Take a fresh look at your lifestyle.

شرایط و مراقبت های قبل و بعد از انواع آندوسکوپی + پاسخ به سوالات متداول

اگر برای طی مراحل درمان و تشخیص بهتر دکتر آندوسکوپی را برای شما تجویز کرده اما چیزی درباره اقدامات قبل و بعد از آندوسکوپی نمی دانید این متن برای شما بسیار مفید خواهد بود زیرا اطلاعات مفید و کاربردی درباره اندوسکوپی در اختیار شما قرار می دهد. هشت موردی که باید در مورد آندوسکوپی شامل شرایط قبل و بعد از انواع آندوسکوپی، مراقبتهای قبل و بعد از آندوسکوپی، انواع آندوسکوپی و خطرات اندوسکوپی بدانید در ادامه ذکر شده است.

اطلاعات مفید درباره شرایط قبل و بعد از آندوسکوپی

آندوسکوپی یک روش پزشکی است که به متخصصان اجازه می دهد ساختارها و اندام های داخلی را از طریق “آندوسکوپ” تجسم کنند از طریق یک کابل انعطاف پذیر بلند، با نور و دوربینی در انتهای آن. این روش می تواند برای بررسی علائم، تأیید تشخیص ها و حتی ارائه برخی از انواع روش های درمانی انجام شود. آندوسکوپی یک روش تهاجمی است. با شرایط قبل و بعد از آندوسکوپی و مراقبت های پرستاری قبل و بعد از آندوسکوپی با مینویسم همراه باشید:

1. آندوسکوپی من از کدام نوع است؟

اگرچه یک اصطلاح غالب وجود دارد، “آندوسکوپی” ، اما در واقع بسته به هدف و مکان انواع مختلف آندوسکوپی وجود دارد. پزشک شما باید به شما توضیح دهد که آیا آندوسکوپی شما صرفاً تشخیصی است تا علائم را بررسی کند یا اینکه یک روش درمانی در آن وجود دارد. گاهی اوقات، آندوسکوپی ممکن است شامل هر دو باشد (به عنوان مثال انجام آندوسکوپی فوقانی برای جستجوی زخم های احتمالی معده و سپس درمان مواردی که پیدا شود).

درباره آندوسکوپی معده بیشتر بدانید: عوارض بعد از آندوسکوپی معده + دلایل و چگونگی انجام آن

آندوسکوپی ها نیز از نظر مکان متفاوت هستند و بنابراین ممکن است آندوسکوپ به چندین روش مختلف معرفی شود. به عنوان مثال ، آندوسکوپی فوقانی برای مشاهده معده یا برونکوسکوپی برای مشاهده راه های هوایی توسط گلو معرفی می شود. کولونوسکوپی برای مشاهده روده بزرگ از طریق راست روده (مجرای پشتی) و هیستروسکوپی برای مشاهده قسمت داخلی رحم (رحم) از طریق واژن معرفی می شود. دانستن اینکه در مورد آندوسکوپی چه انتظاراتی دارید بسیار مفید است و پزشک باید همه این موارد را هنگام تجویز آندوسکوپی برای شما توضیح دهد.

2. مراحل آماده سازی قبل از آندوسکوپی

به طور کلی، قبل از آندوسکوپی باید داروهایی که مصرف می کنید مورد بررسی قرار بگیرد مانند داروهای رقیق‌کننده خون و همین طور اگر به بیماری‌های مزمن مانند دیابت، بیماری قلبی یا فشار خون بالا مبتلا هستید، پزشک دستورالعمل‌های خاصی را در رابطه با دارو‌هایتان به شما خواهد داد. قبل از انجام آندوسکوپی نباید چیزی بخورید. اگر آندوسکوپی فوقانی یا برونکوسکوپی انجام می دهید نباید 6-8 ساعت قبل از انجام آندوسکوپی غذا بخورید. می توانید حداکثر 2 ساعت قبل مایعات شفاف بنوشید. اگر فقط با بی حسی موضعی آندوسکوپی را انجام می دهید، می توانید قبل از آندوسکوپی به طور عادی غذا بخورید و بنوشید اما نظر پزشک مهم و ارجح است.

اگر تحت کولونوسکوپی قرار دارید، کمی پیچیده تر می شود و شما باید کاری بنام “آمادگی روده” انجام دهید که به متخصص اجازه می دهد دید واضحی از روده داشته باشد. این شامل برخی از تغییرات رژیم غذایی کوتاه مدت و مصرف ملین قبل از عمل است. این موارد قبل از مراجعه به کولونوسکوپی در صورت نیاز توضیح داده خواهد شد.

3- چه اتفاقی قرار است در آندوسکوپی رخ دهد؟

اگر از بیهوشی عمومی استفاده می کنید، در تمام مدت خواب خواهید بود و پس از اتمام آن از خواب بیدار می شوید.

اگر بیهوشی عمومی ندارید، بی حسی موضعی به شما داده می شود که در آندوسکوپ قرار داده می شود تا ناحیه را بی حس کرده و روند کار را آسان تر کند. در حین آندوسکوپی نباید هیچ دردی را تجربه کنید، اما ممکن است کاملاً ناراحت کننده باشد. همچنین مقداری آرام بخشی به شما پیشنهاد می شود، که به شما کمک می کند آندوسکوپی را بهتر تحمل کنید.

مراحل آندوسکوپی ممکن است بین 15 دقیقه تا 1 ساعت طول بکشد و شما در تمام مدت تحت نظر خواهید بود. این کار را می توان به صورت “سرپایی” انجام داد ، بدین معنی که مجبور نخواهید شد یک شب در بیمارستان بمانید.

بیشتر بدانیم: ۷ درمان طبیعی برای زخم معده

قبل از آندوسکوپی معده شخصی که اندوسکوپی را انجام می دهد از شما می خواهد روی یک میز به پشت یا به پهلو دراز بکشید. ممکن است مانیتورهایی برای چک کردن تنفس، فشار خون و ضربان قلب به بدن شما وصل شود. داروی آرامبخش را از طریق ساعد به شما تزریق می‌ شود و برای بی‌حس کردن گلوی شما که قرار است لوله طویل آندوسکوپ از آن عبور کند یک داروی بی‌حسی به دهان شما اسپری می شود و یا از شما خواسته می شود محلول حاوی بی حس کننده را بنوشید. برای باز نگه داشتن دهان از یک گارد دهانی پلاستکی استفاده می شود. نگران نباشید شما در طول آندوسکوپی هیچ دردی را تجربه نمی کنید.

4. شرایط بعد از آندوسکوپی چگونه خواهد بود؟

شرایط و مراقبت های قبل و بعد از انواع آندوسکوپی
شرایط و مراقبت های قبل و بعد از انواع آندوسکوپی

اگرچه آندوسکوپی تهاجمی است، اما یک روش کاملاً جزئی است. با این حال، توصیه می شود برای مدتی استراحت کنید تا بهبودی کامل حاصل شود. اگر بی حس کننده موضعی داشته اید، باید یک ساعت صبر کنید تا اثر شدید آن از بین برود. از بین رفتن کامل آرام بخشی ممکن است تا 24 ساعت طول بکشد و توصیه می شود از رانندگی یا کار با ماشین آلات سنگین خودداری کنید زیرا تمرکز کافی ندارید، بنابراین حتما با یک همراه بروید تا در برگشت به منزل بعد از اندوسکوپی به شما کمک کند زیرا بهبودی بعد از بیهوشی عمومی ممکن است کمی بیشتر طول بکشد. بهتر است در روز انجام آندوسکوپی به سرکار نروید.

همچنین بخوانید: ۸ غذا برای آرام کردن معده ی ضعیف از زبان تارا دلولاکونا کارشناس تغذیه

در صورت انجام سیستوسکوپی (برای مشاهده مثانه)، انتظار می رود تا 24 ساعت مقداری خون در ادرار مشاهده کنید. به همین ترتیب، اگر کولونوسکوپی کرده باشید ، ممکن است مقداری خون در مدفوع داشته باشید که باید بعد از یک روز یا حدود آن برطرف شود.

5- آیا آندوسکوپی خطرناک است؟

به طور کلی ، آندوسکوپی روشی بسیار ایمن و کم عارضه در نظر گرفته می شود. چندین عارضه جانبی بالقوه وجود دارد که به ندرت اتفاق می افتد و توصیه می شود قبل از انجام آندوسکوپی از آنها مطلع شوید:

عفونت: مانند تمام روشهای تهاجمی، خطر کمی برای ایجاد عفونت در طول آندوسکوپی وجود دارد، اگرچه تمام اقدامات احتیاطی لازم برای به حداقل رساندن این خطر انجام خواهد شد.

مطلب مفید: استفاده از پیاز پخته شده برای درمان عفونت

خونریزی: برای بعضی از انواع آندوسکوپی (سیستوسکوپی و کولونوسکوپی) برای مدت یک روز یا حدوداً بعد از عمل باید خونریزی کمی جود داشته باشد.
سوراخ شدن: این امر زمانی اتفاق می افتد که قسمتی از دیواره اندام شکسته شود. این یک عارضه بسیار نادر است ، به عنوان مثال فقط 1-2 بار در هر 1000 کولونوسکوپی رخ می دهد. در صورت بروز این مسئله در طی مراحل، بلافاصله با افزایش سرعت جراحی برای برای به حداقل رساندن آسیب وارد شده کنترل می شود.

واکنش به آرام بخشی/ بیهوشی: این خطر در هر روشی از آندوسکوپی با استفاده از آرام بخشی یا بیهوشی ممکن است اتفاق بیفتد. بسیاری از افراد بعد از بی حسی موضعی یا بیهوشی احساس تهوع می کنند (یک واکنش خفیف)، اما احتمال کمی وجود دارد که به داروهای مورد استفاده واکنش آلرژیک یا شدید داشته باشند.

6. مراقبت های پس از انجام آندوسکوپی

اگر بعد از آندوسکوپی هر یک از موارد زیر را تجربه کردید، باید در اسرع وقت به پزشک عمومی مراجعه کنید:

  • قرمزی، درد و تورم در اطراف محل آندوسکوپی و تب
  • خونریزی طولانی مدت یا غیر منتظره از محل آندوسکوپی
  • مدفوع سیاه یا تیره
  • تنگی نفس
  • درد قفسه سینه
  • درد شدید و مداوم شکم

• درد شدید یا جدید شکمی که با عبور گاز بهبود نمی یابد

• خونریزی مقعدی که کل کاسه توالت را قرمز می کند (بیش از نیمی از فنجان)
• تب بیشتر از 101.5 F یا لرز
• استفراغ خون، مواد سیاه و سفید یا قهوه که به دنبال آن هستند
• سرگیجه شدید ، غش یا درد قفسه سینه

7. بعد از آندوسکوپی چه کنیم؟

شما می توانید نتایج آندوسکوپی را در حین عمل یا مستقیماً بعد از آن جویا شوید. بسته به دلیل انجام آندوسکوپی، شما احتمالاً یک جلسه مشاوره با متخصصی که آندوسکوپی را تجویز کرده است خواهید داشت تا در مورد نتایج و راه های درمان بحث کنید. این همچنین فرصتی مناسب برای طرح هرگونه سال بیشتر در خصوص علت آندوسکوپی، مشکلات احتمالی، تشخیص بیماری، مراحل درمانی و … خواهد بود.

8. آندوسکوپی در چه مواردی تجویز می شود؟

  • تشخیص علل مشکلات گوارشی مانند تهوع، استفراغ، درد شکم، اختلال بلع، و خونریزی معده
  • نمونه‌برداری از بافت (بیوپسی) برای تشخیص علت و درمان مشکلاتی مانند کم‌خونی، خونریزی، التهاب، اسهال یا سرطان‌های دستگاه گوارش
  • آندوسکوپی برای درمان: گاهی آندوسکوپی یک روش تشخیصی نیست و برای درمان استفاده می شود. درمان مشکلات سیستم گوارش مثل درمان تنگی مری و گشاد کردن آن، قطع کردن یک پولیپ یا خارج کردن یک شی خارجی با استفاده از ورود دستگاه آندوسکوپ به دستگاه گوارشی بیمار
  • آندوسکوپی با سونوگرافی: در این روش یک میله اولتراسوند (سونوگرافی) را به یک اندوسکوپ متصل می کنند تا تصاویر مورد نظر را از دیواره مری یا معده یا پانکراس بیمار ثبت کند.

سوالات رایج درباره شرایط قبل و بعد از آندوسکوپی

سوال: چه زمانی می توانم غذا بخورم؟
پاسخ: اگر احساس ناراحتی در معده یا نفخ ندارید، می توانید هنگام بازگشت به خانه غذا بخورید.
سوال: چه چیزی می توانم بخورم؟
پاسخ: از خوردن غذاهای سرخ شده، غذاهای چرب و خوردن به مقدار زیاد پرهیز کنید. مواردی مانند:
تخم مرغ مخلوط شده و نان تست گزینه های خوبی است. غذاهای سبک را امتحان کنید.
سوال: بعد از آندوسکوپی چه زمانی می توانم به فعالیت های عادی خود برگردم؟
پاسخ: اکثر بیماران احساس می کنند می توانند روز بعد از روز خود به فعالیت های عادی روزمره خود برگردند
سوال: بعد از آندوسکوپی چه زمانی می توان دوش گرفت یا حمام کرد؟
ج: بعد از کمی خواب و استارحت می توانید دوش بگیرید یا حمام کنید.
سوال: بعد از کولونوسکوپی چه زمانی می توانم مدفوع کنم؟
پاسخ: ممکن است بعد از رسیدن به خانه مجبور شوید به دستشویی بروید که معمولاً فقط شامل مایعات خواهد بود. معمولاً 1-2 روز طول می کشد تا بتوانید مدفوع کنید.
سوال: آیا گرفتگی شکم بعد از آندوسکوپی طبیعی است؟
پاسخ: داشتن مقداری گرفتگی یا نفخ شکم طبیعی است زیرا پزشک هوا را به دستگاه گوارش شما وارد کرده است.
سوال: چگونه می توانم گرفتگی شکم بعد از آندوسکوپی را از بین ببرم؟
پاسخ: بهترین راه برای خلاص شدن از گرفتگی آروغ زدن است. به هر روشی  کمک کنید تا این اتفاق بیفتد ، گاهی اوقات خوابیدن به پهلو یا شکم کمک خواهد کرد. راه رفتن نیز ممکن است کمک کند.

مگ تک

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.