Take a fresh look at your lifestyle.

آیا مصرف قهوه باعث سنگ کلیه می شود؟

تاثیر قهوه بر سنگ کلیه

کافئین یکی از اجزای اصلی در نوشیدنی های کافئین دار در سراسر جهان است. مصرف قهوه و کافئین در تمام اقوام و ملیت ها از نوشیدنی پر طرفدار محسوب میشود. اما رعایت و محدودیت مصرفش تاثیر زیادی در افزایش سلامتی و بهبود عملکرد بدن و جلوگیری از ایجاد سنگ کلیه میشود. بیماری سنگ کلیه و بیماریهای کلیوی از بیماریهای شایع جهانی است. در این مقاله شما را با تاثیر قهوه و کافئین بر ایجاد سنگ کلیه و بیماریهای کلیوی آشنا میکنیم.

آیا قهوه برای سنگ کلیه مضر است

مطالعات اپیدمیولوژیکی مبتنی بر جمعیت نشان می دهد که ارتباطی بین مصرف قهوه و احتمالا اثر محافظتی بر عملکرد کلیه وجود دارد. نوشیدن قهوه با کاهش ابتلا به بیماری کلیوی همراه است. هیچ ارتباطی بین مصرف قهوه و افزایش خطر بیماری کلیوی در بیماران مرد نشان نداد. در واقع احتمال کاهش خطر ابتلا به بیماری کلیوی در زنانی که قهوه می نوشند ، وجود ندارد.

تاثیر قهوه روی کلیه ها

قهوه سرشار از کافئین است و می تواند تاثیرات مستقیمی روی اعضای داخلی بدن ایجاد کند. نوشیدنی هایی مانند: آب هندوانه، آب چغندر، آب خیار و غیره می توانند برای عملکرد بهتر کلیه ها موثر باشند، برخی از نوشیدنی ها برای کلیه ها مضر بوده و اگر کلیه ها مشکل جدی داشته باشند، نباید مصرف شوند.

قهوه در دنیا پر طرفدار است، که محققان سعی کرده اند تمام جوانب آن را بررسی کرده و اینکه قهوه چه بیماری هایی را ایجاد کند و یا تسکین دهنده چه بیماریهایی باشد، بسیار مورد توجه قرار گرفته است.

افرادی که سنگ کلیه دارند قهوه نخورند

افرادی که مبتلا به سنگ کلیه هستند باید قهوه کمتری در روز بنوشند و هفته ای دو بار از این نوشیدنی استفاده کنند. کافئین موجود در قهوه میزان کلسیم در ادرار را بالا میبرد. اگر کلسیم در ادرار افرادی که مستعد سنگ هستند، زیاد شود منجر به تولید سنگ میشود.  دفع سنگ بسیار دردناک است و کسانی که سابقه سنگ کلیه را دارند بایستی در مصرف مواد غذایی دقت کنند و فعالیت بدنی داشته باشند.

مضرات قهوه برای کلیه

مصرف قهوه بر روی عملکرد کلیه تاثیر مثبتی دارد و ابتلا به بیماری مزمن کلیه را کم میکند. اما مصرف روزانه قهوه را محدود کرده و از نوشیدن بی رویه اجتناب کنید. کافئین قهوه باعث افزایش جریان خون، فشار خون و فشار در کلیه ها میشود.

  • قهوه و بیماری کلیوی ژنتیکی
  • کافئین می تواند خطر رشد کیست کلیه را در بیماران مبتلا به بیماری کلیوی پلی کیستیک غالب اتوزومی افزایش دهد. مصرف قهوه به عنوان یک عامل خطر برای پیشرفت بیماری کلیوی پلی کیستیک غالب اتوزومی شناخته نشده است.
  • خطر سنگ کلیه
  • سنگهای اگزالات یکی از رایج ترین انواع سنگ کلیه است و اتفاقاً یکی از منابع اصلی اگزالات در رژیم غذایی ما قهوه معمولی است. بنابراین ، بیماران مبتلا به سنگ کلیه ، به ویژه آنهایی که دارای سنگ اگزالات کلسیم هستند ، هنوز هم باید قهوه را به عنوان یک عامل خطر احتمالی در نظر بگیرند
  • خطر سرطان کلیه
  • به طور معمول احتمال ابتلا به سرطان کلیوی با مصرف قهوه افزایش یافت. با این حال، به دلایلی به نظر می رسد که این ارتباط فقط برای قهوه کافئین دار باشد. به نظر می رسد مصرف قهوه بدون کافئین هم خطر ابتلا به کارسینوم سلول کلیوی، نوع خاصی از سرطان کلیه را افزایش می دهد ، اما برای درک بهتر باید مطالعات بیشتری انجام شود.
  • قهوه، فشار خون بالا و بیماری کلیه
  • فشار خون بالا (بعد از دیابت) بزرگترین علت بیماری کلیه است. نوشیدن قهوه می تواند باعث افزایش فشار خون در مدت کوتاهی شود. این اثرات در بیماران مسن و افرادی که بطور منظم قهوه نمینوشند، نیست. افزایش فشار خون بعلت نوشیدن قهوه بیشتر در افرادی که سابقه فشار خون بالا دارند، بیشتر دیده می شود.
با توجه به ارتباط احتمالی بین مصرف قهوه و افزایش فشار خون ، قهوه در آسیب رساندن به کلیه ها نقش مهمی دارد. تا زمانی که مصرف روزانه قهوه از 3 تا 4 فنجان فراتر نرود، البته در افراد جوان سالم، خطر بیماری کلیوی افزایش نمی یابد.

قهوه مستقل از کافئین اش ، فعالیت سیستم عصبی و همچنین فشار خون را افزایش می دهد. اثر افزایش فشار خون در قهوه بدون کافئین دیده می شود ، به نظر می رسد که ممکن است چیزی غیر از کافئین در قهوه وجود داشته باشد که می تواند مسئول این افزایش فشار خون باشد.

مواد مضر برای کلیه ها

  • کافئین: مصرف بیش از حد کافئین مانند قهوه، چای و نوشابه، کلیه‌ شما را برای ساخت سنگ آماده میکند. با مصرف کافئین کلسیم در ادرار بالا رفته و علاوه بر سنگ کلیه درگیر نارسایی کلیوی خواهید شد مصرف این نوشیدنیها را در برنامه روزانه کاهش دهید.
  • ریواس: اگر سنگ کلیه بصورت ارثی در حانواده شما وجود دارد، باید از غذاهای حاوی اگزالات  دوری کنید چون موجب سنگ کلیه می‌شود.
  • شیرین کننده‌های مصنوعی: در برخی نوشیدنی‌ها از شیرین کننده‌های مصنوعی استفاده میشود. شیرین کننده‌های مصنوعی کم کالری باعث آسیب در عملکرد کلیه‌ها شده است.
  • گوشت: پروتئین‌های حیوانی کلیه را مستعد به سنگ کرده و آسیب جدی به کلیه را افزایش می‌دهد. گوشت حاوی اسید اوریک فراوان است و عامل شایع سنگ کلیه میباشد.
  • ساردین: اگر کلیه‌ شما مستعد سنگ کلیه است و برای پیشگیری از چاقی ترکیباتی که دارای پوربن مانند ساردین است، استفاده می‌کنید به زودی درگیر سنگ کلیه میشوید.
  • نمک: اندازه مناسب نمک در رژیم غذایی برای بدن ضروری است، مصرف زیاد نمک باعث حبس آب بدن و مشکلات شدیدتر می‌شود. مصرف زیاد نمک منجر به فشارخون شده که از مهم‌ترین عوارض مصرف بی رویه نمک است.
  • نوشیدنی‌های گازدار:  نوشابه، نوشیدنی‌های انرژی زا، آبمیوه‌ها ابتلا به سنگ کلیه را بالا برده و موجب شده به مشکلات جدی تری از سنگ کلیه مبتلا شوید.
  • سبزیجات برگ سبز:  مصرف زیاد اگزالات و کلسیم باعث بروز سنگ کلیه می‌شود. افرادی که کلسیم و اگزالات بالایی در ادرار خود دارند مستعد سنگ کلیه میشوند.
  • لبنیات:  لبنیات برای استخوان‌های قوی و مستحکم موثر است اما کلسیم و اگزالات در لبنیات بسیار زیاد است و افراد مستعد به سنگ کلیه بایستی در مصرفش رعایت کنند.
  • غذاهای فراوری شده: غذاهای آماده و فست فود برای بدن مضر است. مصرف این غذاها به کبد و کلیه‌ها آسیب زیادی وارد می‌کند.

رژیم غذایی مبتلایان به سنگ کلیه کلسیمی

اینکه شما خودتان را از مصرف لبنیات محروم کنید به دلیل اینکه درگیر سنگ کلیه هستید، بسیار کار اشتباهی است.
این بیماران باید متناسب با نوع سنگ کلیه شان ، از کلسیم استفاده کنند چون متع مصرف کلسیم باعث افزایش جذب اگزالات شده و فرد را مستعد تشکیل سنگ‌های اگزالاتی میکند.

افرادی که دچار سنگ‌های کلسیمی هستند نباید نوشابه‌های گازدار و غذاهای شور و آماده مثل: کنسروها، خیارشور و فست فودها را مصرف کنند.  افزایش مصرف سدیم با افزایش دفع کلسیم همراه بوده و باعث افزایش سنگ‌های کلسیمی در افراد می‌شود.

افراد مبتلا به سنگ اگزالاتی، نباید منابع غذایی غنی از اگزالات مصرف کنند: نان، بیسکویت سبوسدار، بادام، بادام زمینی، کنجد، فندق، سویای بوداده، چغندر، ریواس، بامیه، قارچ، اسفناج، انجیر، کیوی، توت فرنگی، کاکائو، شیر و بستنی کاکائویی و نوشابه سیاه از موادغذایی هستند که در مصرفشان باید دقت کافی را داشت.  باید از مصرف زیاد ویتامین سی هم دوری کنند،  این ویتامین به اسید اگزالیک تبدیل شده و تولید سنگ‌های اگزالاتی را زیاد میکند.

مصرف چای و قهوه باعث افزایش دفع ادراری میشود می‌تواند مفید باشد، اما این نوشیدنی‌ها حاوی اگزالات بوده و کافئین در آن منجر به دفع زیاد کلسیم میشود. میزان مصرف را باید کاهش دهید.

مقدار مصرف قهوه مجاز

یک فنجان قهوه حاوی 116 میلی گرم پتاسیم است. قهوه ماده غذایی کم پتاسیم میباشد. مصرف روزانه بیش از یک فنجان قهوه باعث افزایش پتاسیم شده و سطح پتاسیم خون را بالا میبرد. مصرف کمتر از 3 فنجان قهوه مشکلی ایجاد نمیکند. کالری، کربوهیدارت، پروتئین، فسفر و سدیم در قهوه کم است.

بهترین نوشیدنی ها برای کلیه ها

  • آب بهترین گزینه است. توصیه نمی شود که هرچقدر می خواهید نوشابه بخورید و مقدار زیادی قهوه در طول روز بنوشید، نوشیدنی ها به تنوع غذایی کمک کرده اما اساس آن اعتدال در مصرف نوشیدنی ها است.
  • لیموناد برای افزایش مایعات مصرفی و افزایش سطح سیترات ادرار مناسب است. سیترات به کلسیم متصل شده است و کلسیم با فسفات یا اگزالات متصل نمیشود.
  • برای درمان و جلوگیری از انواع سنگ کلیه نوشیدن مایعات زیاد اهمیت دارد. داشتن مایعات کافی در بدن باعث رقیق شدن ادرار می شود و تشکیل سنگ ها را کم میکند.
  • به میزان کافی مایعات در طول روز بنوشید تا ادرار زیادی و کم رنگی داشته باشید. ادرار زرد رنگ نشانه کمبود مصرف مایعات در بدن است.
  • قهوه ، چای و نوشابه بدون قند را محدود کنید. کافئین منجر شده مایعات سریع دفع شود و باعث کاهش آب بدن می شود.
  • تأثیر ماءالشعیر بر سنگ کلیه

ماءالشعیر از آب عصاره جو بعلت داشتن فیبر به دفع کلسیم از بدن کمک میکند و تشکیل سنگ کلیه را کاهش می دهد. آب عصاره جو بدن را قلیایی کرده و خطر سنگ کلیه را کاهش می دهد و به پاکسازی کلیه و مجاری ادراری کمک کرده است.

میوه های مضر برای سنگ کلیه

افراد مبتلا و مستعد سنگ کلیه رژیم غذایی خاصی خود را دارند. افراد مبتلا به سنگ های کلیه کلسیم اگزالات بایستی مصرف مواد غذایی سرشار از اگزالات مانند چغندر و اسفناج و آجیل را کم کنند.

میوه ها و غذاهایی که باید مصرفشان محدود شود، موارد زیر است:

  • غذاهای پر نمک و سدیم ، از جمله غذاهای آماده و فست فود.
  • پروتئین های حیوانی از جمله تخم مرغ ، ماهی ، گوشت خوک و گوشت گاو
  • افرادی که سنگ اگزالات کلسیم دارند، باید مصرف مواد غذایی زیر را کاهش دهد:
  • آجیل، بادام زمینی، اسفناج، سبوس گندم،  ریواس

رژیم غذایی برای هر شخصی متفاوت است و هر فرد طبق نظر پزشک خود باید رژیم غذایی خودش را رعایت کند تا بتواند از بروز سنگ کلیه جلوگیری کند.

مگ تک

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.