Take a fresh look at your lifestyle.

عادت های بد غذایی ایرانیان چیست؟

چگونگی انتخاب ، آماده کردن ، طبخ ، مصرف و نگهداری مواد غذایی به عادت غذایی و سلیقه و ذائقه ما مربوط می شود. عموما عادت به مواردی از جمله: شرایط اجتماعی ، اقتصادی ، فرهنگی ، جغرافیایی ، مذهبی ، کشاورزی و بسیاری عوامل دیگر بستگی دارد که به صورت نسل به نسل در زندگی ما ایرانیان ریشه کرده است.

اکثر این عادت های بد غذایی مستقیم بر روی دستگاه گوارش مانند روده و معده آسیب وارد می کنند و بدن را دچار عوارض می کنند و برای سیستم ایمنی بدن اختلال ایجاد می کنند. در ادامه این مطلب با برخی از عادت های بد غذایی ایرانیان آشنا خواهید شد.

بررسی هوس های غذایی شایع بین مردم ایرانی و دلیل آنها

بررسی 15 عادت بد غذایی ایرانیان

از جمله عادت های بد غذایی مردم ایران ، مصرف نمک بیش از حد ، نوشیدن آب و مایعات زیاد همراه غذا ، نوشیدن چای بعد از غذا ، حذف وعده های اصلی غذایی ، تند غذا خوردن ، سرخ کردن زیاد مواد غذایی ، استرس و هیجان هنگام غذا خوردن و مصرف مواد غذایی فاقد فیبر اشاره نمود. در ادامه به شرح هر یک از آنها می پردازیم.

1. مصرف نمک زیاد 

از شایع ترین عادات بد غذایی مردم ایران می توان به مصرف بیش از حد نمک اشاره نمود. نمک به نگهداری آب در بدن کمک می کند. اما مصرف بالای نمک باعث جمع شدن آب در بدن و تورم می شود. برای افراد مبتلا به فشار خون مصرف بالای نمک بسیار خطرناک است و موجب بالا رفتن فشار خون می شود و نتیجه آن احتمال بروز سکته های قلبی و مغزی بالا می رود.

شایع ترین عادات بد غذایی مردم ایران می توان به مصرف بیش از حد نمک

2. نوشیدن آب و مایعات زیاد همراه غذا

هنگامی که آب یا مایعات زیاد همراه غذا می نوشید این عمل باعث رقیق شدن شیره های گوارشی می شود و رقیق شدن شیره های گوارشی هضم غذا را کامل انجام نمی دهد و باعث اختلال در هضم و جذب غذا می شوند و در نهایت موجب نفخ و اختلال در دستگاه گوارش می شوند.

3. نوشیدن چای بعد از غذا

نوشیدن چای بعد از غذا از دیگر عادت های بد غذایی مردم ایران می باشد. از آنجایی که چای تانن دارد و تانن با آهن موجود در منابع گیاهی تانات آهن بوجود می آورد و این ترکیب موجب از بین رفتن آهن در بدن می شود. این مورد خصوصا بیماران و اشخاص مبتلا به کم خونی و فقر آهن مضر بوده و کم خونی آنان را افزایش می دهد.

چای دارای فاکتور ضد ویتامین B۱ (تیامین) می باشد و مانع جذب ویتامین B۱ در بدن می شود. نتیجه این که مصرف چای با فاصله کمی پس از غذا  کمبود آهن و کمبود ویتامین B۱ را برای بدن ایجاد می کند. مخصوصا اگر میزان آهن یا ویتامین B۱ در غذای انسان کافی نباشد، می تواند اثرات مضر قابل توجهی را از خود بجا بگذارد.

نوشیدن چای بعد از غذا
نوشیدن چای بعد از غذا یکی از عادت های غذایی بد مردم ایران است

روش تشخیص چای خوب چگونه است؟

3. حذف کردن وعده های اصلی غذا

fvod افراد شنیده ایم که رژیم دارند و به همین دلیل وعده های اصلی غذای خود را حذف کرده اند. اما این کار باعث می شود که معده برای مدت طولانی خالی باشد و گرسنگی زیاد و طولانی مدت باعث کاهش قند خون می شود.

این امر باعث ضعف و سستی ، خستگی ، سرگیجه ، اضطراب ، بی حوصلگی و عوارض عصبی می شود. بدن انسان بصورت سیستماتیک هنگامی که دچار کمبود کالری می شود دستور ذخیره چربی را می دهد و به اصطلاح  فرد دچار لقمه خواری می شود ، که بلافاصله پس از قطع رژیم ، دچار چاقی مفرط می شود.

بهترین زمان خورده وعده های غذایی برای چربی سوزی

5. تند غذا خوردن 

مرحله اول برای هضم غذا در دهان توسط آنزیم پتیالین موجود در بزاق دهان انجام می شود. اما برای انجام درست این مرحله غذا باید به خوبی جویده شود. اما با عجله و تند تند غذا خوردن باعث اختلال در هضم غذا می شود. این موضوع به سنگینی و دل درد و مشکلات گوارشی می انجامد.

6. سرخ کردن طولانی غذاها

ایرانیان عموما برای سرخ کردن غذاها از روغن زیاد استفاده می کنند. استفاده از روغن زیاد باعث اضافه وزن و چاقی می شود و عوارض زیادی به دنبال دارد.

هنگامی که غذا سرخ می شود درجه حرارت غذا از حرارت جوش بیشتر می شود و در این دما مواد مغذی ارزش غذایی خود را از دست می دهند. استفاده از روغن و درجه حرارت بالا هضم غذا برای بدن مشکل خواهد بود.

سرخ کردن طولانی غذاها

7. استرس و هیجان هنگام غذا خوردن

استرس ها و هیجان به هنگام غذا خوردن باعث می شود که ترشح آنزیم ها و شیره های گوارشی دچار احتلال شوند و در نتیجه موجب اختلال در هضم غذا می شود. در این صورت مواد مغذی نمی توانند به سلول ها برسند. اختلال در هضم و جذب غذا باعث بروز اختلالات گوارشی متعددی می شود.

کدام غذاها را نمی شود دوباره گرم کرد؟

8. روغن مایع برای سرخ کردن غذا

هنگام سرخ کردن غذا برای طولانی مدت باید از روغن مخصوص سرخ کردنی استفاده کنید. روغن مایع از روغن جامد سریعتر ذوب می شود و این موجب ایجاد مواد مضر در پخت و پز می شود. بهتر است مقداری از روغن مایعی که در سالاد استفاده می کنید به آب غذاهایی که در حال طبخ است اضافه کنید.

9. مصرف مواد غذایی فاقد ارزش غذایی

از دیگر عادات بد غذایی ایرانی ها می توان به مصرف مواد غذایی فاقد ارزش غذایی اشاره نمود. مصرف بالای چیپس ، غلات حجیم شده ، نوشابه های گازدار ، انواع شکلات ، آب نبات و همچنین خوردنشان نزدیک به وعده های اصلی جلوی اشتهای شخص را برای صرف غذا هنگام وعده های اصلی چون صبحانه ، ناهار و شام را می گیرد و از آنجایی مع این موارد فاقد ارزش غذایی می باشند نمی توانند نیاز غذایی بدن را تامین نمایندو

10. خوردن مواد شیرین بعد از غذا

برخی از ایرانیان بر این باورند که مصرف مواد شیرین بعد از باعث بهبود هضم غذا می شود. در صورتی که این عادت را ادامه دهید موجب چاقی و عوارض ناشی از آن می شود. مصرف زیاد مواد شیرین باعث پوسیدگی و خرابی دندانها می شود، دلیل آن اسیدی است که از مواد شیرین در دهان ایجاد می شود.

خوردن مواد شیرین بعد از غذا

11. یکنواختی برنامه غذایی روزانه

باید برای داشتن وعده های غذایی درست حتما از مواد غذایی متنوع استفاده کنید. جذب و متابولیسم گروهی از مواد در حضور غذاهای دیگر بهتر انجام می شود. پس حتما با ایجاد تنوع در وعده های غذایی نیازهای تغذیه ای بدن را تامین کنید.

12. باورهای غلط تغذیه ای

بسیاری از فرهنگ ها و خانواده های ایرانی باورهای خاص و متفاوتی درباره تغذیه دارند. برخی از این باورها غلط و یا مضر هستند. باورهای غلط تغذیه ای درباره رژیم های لاغری همچون حذف شام  و وعده های اصلی بسیار شایع هستند.با شناخت اینگونه باورها و تلاش در تغییر آنها، گام موثری در بهبود تغذیه جامعه خواهد بود.

13. باورهای غلط غذایی هنگام  بیماری ها

در جوامع مختلف عادت های غذایی وجود دارد که برای افراد بیمار بسیار مضر است. برای مثال برخی افراد هنگام بیماری اسهال آب نمی نوشند که این عادت بسیار خطرناک است و می تواند به دلیل از دست دادن آب بدن و جبران نشدن آب از دست رفته منجر به مرگ خصوصا کودکان و افراد مسن می شود.

در بیماریهای عفونی و تب دار، بعضی ممنوعیت های غذایی از جمله عدم مصرف میوه ها و بعضی مواد پروتئینی مرسوم است که احتمال  بروز سوء تغذیه و تشدید بیماری شده و به این ترتیب به سلامت انسان لطمه وارد می کند.

14. در بشقاب بزرگ غذا خوردن 

غذا خوردن در بشقاب ها و ظروف بزرگ موجب افزایش وزن می شود. بهتر است از ظرف های کوچک برای صرف وعده های غذایی سبک و سالم، خوردن سالاد و سبزی ها و میوه های تازه استفاده کنیم و از خوردن غذا در ظروف یزرگ.

15. مصرف مواد غذایی فاقد فیبر

برخی افراد عادت به مصرف مواد غذایی فاقد فیبر دارند که به هیچ عنوان خوب نیست! استفاده از سبزیها و میوه ها و سایر منابع فیبر غذایی به مقدار زیاد ابتلا به سرطانهای دستگاه گوارش را کاهش می دهد.

انواع سبزیها ، حبوبات ، غلات سبوس دار و میوه ها بخصوص با پوست فیبر بالایی دارند و موجب پیشگیری و درمان یبوست ، پایین آوردن کلسترول خون و در نتیجه جلوگیری از بروز عوارض قلبی عروقی و حفظ سلامت قلب می شوند.

فیبر غذایی به کنترل قندخون کمک می کند و برای افراد مبتلا به بیماری قند بسیار مفید است. مواد غذایی  که فیبر دارند چون حجیم هستند ، جای زیادی را در معده اشغال می کنند و جلوی اشتهای کاذب را میگیرد و از آن جا که نیاز به جویدن زیاد دارند، مانع از پرخوری می شوند و از افزایش وزن جلوگیری می کنند.

مگ تک

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.