Take a fresh look at your lifestyle.

انواع بیماری های روانی خطرناک؛ که از شناخت آنها وحشت زده می شوید!

تصور کنید که بیماری روانی دارید که موجب می شود این گونه فکر کنید که شریک زندگی تان بدترین دشمن شماست و می خواهد به شما آسیب برساند. یا اینکه مبتلا به بیماری شوید که مجبورتان می کند فکر کنید کتاب ها خوردنی هستند. یا حتی خیلی بدتر از اینها! تصور کنید بیماری روانی دارید که موجب می شود مرده ها را در حال راه رفتن ببینید. چه احساسی پیدا می کنید اگر یک روز در آینه خودتان را ببینید و روز دیگر در حالی که جلوی آینه هستید کس دیگری را ببینید؟ ترسناک است نه؟ با من در ادامه این مطلب از مینویسم همراه باشید تا انواع بیماری های روانی خطرناک را به شما معرفی کنم.

مطالب پیشنهادی: اختلال پارانوئید چیست؟

لیست خطرناک ترین بیماری های روانی

متاسفانه تمام مثال هایی که زده ام واقعیت های روزمره انسان های زیادی در سراسر دنیاست. البته تنها درصد کمی از انسان های روی زمین مجبورند با بیماری های روان شناختی که در بخش بالا توضیح دادم زندگی کنند. اما حقیقت تلخ این است که 450 میلیون نفر در سراسر دنیا به گونه ای از اختلالات روانی مبتلا هستند. در کشور پهناوری مانند آمریکا از هر چهار خانواده یکی شان درگیر گونه ای از این بیماری هاست. این رقم آنقدر بالاست که محققین فکر می کنند آینده زمین با اپیدمی بیماری های روانی رو به رو خواهد بود و از این رو باید برای درمان این بیماری ها به دنبال راه چاره بود.

برخی بیماری های روانی مانند افسردگی ممکن است خیلی طبیعی و به مرور زمان به وجود بیایند. این در حالی است که برخی دیگری از این بیماری ها ناگهانی و در صورت صدمه به مغز ایجاد می شوند. همه ما ممکن است برخی از این بیماری ها را بشناسیم. مثلا اختلال شخصیتی دو قطبی، اختلال وسواس فکری عملی، استرس پس از حادثه، اختلال اضطرابی و اوتیسم همگی از جمله بیماری های روانی شایع هستند. تمام بیماری های روانی که تا به این جای مطلب نام برده یا توصیف کردم برای مبتلایان و اطرافیان شان دردناک و ترسناک هستند. این در حالی است که برخی از این بیماری ها بسیار ترسناک تر و عجیب تر از سایرین هستند. در این مطلب سعی دارم 15 مورد از ترسناک ترین بیماری های روانی را به شما معرفی کنم.

1. فراموشی پس گستر

فراموشی پس گستر

از دیگر اختلالات روانی خطرناک می توان به فراموشی پس گستر اشاره کرد. این بیماری درست مانند سندروم کاپگراس است با این تفاوت که در کاپگراس آدم ها تکثیر شده اما در فراموشی پس گستر مکان ها تکثیر می شوند. این بیماری را از جهات بسیاری می توان بررسی و توصیف کرد اما ویژگی اصلی تمام مبتلایان این است که فکر می کنند یک لوکیشن به صورت همزمان در دو مکان متفاوت وجود دارد. واژه فراموشی پس گستر اولین بار در سال 1903 و توسط عصب شناسی به نام آرنولد پیک برای توصیف بیماران مبتلا به آلزایمر مورد استفاده قرار گرفت. اما امروزه از این واژه برای توصیف بیمارانی استفاده می شود که تومور داشته ، صدمه مغزی دیده اند یا فراموشی دارند.

مطالب پیشنهادی: علائم و نشانه های آلزایمر

2. اختلال وسواس فکری عملی

نام این اختلال خیلی شنیده شده بله اما باید بدانید که این مورد نیز جز بیماری های روانی خطرناک هستند. خیلی ها برای دست انداختن دیگران از نام این اختلال استفاده می کنند. اما واقعیت این اختلال روانی مرموز اصلا آن چیزی نیست که به نظر می آید. اختلال وسواس فکری عملی که با نام اختصاری OCD هم شناخته می شود به شیوه های متفاوتی خودش را نشان می دهد؛ از ترس غیر قابل توصیف گرفته تا اضطراب، و فکر های نگران کننده و غیر قابل کنترل. افراد درگیر با این بیماری تنها از راه انجام دادن یک سری کارهای وسواسی مانند تمیز کردن خانه می توانند فکرشان را راحت کرده و به آرامش برسند.

بدتر از همه این است که افراد مبتلا به OCD خیلی خوب می دانند که ترس هایشان منطقی نیست و همین منطقی نبودن ترس ها منجر به ایجاد اضطرابی غیر قابل کنترل می شود. تقریبا 1 % از جمعیت جهان با این اختلال درگیر هستند و متاسفانه درمانی هم برایش نیست علت این اختلال روانی هنوز مشخص نشده اما تصور می شود اختلال در عملکرد فرارسان های شیمیایی موجود در مغز مسئول ابتلا به OCD هستند.

مطالب پیشنهادی: ازدواج با فردی که وسواس فکری و عملی دارد چگونه است؟

3. سندروم دیوژن یا گدا منشی

سندروم دیوژن یا گدا منشی

یکی از جالب ترین سندروم های عجیب انسان ها دیوژن یا گدا منشی است. این سندروم نسبت به باقی اختلالات روانی که تا به این جای کار معرفی کردم شایع تر بوده و شهرتش را از سریال های تلویزیونی دارد که بیماران مبتلا به بیماری توسط متخصصان درمان می شدند. این سندروم که به پاس زحمت های فیلسوف یونانی، دیوژن به چنین نامی شناخته می شود بیمارانی را توصیف می کنند که میل شدیدی به جمع کردن وسیله های به درد نخور دارند. این میل شدید به جمع کردن تا جایی پیش می رود که افراد ارتباط عاطفی عمیقی با وسیله هایشان شکل می دهند.

افراد مبتلا به این اختلال جدایی از جمع کردن چیزهای بی خود علائم دیگری هم دارند. از جمله فراموش کردن خودشان، بی خیالی نسبت به اعضای خانواده، انزوای اجتماعی، و عادی شدن چنین رفتاری! این اختلال در میان افراد مسن مبتلا به فراموشی خیلی شایع است. البته افرادی که حس رها شدن از جامعه دارند یا در برهه ای از زندگی شان بی خانمان بوده اند هم ریسک بالاتری برای ابتلا به این اختلال دارند.

مطالب پیشنهادی: لیست فوبیا های عجیب و غریب

4. اختلال تجزیه هویت

اختلال تجزیه هویت که در گذشته با نام اختلال چند شخصیتی شناخته می شد یکی از هولناک ترین بیماری های روانی است که در فیلم های سینمایی خیلی مورد توجه قرار گرفته اما در عین حال اصلا آن چیزی نیست که در فیلم ها به مخاطبین نشان داده می شود. معمولا کمتر از 1 درصد از کسانی که از اختلال تجزیه هویت رنج می برند 2 تا 3 شخصی متفاوت دارند. گاهی هم بیشتر! بیماران مبتلا به این اختلال با مشکلاتی نظیر از دست دادن حافظه، هویت، احساسات، درک محیطی، سلیقه و رفتار و حس خود شناسی شان درگیر هستند.

مبتلایان به این اختلال دائما بین شخصیت هایشان در گردش هستند. این افراد ممکن است از یک ساعت تا سال ها در یک شخصیت بمانند. این را هم بگویم که تغییر شخصیتی در این افراد بدون هیچ نشانه ای و کاملا ناگهانی است. و البته تقریبا غیر ممکن است که بخواهید فردی مبتلا به اختلال تجزیه هویت را متقاعد کنید که چنین مشکلی دارد. به همین دلیل بیماران این اختلال نمی توانند در شرایط عادی و در کنار آدم های دیگر زندگی کنند و معمولا در مراکز روان درمانی از آنها مراقبت می شود.

5. سندروم پاریس

سندروم پاریس

یکی از نادر ترین، خاص ترین و ترسناک ترین بیماری های روانی؛ سندروم های کشف شده تا به امروز سندروم پاریس است. افراد درگیر با این اختلال زمان دیدن این شهر به شدت هیجان زده و از خود بی خود می شوند. جالب است بدانید که این سندورم بیشتر در میان بازدیدکنندگان ژاپنی شهر پاریس شایع است. شاید برای شما خیلی غیر قابل باور باشد اما در میان 6 میلیون بازدید کننده ژاپنی که هر ساله از این شهر دیدن می کنند 1 تا 2 هزار نفر با دیدن شهر دچار اضطراب، از خود بی خود شدن، ایده های غیر واقعی و حتی توهم می شوند.

پزشکان تنها توانسته اند حدس هایی در مورد علل این سندروم عجیب و غریب بزنند. باید به این نکته توجه داشت که بیشتر افراد مبتلا به این سندروم سابقه ابتلا به هیچ اختلال روانی را ندارند. بنابراین تصور می شود که خستگی فیزیکی و روانی و دیدن پاریس واقعی که از انتظارشان خیلی دور است منجر به ابتلا به چنین سندرومی می شود.

6. سندروم کلوور بوسی

تصور کنید که دلتان بخواهد طعم کتابی را بچشید یا با یک ماشین ازدواج کنید. اینها واقعیت های زندگی یک فرد مبتلا به سندروم کلوور بوسی؛ یکی از بیماری های روانی خطرناک است. افراد درگیر با این اختلال روانی با مشکلاتی مانند از دست دادن حافظه، تمایل به خوردن چیزهای غیر قابل خوردن و ازدواج کردن با موجودات غیر زنده کلنجار می روند.

جای هیچ تعجبی ندارد اگر این افراد نتوانند اشیا یا افراد آشنا را از غریبه ها تشخیص دهند. چنین مشکل روانی هولناکی ناشی از صدمه ای است که به قشر گیجگاهی وارد می شود. و خبر بد این است که متاسفانه برای این بیماری درمانی وجود نداشته و افراد درگیر با این بیماری باید تا آخر عمرشان علائم آزاد دهنده سندروم کلوور بوسی را تحمل کنند. متاسافانه این افراد در زندگی روزمره خود، ارتباط شان با سایر انسان ها را از دست داده و در محیط کاری شان با مشکلات زیادی دست و پنجه نرم می کنند.

7. سندروم آلیس در سرزمین عجایب

آلیس در سرزمین عجایب ممکن است که فانتزی تمام عیار باشد. اما بسیاری از ویژگی های او بخشی از سندرومی ترسناک به همین نام است. این سندروم با نام تاد هم شناخته شده و باعث می شود بیمار تمام اطرافش را به شکلی عجیب و غریب و آسیب دیده ببیند. درست مانند آلیس که ساختمان های اطراف را خیلی بزرگ یا خیلی کوچک می دید. صداها و حتی احساس فرد در مورد اشیای اطراف هم ممکن است در این سندروم دستخوش تغییرات ناگهانی شوند.

در این اختلال روانی ترسناک شخص هم ممکن است در عرض چند ثانیه کاملا تغییر کند. خوشبختانه این بیماری روانی بسیار نادر بوده و معمولا افراد درون بازه سنی 20 سال را تحت تاثیر قرار می دهد. بیشتر اوقات این افراد یا تومور مغزی دارند یا مواد مصرف کرده اند. بیماری روانی مانند سندروم آلیس در سرزمین عجایب موجب می شود به این نتیجه برسید که هیچ چیز مانند سلامتی ارزشمند نیست!

8. سندروم دست بیگانه همان دست بی قرار

سندروم دست بیگانه همان دست بی قرار

هرچند بیشتر اوقات این سندروم را در فیلم های علمی تخیلی می توان پیدا کرد، باید بگویم که واقعی است و انسان ها درگیرش می شوند و بر خلاف چیزی که در سریال پایتخت دیدیم بسیار غم انگیز است. افرادی که به این اختلال روانی نادر مبتلا می شوند کاملا کنترل دست یا بازوهایشان را از دست می دهند. دستی که از کنترل خارج می شود از مغز فرمان نگرفته و کاملا خود کفا عمل می کند. افراد درگیر با این بیماری گزارش کرده اند که دست به صورت کاملا غیر قابل کنترلی اقدام به خفه کردن شخص یا دیگران کرده، لباس هایشان را پاره می کند یا آنقدر پوستش شان را چنگ می زند که منجر به خون ریزی شود.

سندروم دست بی قرار بیشتر در افرادی که با آلزایمر و بیماری کروتزفلد جاکوب درگیر هستند شایع است. چرا که این افراد معمولا جراحی مغز انجام می دهند و گاها ارتباط بین دو هموسفر مغز از بین می رود. متاسفانه سندروم دست بی قرار درمانی نداشته و افراد درگیر با این بیماری با کمک دست دیگر خود حمله های دست بی قرار را کنترل می کنند.

9. سندروم هویت تمام بدن

این سندروم که با نام اختلال هویت تمام بدن یا اختلال قطع عضو هم شناخته می شود موجب می شود که بیماران تمایل داشته باشند بخش های سالم بدن شان را ببرند یا به خود آسیب های جدی برسانند. البته هنوز از چیستی این بیماری اطلاعات چندانی در دست نیست اما اینگونه تصور می شود که علت عمده این بیماری ناشی از آسیب به هموسفر راست مغز است. جراحان معمولا حاضر نمی شوند بخش های سالم بدن را به درخواست بیماران جدا کنند. به همین خاطر بیماران مبتلا به این سندروم معمولا خودشان دست به کار شده و سناریوی دردناک قطع عضو را اجرا می کنند.

در این میان هستند کسانی که خوش شانس بوده اند و جراحان این کار را برایشان انجام داده اند. اکثر افراد از این تصمیم راضی بوده و با خوشحالی به زندگی ادامه می دهند. این سندروم یکی از ترسناک ترین و خطرناک ترین بیماری های روانی برای متخصصان به شمار آمده و جامعه پزشکی در صدد است هر چه زودتر چیستی و چرایی اش را کشف کند.

10. خود گاو پنداری یا پانتروپیا (Boanthropy)

این بیماری روانی یکی از همان اختلالاتی است که امکان ندارد تا به حال در موردش شنیده باشید. این اختلال روانی خطرناک و ترسناک و البته نادر موجب می شود فرد فکر کند که گاو است. دیده شده که گاهی افراد مبتلا به این بیماری در دشت ها همراه گاو ها چرا می کنند، در حالیکه روی چهار پا راه می روند و واقعا خود را بخشی از گله می دانند. البته باید اشاره کرد که افراد درگیر با خود گاو پنداری اصلا متوجه حرکات خود نیستند. همین عامل موجب شده روان شناسان به این نتیجه برسند که خود گاو پنداری نتیجه رویا یا حتی هیپنوتیزم است. این اختلال روانی حتی در انجیل هم آمده. در این کتاب مقدس این گونه اشاره شده است که شاه نبوچاند توسط مردان هدایت می شد و مثل چهارپایان علف می خورد.

11. توهم کاپگراس

توهم کاپگراس

توهم کاپگراس از خطرناک ترین بیماری های روانی شناخته شده و به پاس زحمات کاپگراس، روان شناس فرانسوی به این نام شناخته می شود، اختلالی خانمان سوز است که افراد مبتلا به آن تصور می کنند همه آدم های دور و برشان تکثیر شده و در واقع خودشان نیستند. افراد درگیر با بیماری شدیدا اعتقاد دارند که دور و بری هایشان با افراد دیگر جا به جا شده و برنامه دارند به آنها آسیب برسانند.

در یکی از جالب ترین موارد این اختلال زنی 74 ساله تصور می کرد که همسرش با شخصی دقیقا هم قیافه عوض شده و این فرد جدید هم قصد دارد به او آسیب برساند. اختلال توهم کاپگراس خیلی نادر بوده و معمولا در اثر آسیب به مغز ایجاد می شود. البته ناگفته نماند که افرادی که فراموشی، اسکیزوفرنی، اختلال اضطرابی و صرع دارند هم گاها علائم این اختلال را بروز می دهند.  

مطالب پیشنهادی : اختلال میسوفونیا چیست؟

12. لینکانتروپی بالینی

درست مانند خود گاو پنداری افراد درگیر با لینکانتروپی هم تصور می کنند به حیوانات تبدیل شده اند. البته نه فقط گاو. بیماران این اختلال روانی اکثرا تصور می کنند گرگ یا گرگینه هستند. این بیماران عقیده دارند می توانند به گرگ تبدیل شوند و به همین دلیل رفتارهای گرگ مانند هم بروز می دهند. مثلا در جنگل ها زندگی می کنند.

اختلال لینکانتروپی بسیار نادر بوده و معمولا در بیمارانی ایجاد می شود که سابقه ابتلا به بیماری های روانی دیگر هم دارند. به عبارتی بیمارانی که اسکیزوفرنی، اختلال شخصیت دو قطبی و اختلال افسردگی دارند ریسک بالاتری برای ابتلا به لینکانتروپی بالینی دارند.

13. توهم کوتارد یا سندورم مرده متحرک

باورش سخت است اما واقعا بیماری هایی هست که موجب می شود افراد فکر کنند مرده متحرک یا زامبی هستند! گویی واکنیگ دد از روی همین اختلال روانی ساخته شده است! افراد درگیر با این بیماری تصور می کنند مرده متحرک یا روح هستند. گاها گزارش شده که این افراد تصور می کنند بدن شان در حال از هم پاشیدن است یا خون ریزی دارند و ارگان های بدن شان در حال از هم پاشی هستند. احساس داشتن بدنی که در حال از هم پاشی است معمولا بخش اصلی از توهم کوتارد است. شاید به همین دلیل است که بیماران مبتلا به اختلال توهم کوتارد افسردگی دارند یا مانیک هستند.

در برخی موارد دیده شده که بیماران در حد مرگ به خود گرسنگی می دهند. این اختلال روانی اولین بار در سال 1880 و توسط روان شناسی به نام ژول کوتارد معرفی شد. خوشبختانه چنین اختلالی بسیار نادر است. یکی از جالب ترین موارد ثبت شده از این اختلال در مورد مردی در هایتی بود که اعتقاد داشت بر اثر ابتلا به ایدز مرده است و حالا هم در جهنم زندگی می کند.

مطالب پیشنهادی: 10 فیلم درباره اختلال پارانوئید

14. اختلال شخصیت ساختگی

 بیشتر مردم با داشتن نشانه هایی مانند عطسه و سرفه به این نتیجه می رسند که سرما خورده اند، اما نه کسانی که درگیر اختلال شخصیت ساختگی هستند. این اختلال روانی مرموز موجب می شود افراد وسواس بیماری داشته باشند. در واقع بیشتر کسانی که با این بیماری درگیر هستند از قصد خودشان را به مریضی می زنند تا درمان دریافت کنند.

گاهی این داستان آنقدر ادامه دار می شود که فرد یک سری علائم بلند بالا را لیست می کند و از این بیمارستان به آن بیمارستان می دود و ادعا می کند که بیماری ناشناخته دارد. چنین درگیری روانی احتمالا ناشی از سابقه ابتلا به بیماری ریشه دار یا بیماری روانی دیگر است. خوشبختانه اختلال شخصیت ساختگی کمتر از 5% مردم جهان را درگیر خودش کرده و با تراپی های روان درمانی قابل کنترل است.

15. سندروم استندال

سندروم استندال

سندروم استندال نوعی بیماری روانی است که به صورت موقتی بروز پیدا می کند. این سندورم زمانی رخ می دهد که فردی به صورت ناگهانی در محیطی قرار بگیرد که آثار هنری زیادی در آن قرار داشته باشد. یا اینکه فرد در محیطی با زیبایی خیره کننده قرار بگیرد. افرادی که با این اختلال مواجه شده اند گزارش کرده اند که در زمان شیوع بیماری ضربان قلب بالا رفته، اضطراب داشته، گیج و گنک بوده و حتی توهم هم داشته اند.

این سندروم به نام نویسنده فرانسوی، استاندال، که تجربه درگیری اش با این اختلال را در سفری به فلورانس در سال 1817 به جزییات نوشته بود نام گذاری شده است. لازم به ذکر است که افرادی که این اختلال را تجربه می کنند لزوما سابقه ابتلا به هیچ بیماری روانی را ندارند. اما در هر صورت ممکن است که افرادی با سابقه اضطراب مزمن هم به این اختلال دچار شوند.

نتیجه گیری

سلامت روان یکی از جالب ترین موضوعات دانش روز دنیاست و درست از زمانی که دانش روان شناسی به وجود آمده بحث داغ سلامت روان و انواع بیماری های روانی هم در میان بوده است. تلاش برای درک بیماری ها و اختلالات روانی به ما کمک می کند معنی سلامت روان را بهتر درک کرده و از سوی دیگر عزیزانی را که درگیر این بیماری ها هستند بهتر درک کنیم. سرویس های درمانی فراهم شده برای این بیماران می تواند کیفیت زندگی شان را بهبود ببخشد ولی متاسفانه برای تمام این اختلالات روانی درمان وجود ندارد. 15 اختلال روانی که در این مطلب به آنها اشاره کرده ام ترسناک و غیر قابل باور هستند.  باید بدانید که چنین موضوعات ترسناکی واقعیت های زندگی بسیاری از انسان ها در دنیاست. پس چه بهتر که با درک کردن زندگی شان اندکی را راحت تر کنیم!

مگ تک

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.