Take a fresh look at your lifestyle.

خواص خار مریم + عوارض جانبی و نحوه استفاده

خار مریم یکی از گیاهان دارویی بسیار محبوب به شمار می رود که به دلیل خواصش در زمینه محافظت از کبد شهرت دارد. این گیاه (که با نام Silybum marianum نیز شناخته می شود)، بومی منطقه مدیترانه است. فواید گیاه خار مریم عمدتاً به دلیل خواص ضد التهابی و آنتی اکسیدانی است که دارد. این گیاه گلدار می تواند به کنترل قند خون و افزایش سلامت استخوان ها کمک کند. در این مقاله، ما در مورد خواص خار مریم، فواید سلامتی، پروفایل غذایی و عوارض جانبی احتمالی خار مریم این گیاه پرطرفدار صحبت خواهیم کرد. پس، با مینویسم همراه باشید!

خار مریم چه فایده ای دارد؟

اگر به طور کلی بخواهیم به خواص خار مریم اشاره کنیم باید بگوییم گیاه خار مریم منجر به دفع سمومی می شود که اگر در بدن بمانند، باعث بیماری هایی ازقبیل تشمع کبدی، سنگ کلیه، دیابت، اثرات نامطلوب شیمی درمانی و غیره می شوند.

مواد مغذی مهم دیگر موجود در این گیاه ازجمله ویتامین E می توانند با رادیکال های آزاد مبارزه کنند و نشانه های افزایش سن را به تاخیر بیندازند. این ویژگی های گیاه خار مریم (همراه با موارد دیگری که در ادامه توضیح داده می شوند) باعث شده اند تا آن به یک گیاه ساده با فواید بسیار زیادی تبدیل شود.

فواید خار مریم برای سلامتی بدن

گیاه خار مریم را می توانید به شکل جوشانده و یا عرق خار مریم مصرف کنید. در ادامه به 12 مورد از خواص خار مریم اشاره می کنیم.

1- خواص خار مریم برای کبد

خار مریم باعث افزایش سلامت کبد می شود. خار مریم حاوی سیلیمارین است؛ ماده فعالی که از کبد محافظت می کند. این ماده، گروهی از فلاونوئیدهاست که سلول های کبد آسیب دیده از مصرف الکل یا سایر مواد سمی را ترمیم می کند. سیلیمارین همچنین از تخریب سلول های جدید کبدی نیز حفاظت می کند. در طول تاریخ، از این گیاه برای درمان بیماری های کبدی مانند کبد چرب استفاده شده است.

«سیلیمارین موجود در خار مریم موجب کاهش آسیب کبدی در حیوانات می شود. در نتیجه، می تواند یک گزینه درمان برای بیماری های کبدی ناشی از مصرف الکل در انسان باشد» – آبنما پلی ال و همکارانش، دپارتمان پزشکی تجربی و بالینی، دانشگاه ماگنا گراسیا، کاتانزارو، ایتالیا

همچنین بخوانید: طرز تهیه دمنوش برای کبد چرب

2- از کلیه ها و کیسه صفرا محافظت می کند

از آنجایی که کلیه ها نزدیک به کیسه صفرا قرار دارند و خار مریم به سلامت کبد کمک می کند، در نتیجه برای عملکرد کلیه ها نیز مفید است. همین موضوع در مورد کیسه صفرا نیز صادق است – مطالعات نشان داده اند که گیاه خار مریم می تواند از ایجاد سنگ کیسه صفرا جلوگیری کند. این گیاه همچنین از سلول های کلیوی، به خصوص در مورد نوروپاتی کلیوی (بیماری در افراد دیابتی که کلیه آن ها از کار می افتد) محافظت می کند. آن همچنین از سم زدایی کلیه ها و کیسه صفرا نیز پشتیبانی می کند.

3- خواص خار مریم برای درمان دیابت

مطالعات نشان می دهند که خار مریم همراه با درمان های سنتی به بهبود دیابت کمک می کند. این گیاه همچنین می تواند مقاومت به انسولین را بهبود دهد و سطح قند خون را پایین بیاورد. این اثرات خار مریم به سیلیمارین نسبت داده می شوند.

خار مریم همچنین حاوی ترکیب دیگری به نام سیلبن است که اثبات شده است تاثیر مثبتی بر روی دیابت دارد. دلیل دیگر مفید بودن این گیاه برای دیابت، حفاظت از کبد است – کبد نیز نقش مهمی در ترشح انسولین در جریان خون دارد.

همچنین بخوانید: طرز استفاده از گزنه برای دیابت

4- خار مریم باعث بهبود سلامت قلب می شود

گیاه خار مریم یکی از مواد غذایی که باعث کاهش کلسترول میشود است. این گیاه، کلسترول خون را کاهش می دهد و در نتیجه، خطر ابتلا به بیماری قلبی کمتر می شود. خار مریم همچنین سطح کلسترول را از طریق کاهش التهاب کاهش می دهد. آن همچنین خون را تصفیه می کند و از آسیب رسیدن به عروق به دلیل تنش اکسایشی جلوگیری می نماید. این گیاه همچنین از کاهش گلوتاتیون جلوگیری می کند (در ادامه بیشتر در مورد آن صحبت خواهیم کرد)؛ گلوتاتیون نوعی آنتی اکسیدان است که با تنش اکسایشی می جنگد و از بیماری قلبی جلوگیری می کند.

مطالعات بالینی دیگر اثبات کرده اند که خار مریم دارای اثرات محافظت از قلب است. چندین مطالعه نیز نقش این گیاه در تنظیم فشار خون را نشان داده اند.

5- خواص خار مریم برای درمان سرطان

سیلبن موجود در خار مریم می تواند عملکرد داروهای شیمی درمانی را بهبود دهد، به خصوص در مورد سرطان تخمدان. اثبات شده است که این گیاه، سرعت پیشرفت سلول های سرطانی پروستات را نیز کاهش می دهد. برخی از مطالعات حیوانی نیز نشان داده اند که خار مریم می تواند عوارض جانبی شیمی درمانی را کاهش دهد.

مطالعات دیگر نشان می دهند که خار مریم می تواند مرگ سلول های سرطانی در سرطان روده و سینه را به همراه داشته باشد. اگرچه، به مطالعات انسانی بیشتری در این زمینه نیاز است اما مطمئناً این یک گام دلگرم کننده محسوب می شود.

6- خواص خار مریم برای کاهش وزن

مطالعات نشان می دهند که این گیاه می تواند به کاهش وزن سالم کمک کند. وزن موش هایی که با رژیم غذایی پرچرب تغذیه می شدند، بعد از مصرف سیلیمارین کاهش یافت. و خار مریم می تواند قند خون را کاهش دهد و به کاهش وزن کمک کند – چراکه تحقیقات، سطح قند خون را با کاهش وزن مرتبط می دانند.

7- سلامت مغز را بهبود می دهد

برخی از موارد اولیه نشان می دهند که یکی از خواص گیاه خار مریم این است که می تواند از بیماری ام اس و پارکینسون پیشگیری کند. گفته می شود که سیلیمارین منجر به سرکوب تشکیل پروتئین بتا آمیلوئید می شود که اغلب به آلزایمر مرتبط است.

مطالعات دیگر نیز نحوه عملکرد این گیاه در پیشگیری از بیماری های مرتبط با افزایش سن مانند پارکینسون آلزایمر را نشان می دهند. برخی از مطالعات نیز در مورد اهمیت خار مریم در درمان اضطراب و افسردگی صحبت می کنند – اما پیش از نتیجه گیری به اطلاعات بیشتری در این زمینه نیاز است.

مطالعه مشترک انجام گرفته توسط تیم هایی از هند، ایران و استرالیا نشان می دهد که سیلیمارین می تواند یک درمان بالقوه برای بسیاری از اختلالات عصبی و التهاب عصبی باشد.

8- خار مریم باعث تقویت استخوان ها می شود

مطالعات تایید می کنند که این گیاه را می توان برای درمان پوکی استخوان مصرف کرد. سیلیمارین موجود در آن به ساخت استخوان و جلوگیری از تحلیل استخوانی کمک می کند. مطالعات دیگر در مورد تحلیل استخوانی ناشی از استروژن صحبت می کنند و این که خار مریم در این مورد نیز می تواند مفید باشد.

9- پیری را به تاخیر می اندازد

آنتی اکسیدان موجود در خار مریم با آسیب ناشی از رادیکال های آزاد مبارزه می کند و در نهایت، روند پیری را کند می نماید. این موضوع در مورد علائم پیری روی سطح پوست و اندام های داخلی نیز صادق است.

برخی از مطالعات نشان می دهند که مصرف خار مریم یک روش عالی برای کاهش نشانه های پیری است – ازجمله لکه های تیره، چین و چروک و خطوط ریز. این آنتی اکسیدان ها از طریق جلوگیری از درد مفاصل و بهبود سلامت چشم ها، پیری را به تاخیر می اندازند.

همچنین بخوانید: مواد غذایی حاوی آنتی اکسیدان

10- خواص خار مریم برای شیردهی

از قدیم، خار مریم برای افزایش شیر مادر مصرف می شد. برخی از مطالعات اولیه نشان می دهند که گیاه یا عرق خار مریم می تواند سطح پرولاکتین در بدن را افزایش دهد و در نتیجه، ترشح شیر نیز بیشتر می شود.

با این وجود، ما توصیه می کنیم تا پیش از مصرف این گیاه حتماً با پزشک مشورت کنید.

11- ایمنی را بهبود می دهد و از آلرژی جلوگیری می کند

مطالعات نشان داده اند که خار مریم می تواند تحریک کننده ایمنی باشد. آن می تواند سیستم ایمنی را بهبود دهد و توانایی بدن به دفع عفونت ها و بیماری ها را بیشتر کند. و از آنجایی که خار مریم عملکرد کبد را بهبود می دهد، فوایدی نیز برای سیستم ایمنی دارد چراکه این دو مورد به یکدیگر مرتبط هستند.

آنتی اکسیدان موجود در خار مریم باعث بهبود سیستم ایمنی و همچنین، مقابله با آلرژی ها می شود. راش های پوستی یکی از آلرژی هایی است که خار مریم می تواند با آن مقابله کند. مهم تر از همه، این گیاه با آکنه نیز مبارزه می کند. از آنجایی که آکنه به خاطر سموم بدن ایجاد می شود، اثر سم زدایی خار مریم می تواند اثرات مطلوبی بر آن داشته باشد.

12- هضم را بهبود می بخشد

خار مریم، تشکیل آنزیم و تولید صفرا را افزایش می دهد – این امر به سلامت دستگاه گوارش کمک می کند. این گیاه به دلیل خواص ضد التهابی که دارد، غشای مخاطی روده را تسکین می دهد.

مطالعات نشان داده اند که قرن هاست از این گیاه برای درمان مشکلات گوارشی و سایر بیماری های گوارشی استفاده می شود.

این فواید و خواص خار مریم است. اما جنبه مهم دیگری نیز وجود دارد که باید از آن آگاه بود.

خار مریم و گلوتاتیون

ما در بخش های قبلی در مورد نحوه عملکرد خار مریم در جلوگیری از کاهش گلوتاتیون صحبت کردیم. این گیاه، اساساً، گلوتاتیون را حفظ می کند و در نتیجه، موجب تقویت دیواره سلول کبد می شود.

گلوتاتیون تنها ترکیبی نیست که خار مریم با آن به صورت هم افزایی عمل می کند. مواد مهم دیگری ازقبیل جینسینگ هندی، کورکومین، عصاره چای سبز و عصاره جینکو نیز به صورت هم افزایی با خار مریم عمل می کنند و دفاع آنتی اکسیدانی بدن را بهبود می بخشند.

ترکیبات مهم دیگری نیز در خار مریم وجود دارند که منجر به بروز فواید بسیار زیاد این گیاه می شوند.

ارزش غذایی خار مریم چیست؟

فواید عرق خار مریم
گیاه خار مریم

خار مریم حاوی ترکیب فلاون زیستی به نام سیلیمارین است. این ماده اولیه گیاه است. سیلیمارین همچنین ترکیب فعالی است که منجر به خواص دارویی خار مریم می شود. سیلیمارین از سه فلاون تشکیل شده است:

  • سیلیبین که با نام سیلیبینین نیز شناخته می شود.
  • سیلی دیانین که با نام سیلی دیانین نیز شناخته می شود.
  • سیلی کریستین که با نام سیلی کریستین نیز شناخته می شود.

فلاون اصلی در سیلیمارین، سیلیبین است که حدود 50 تا 70 درصد از مهم ترین عصاره ی خار مریم را تشکیل می دهد. سیلیبین از نظر بالینی مورد مطالعه قرار گرفته است و محققان به این نتیجه دست یافته اند که آن مفیدترین و فعال ترین جز از سیلیمارین به شمار می رود.

میوه خار مریم پیش از عصاره گیری شامل مواد زیر است:

  • سیلیمارین
  • سیلی هرمین
  • نئوسیلی هرمین A و B
  • پروتئین
  • ویتامین E
  • استرول ها
  • کوئرستین
  • آپیژنین
  • کامپفرول
  • اریودیکتیول
  • کریزوبریل
  • نارینگین
  • دی هیدروکسی کرومون

برگ های خار مریم حاوی مواد زیر هستند:

  • لوتئولین
  • لوتئولین 7-0-گلوکوزید
  • تریترپن استات
  • اسید فوماریک

با این وجود، نکاتی در رابطه با این گیاه وجود دارند که چندان خوب نیستند. مصرف بیش از اندازه آن منجر به بیماری های خاصی می شود.

عوارض جانبی خار مریم چیست؟

مانند هر گیاه دارویی دیگر گیاه خار مریم نیز دارای عوارض جانبی است. عوارض خار مریم بیشتر برای افرادی است که داروهای دیابت مصرف می کنند یا به گیاهان دارویی حساسیت دارند. در ادامه بیشتر توضیح می دهیم.

کاهش بیش از اندازه قند خون

از آنجایی که این گیاه منجر به کاهش قند خون می شود، ممکن است قند خون فردی که داروهای دیابت مصرف می کند را بیش از اندازه کاهش دهد. در نتیجه، پیش از مصرف با پزشک خود صحبت کنید.

آلرژی

خار مریم ممکن است در افرادی که به ابروسیا و سایر گیاهان این خانواده حساسیت دارند، آلرژی ایجاد کند.

تشدید بیماری های حساس به هورمون

از آنجایی که عصاره خار مریم شبیه به استروژن است، ممکن است بیماری های حساس به هورمون ازقبیل فیبروم سینه، رحم یا سرطان رحم را تشدید کند. در نتیجه، پیش از مصرف، با پزشک خود مشورت کنید.

خار مریم یک داروی گیاهی است که خواص درمانی بسیار زیادی دارد. فواید بسیار زیاد این گیاه به خاطر پروفایل غذایی و خواص آنتی اکسیدانی و ضد التهابی آن است. این گیاه، سلامت کبد را بهبود می بخشد، از کلیه ها و کیسه صفرا محافظت می کند، به درمان دیابت کمک می کند، سلامت قلب را افزایش می دهد، با سرطان مبارزه می کند، و به کاهش وزن کمک می نماید. با این وجود، مصرف بیش از اندازه آن منجر به عوارض جانبی بسیار زیادی می شود. خار مریم می تواند سطح قند خون را بیش از اندازه کاهش دهد، منجر به آلرژی شود و سرطان رحم یا فیبروم رحمی را به همراه داشته باشد. در نتیجه، از آن در حد اعتدال مصرف کنید تا از فواید آن بهره مند شوید.

سوالات متداول

طرز تهیه دمنوش خارمریم

یک قاشق غذاخوری دانه خار مریم را خرد و به سه فنجان آب جوش اضافه کنید. آن را حدود 20 دقیقه دم و سپس، صاف کنید. شما می توانید یک فنجان از آن را حداقل نیم ساعت قبل از غذا میل کنید. هر کدام یک بار در صبح، بعد از ظهر، عصر و قبل از خواب.

میزان مصرف خار مریم در روز

دوز آن، 150 میلی گرم در روز است که به عنوان سم زدایی کبد عمل می کند. برای مصرف نرمال، می توانید 50 تا 150 میلی گرم در روز مصرف کنید.

از کجا می توان خار مریم خرید؟

شما می توانید آن را هم به صورت آنلاین و هم از فروشگاه های بهداشتی تهیه کنید.

بهترین راه برای مصرف خار مریم چیست؟

اگرچه مصرف خار مریم به صورت طبیعی بهرت است اما این به خود شما نیاز دارد. لطفاً مصرف آن را با پزشک خود در میان بگذارید.

آیا بهتر است خار مریم را با معده خالی مصرف کرد؟

بله. برخی از منابع می گویند که این نوع مصرف بهتر است. اما باید با پزشک خود مشورت کنید چراکه سایر منابع معتبر می گویند که مصرف خار مریم با معده خالی منجر به اسهال می شود.

هنگام مصرف خار مریم باید از چه چیزهایی اجتناب کرد؟

خار مریم می تواند متابولیسم برخی از داروها را مختل کند. در نتیجه، از پزشک خود بپرسید که آیا هر یک از داروهایی که مصرف می کنید ممکن است توسط آنزیم کبدی به نام CYP3A4 متابولیزه شود یا خیر.

مگ تک

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.