Take a fresh look at your lifestyle.

عوارض مصرف نوشیدنی های انرژی زا؛ بررسی ترکیبات مضر آن ها

85% از مردم دنیا، با هر سن و از هر کشوری برای شروع روز خود نوشیدنی های کافئین دار را انتخاب می کنند. البته این روزها نوجوانان و جوانان بیشتر از اینکه دنبال نوشیدنی این چنینی باشند، انرژی زاها را انتخاب می کنند. این نوشیدنی های پرطرفدار ممکن است برای خیلی ها مساوی با تمرکز بهتر و روزی شاداب تر باشد؛ اما در نهایت تاثیرات منفی هم روی سلامتی دارد؛ به خصوص وقتی که به صورت روتین و برای مدتی طولانی مصرف شود. ثابت شده برخی از عوارض مصرف نوشیدنی های انرژی زا افزایش فشار خون، مشکلات قلبی، اضطراب، و بی خوابی هستند. البته اثرات مصرف نوشابه های انرژی زا در طولانی مدت به مراتب بدتر است. از جمله این عواض خوردن نوشیدنی های انرژی زا می توان به مشکلات متابولیسمی، کلسترول بالا، قند خون بالا، و افزایش وزن اشاره کرد. برای خواندن جزئیات بیشتر در مورد فواید و مضرات نوشابه انرژی زا و همچنین آشنایی با مواد تشکیل دهنده نوشابه انرژی زا با مینویسم همراه باشید.

از مهمترین عوارض نوشیدنی های انرژی زا: سرشار از شکر هستند

بر اساس اطلاعاتی که در سازمان غذا و داروی آمریکا منتشر شده، بیشتر از 58% از آمریکایی ها روزانه بیشتر از مقدار مجاز ، 12 قاشق چای خوری (50 گرم)، شکر مصرف می کنند. مصرف بیش از اندازه شکر می تواند منجر به چاقی، افزایش قند خون، افزایش فشار خون، و مشکلات و بیماری های قلبی شود. تا به این جای کار به این نتیجه رسیدیم که رژیم غذایی بسیاری از آدم ها بیش از اندازه شکر دارد. این در حالی است که نوشیدنی های انرژی زا کار را خراب تر هم می کنند. باید بدانید که حتی کوچک ترین بطری های نوشیدنی های انرژی زا آنقدر شکر دارند که می توانند بیش از نیمی از سهمیه مجاز مصرف روزانه شکر شما را پر کنند! برای مثال یک فنجان رد بول 27 گرم شکر دارد. یعنی بیش از نیمی از سهمیه مجاز مصرف شکر یک انسان بالغ در طول یک روز! البته این میزان شکر در کوچک ترین بطری این نوشیدنی انرژی زا جای گرفته! بطری های 12 و 16 انسی رد بول، به ترتیب 39 و 40 گرم شکر دارند. این یعنی یک بطری از این نوشیدنی تمام سهم مصرف شکر شما را از آن خود خواهد کرد!

شکر بیش از حد و سایر مواد موجود در نوشیدنی های انرژی، هم بر سلامت فیزیکی و هم بر سلامتی روانی شما تاثیر منفی دارند.

چگونه عوارض نوشیدنی های انرژی زا را به حداقل برسانیم؟

عوارض مصرف نوشیدنی های انرژی زا

این را هم بگویم که با استفاده از استراتژی هایی بسیار ساده، می توان از شر برخی از عوارض مصرف این نوشیدنی ها خلاص شد. یکی از این استراتژی ها نوشیدن آب فراوان پیش و پس از مصرف انرژی زاهاست. به عبارتی باید قبل از مصرف و بعد از مصرف این نوشیدنی ها به مقدار کافی آب بنوشید تا بدن تان کم آب نشود. علت این است که نوشیدنی های انرژی زا و کافئین بالا منجر به بی آبی بدن می شوند. در نتیجه اگر به اندازه کافی آب ننوشید بدن شما قدرت و توان خود را از دست می دهد.

یکی از دیگر از راه های مبارزه با لرزش و اضطراب پس از مصرف نوشیدنی های انرژی زا، محدود کردن میزان کافئین دریافتی در طول روز است. بسیاری از نوشیدنی های انرژی زا روی بدنه خود لیبل هایی دارند که نشان می دهد چه افرادی در چه بازه سنی قادر به مصرف آنها هستند. برای مثال برخی از این نوشیدنی های برای افراد زیر 18 سال ممنوع است. این حقیقت نشان می دهد که میزان کافئین موجود در چنین نوشدنی های انرژی زایی برای افراد جوان زیر 18 سال بیش از اندازه بوده و از این رو ممنوع است!

باید اعتراف کنم که این عوارض منفی اصلا به این معنی نیستند که نوشیدنی های انرژی زا بدترین نوع نوشیدنی هستند و اصلا نباید مصرف شوند! درست برعکس! حرف من این است که این نوشیدنی ها مقدار بسیار زیادی انرژی دارند و باید با احتیاط مصرف شوند. بهترین راه به خاطر سپردن تاثیرات این نوشیدنی ها در حین مصرف و رعایت کردن حد و حدود در نوشیدن است.

آیا مصرف نوشیدنی های انرژی زا منجر به اضطراب می شود؟

از آنجاییکه نوشیدنی های انرژی سرشار از کافئین هستند یکی از عوارض جانبی شان هم اضطراب است. البته این عارضه جانبی زمانی به سراغ شما می آید که بیش از اندازه از این نوشیدنی ها مصرف کنید!

البته انرژی حاصل از این نوشیدنی ها آنی به وجود آمده و به همین خاطر با خیزشی در میزان اضطراب و ضربان قلب همراه است. با این وجود جای هیچ تعجبی ندارد اگر با مصرف این نوشیدنی ها، بلافاصله، اضطراب تان هم زیاد شود.

کافئین، ویتامین های گروه B، تائورین، گلوکورونولاکتون، گوارانا، جینسنگ، کربوهیدارت ها، گلوتن، شیرین کننده های مصنوعی، آنتی اکسیدان ها، ال کارنیتین، جینکو بیلوبا و یک سری مواد معدنی از جمله اصلی ترین ترکیبات موجود در نوشیدنی های انرژی زا هستند.

مواد موجود در نوشیدنی های انرژی زا و خواص و مضرات هر کدام

در این بخش قصد دارم هر کدام از این مواد و تاثیرشان بر سلامتی را یک به یک بررسی کنم

تائورین

تائورین یکی از آمینو اسیدهای ضروری در بدن بوده که بر قابلیت های شناختی تاثیر زیادی دارد. از این رو در اکثر نوشیدنی های انرژی زا استفاده می شود. یکی از چندین فواید تائورین کمک به توسعه بافت مغز است. افرادی که افسردگی یا اضطراب را تجربه می کنند خیلی خوب می دانند که این بیماری چه تاثیر منفی بر زندگی روزمره، و حرفه ای شان می گذارد. تائورین سیگنال های افسردگی را که از هیپوتالاموس ترشح می شوند کمتر کرده و از این رو حال فرد را بهتر می کند. البته این به آن معنی نیست که هر کسی با چنین مشکلی درگیر است باید برود و نوشیدنی انرژی زا بخورد. سردرد، حالت تهوع و سرگیجه چند مورد از عوارض مصرف تائورین هستند. بنابراین باز هم باید در مصرف محتاط باشید.

شکر

شکر خیلی خوشمزه است اما درست به همان اندازه که خوشمزه است مضر هم هست. ساده ترین نوع شکر ساکارز نام دارد اما انواع دیگری از این ماده هم وجود دارد مانند گلوکوز، لاکتوز و فروکتوز! تمام این شکرها از خانواده کربوهیدارت هستند.

نوشیدنی های انرژی زا معمولا ساکارز دارند. این نوع شکر ساده ترین نوع آن بوده، شیرینی کننده ای مصنوعی محسوب شده و ارزش غذایی بسیار پایینی دارد. این نوع شکر تاثیر آنی در افزایش انرژی دارد اما خیلی زود هم تاثیرش از بین می رود.

باید بدانید که سرانه مصرف روزانه شکر برای خانم ها 24 گرم و برای آقایون 36 گرم است. این ماده ضررهای بی شماری برای سلامتی دارد از جمله:

  • افزایش وزن
  • دیابت
  • آکنه
  • ناهماهنگی هورمونی
  • چاقی
  • مشکلات قلبی
  • سرطان

شکر می تواند عاملی برای بروز اضطراب، تغییر ناگهانی خلق و خوی و ناراحتی بی دلیل باشد. خیلی از افراد در رژیم غذایی شان شکر دارند چرا که این ماده به صورت آنی سطح انرژی بدن را افزایش می دهد.

اما باید بدانید که پس از این افزایش آنی انرژی، سطح قند خون به سرعت افت کرده و در نتیجه خستگی، افسردگی و اشتهای بیشتر به مواد قندی به سراغ شما می آیند.

ال کارنیتین

مغز، کبد و کلیه انسان ها مولکولی به نام ال کارنیتین تولید می کند. ال کارنیتین عامل تجزیه چربی به انرژی است. این ماده برای سلامتی بسیاری از ارگان های اساسی بدن مانند قلب و مغز ضروری بوده و حرکت ماهیچه های بدن به وجود آن بستگی دارد. گاهی اوقات ال کارنیتین به صورت مکمل غذایی تجویز می شود که بسیار هم عالی است. اما اگر این ماده بیش از اندازه به بدن برسد علائمی مانند بی قراری، بی خوابی و حالت تهوع ایجاد می شوند.

ال کارنتین در درمان موارد زیر هم نقش دارد:

  • مشکلات قلبی
  • مشکلات کلیوی
  • ورم
  • تغییرات هورمونی
  • درد قفسه سینه

گوارانا

گوارانا گیاهی برزیلی بوده و بومی جنگل های استوایی است. این گیاه رونده به نام پائولینیا پوپانا هم شناخته شده و به خاطر میوه ای که دارد تا این حد ارزشمند شده است. این میوه سرشار از کافئین است. قلب، ماهیچه ها و سیستم عصبی همه و همه تحت تاثیر کافئین عملکرد بهتری دارند. باید اشاره کرد که تئوفیلین و تئوبرومین از باقی مواد مرتبط با کافئین هستند که در میوه این گیاه پیدا می شوند.

اگر دوز مصرفی میوه گوارانا زیاد باشد فرد به علائمی مانند سردرد، اضطراب، بی قراری، صدای زنگ گوش، درد در هنگام دفع ادرار، گرفتگی های شکمی و ضربان قلب نامنظم دچار خواهد شد. البته باید به این موضوع هم اشاره کنم که قطع ناگهانی مصرف گوارانا فرد را با علائم کمبود کافئین رو به رو خواهد کرد.

از مزایای مصرف گوارانا می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • سرشار از آنتی اکسیدان
  • افزایش تمرکز
  • کمک به کاهش وزن
  • درمان یبوست و اسهال

کافئین

دانه های قهوه سرشار از کافئین است. این ماده نوعی دراگ روانگردان محسوب شده و بر برخی پروسه های دستگاه عصبی از جمله عملکردهای شناختی و تغییر خلق و خوی تاثیر دارد.

البته مصرف دوزهای پایین از این ماده هیچ خطری ندارد. اما دوزهای بالاتر عوارض جانبی زیادی دارند مانند اضطراب! در افرادی که ریسک بالایی ابتلا به حملات پانیک دارند، مصرف بیش از اندازه کافئین منجر به پانیک اتک خواهد شد.

بر همین اساس توصیه می شود افرادی که اضطراب دارند یا اصلا نوشیدنی انرژی زا نخورند یا به مقدار خیلی کم مصرف کنند. اینطور به نظر می رسد که کافئین در افرادی که مشکل زمینه ای از اضطراب ندارند منجر به بروز این بیماری نخواهد شد.

بر اساس اطلاعات منتشر شده توسط سازمان غذا و دارو، هر فرد بالغ مجاز است روزی 400 میلی گرم کافئین مصرف کند. این مقدار کافئین هیچ ضرری برای بدن فرد نخواهد داشت. از جمله عوارض جانبی مصرف بیش از حد کافئین می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • حالت تهوع
  • عرق کردن
  • بی قراری
  • تنفس سریع
  • بی خوابی
  • سر گیجه
  • اضطراب
  • کم آبی بدن
  • افسردگی
  • درد قفسه سینه

فرآورده های انرژی زا با وجود تمام عوارض منفی که بر سلامتی فیزیکی و روانی افراد دارند دائما مورد استفاده قرار می گیرند. به خصوص در میان نسل جوان! پیش از این هم اشاره کرده بودم که مصرف بیش از اندازه کافئین، شکر و تائورین می تواند منجر به بروز عوارضی مانند حالت تهوع، اضطراب و افسردگی شود. بیشمار تحقیقات در این مورد انجام شده و تقریبا در همه این مطالعات ثابت شده است که مصرف روزانه و روتین نوشیدنی های انرژی زا عوارض منفی بسیاری خواهد داشت؛ خصوصا برای کودکان و نوجوانان!

عوارض جانبی نوشیدنی های انرژی زا

بر اساس یکی از این تحقیقات که در کره جنوبی انجام شده است، نوشیدنی های انرژی زا چه تنها مصرف شوند چه با فست فود، منجر به بروز علائمی از جمله استرس، بی کیفیت شدن خواب، تغییر ناگهانی خلق و خوی و حتی خود کشی در میان جوانان می شود. در ادامه به تاثیر مصرف بیش از اندازه نوشیدنی های انرژی زا و مشکلاتی که ممکن است در نتیجه آن بروز پیدا کند اشاره خواهم کرد

ایست قلبی

گفته می شود که سرانه مصرف قهوه روزانه هر فرد بالغ 400 گرم است؛ این در حالی است که چنین استانداردی برای همه صدق نمی کند. به عبارتی کسانی که مشکلات زمینه ای قلبی دارند با مصرف مقدار کمی کافئین یا نوشیدنی انرژی زا ایست قلبی را تجربه خواهند کرد. بنابراین پیش از نوشیدن نوشیدنی های کافئین دار، خصوصا انرژی زاها، از سلامتی قلب و عروق خود مطمئن باشید.

سردرد و میگرن

مصرف بیش از اندازه نوشیدنی های انرژی زا و قطع ناگهانی نوشیدن ممکن است در نهایت منجر به بروز سردرد های شدید و میگرنی ناشی از کمبود کافئین در بدن شود. بهتر است میزان کافئین دریافتی روزانه خود را کم کم پایین بیاورید.

افزایش اضطراب

آن دسته از افرادی که دو دسته ژنتیکی متفاوت دریافت کننده آندنوزین دارند، در زمان مصرف نوشیدنی های کافئین دار بیشتر درگیر اضطراب می شوند. استفاده بیش از اندازه از نوشیدنی های کافئین دار در این افراد منجر به بروز پانیک اتک هم می شود.

بی خوابی

نوشیدنی های انرژی زا برای بیدار نگه داشتن افراد عالی هستند. اما اگر بیش از اندازه مصرف می شوند منجر به بی خوابی آزار دهنده می شوند. بی خوابی عملکرد های روزانه فرد؛ به خصوص کارهایی که نیاز به تمرکز بالا دارند، مانند رانندگی را با مشکل رو به رو می کند.

دیابت نوع 2

نوشیدنی های انرژی زا سرشار از شکر هستند. مصرف روتین این نوشیدنی های شکری منجر به از بین رفتن سلول های تولید کننده انسلین در پانکراس شده و فرد به دیابت نوع 2 دچار خواهد شد.

اختلال دارویی

برخی از داروها، به خصوص داروهای درمان افسردگی با مواد موجود در نوشیدنی های انرژی زا اختلال دارویی داشته و هرگز نباید با هم مصرف شوند.

اعتیاد

برخی افراد به نوشیدنی های انرژی زا معتاد می شوند. در این صورت اگر فرد در طول روز چندین بار از این نوشیدنی ها مصرف نکند بدنش تحت فشار قرار گرفته و قادر به انجام فعالیت های روزمره نخواهد بود.

رفتار با ریسک بالا

بر اساس تحقیقاتی که در مجله آمریکایی ها به چاپ رسیده است ثابت شده که نوجوانان با مصرف نوشیدنی های کافئین بالا رفتارهای با ریسک بالای بیشتری انجام می دهند.

لرزیدن بدن

مصرف بیش از اندازه کافئین در برخی افراد موجب لرزش بدن و اضطراب می شود.

استفراغ

نوشیدن بیش از اندازه انرژی زاها در نهایت منجر به استفراغ می شود. اسید بالا آمده در این شرایط دندان ها و مری را به شدت مورد آسیب قرار می دهد.

واکنش های آلرژیک

نوشیدنی های انرژی زا مواد بسیاری در ترکیب خود دارند. به همین خاطر امکان اینکه کسی به یکی از این مواد آلرژی داشته باشد بسیار بالاست. نشانه های آلرژی هم متفاوت هستند. از خارش گرفته تا مسدود شد مسیر تنفسی!

افزایش فشار خون

نوشیدنی های انرژی زا منجر به افزایش فشار خون می شوند. البته کسانی که مشکل زمینه ای فشار ندارند در این مورد جای هیچ نگرانی هم نخواهند داشت. اما کسانی که فشار خون بالا در حالت نرمال دارند باید در حین مصرف نوشیدنی های انرژی زا خیلی مراقب باشند. چرا که مصرف بیش از اندازه این نوشیدنی ها منجر به سکته و سایر بیماری های مربوط به فشار خواهد شد.

اوردوز نیاسین

نیاسین یا همان ویتامین B3 در اکثر نوشیدنی های انرژی زا وجود داشته و اگر به میزان درست مصرف شود نه تنها مشکلی ندارد بلکه خیلی هم مفید است. اما همین نیاسین اگر بیش از اندازه مصرف شود منجر به قرمز شدن پوست، سرگیجه، افزایش ضربان قلب، استفراغ، خارش و اسهال خواهد شد.

افزایش ترشح هورمون استرس

در تحقیقاتی که انجام شده است افزایش ترشح هورمون استرس در افرادی که نوشیدنی های انرژی زا می خورند 74% و در کسانی که نوشیدنی انرژی زا مصرف نمی کنند تنها 31% است.

مشکلات سلامت روان، بی قراری و خستگی مزمن

بر اساس تحقیقاتی که توسط ارتش آمریکا انجام شده است، سربازانی که روزانه دو نوشیدنی انرژی زا مصرف می کنند بیشتر دچار مشکلات سلامت روان، خستگی و بی قراری می شوند.

جمع بندی

خیلی از افراد به خصوص نوجوانان به دنبال طعم خوب این نوشیدنی ها بوده و بدون توجه به عوارض از آن لذت می برند. البته که همین طور است! چرا که برخی ها به دنبال تاثیرات آنی نوشیدنی های انرژی زا هستند. مانند تحریک مغذی، و افزایش تمرکز! اما باید به این نکته هم توجه داشت که در کنار این تاثیرات مثبت آنی، تاثیرات منفی هم وجود دارند که در بلند مدت گریبان گیر ما خواهند شد! این داستان در مورد نوجوانان و جوانان بیشتر صدق می کند. چرا که این افراد تصور می کنند در بهترین شرایط از سلامتی جسمانی هستند و چنین عوارضی به سراغ آنها نخواهد آمد.

بیایید در این این مورد به سراغ آمار و ارقام برویم! در سال 2011 نزدیک به 1500 نوجوان بین 12 تا 17 سال به علت مصرف نوشیدنی های انرژی زا مجبور به مراجعه به اورژانس شدند. این آمار در عین شگفت بودن اصلا به این معنی نیست که نوجوانان و جوانان باید دور نوشیدنی های انرژی زا را خط بکشند. این آمار به این معنی است که باید در مصرف این نوشیدنی ها محتاط بوده و به اندازه نوشید!

مگ تک

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.