس صفوی نسبت داده‌اند. از لحاظ وضع بنا، دیوارها، ایوان‌ها و سقف غرفه‌ها از آجر، به صورت ضربی، با ملات گچ و ماسه و سنگ لاشه، در پی بنا، ساخته شده و روکار آن‌ها در تعمیرات مکرر بازسازی شده است. فرم بنا نیز از نوع چهار ایوانی با پلان مربع شکل و به ابعاد ۶۹ در ۶۸ متر است. گفتنی است که این بنا با مساحتی در حدود ۴۹۰۰ مترمربع از کاروانسراهای نسبتا بزرگ به شمار می‌رود. این کاروانسرا از جاهای دیدنی مشهد به شمار می‌رود.

مگ تک

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.