Take a fresh look at your lifestyle.

با مراحل کشاورزی کاشت، داشت و برداشت محصول بیشتر آشنا شوید

کشاورزی و زراعت به طور کلی به 3 دسته اصلی با عناوین کاشت، داشت و برداشت تقسیم می شود. در این تحقیق کوتاه به صورت خلاصه توضیح می دهیم که این مراحل شامل چه مواردی هستند و در هر مرحله از کشاورزی چه کارهایی انجام می شود و چه مواردی رعایت می شود تا یک محصول خوب و با کیفیت برداشت شود و نتیجه کار به بهترین شکل ممکن ظاهر شود.

مراحل کاشت، داشت و برداشت در کشاورزی به چه معناست؟

مراحل کشاورزی شامل کاشت، داشت و برداشت تا حد زیادی به نوع محصول کاشته شده بستگی دارد اما در این تحقیق به طور خلاصه مراحل کشاورزی که برای اکثر محصولات زراعی صدق می کند را برای شما توضیح می دهیم.

مرحله کاشت در کشاورزی

مرحله کاشت در کشاورزیمرحله کاشت دارای مراحل مختلفی است. آماده سازی زمین و شخم زنی خاک کشت، آماده سازی بذر، کاشت بذر، رسیدگی به محصول زراعی شامل آبیاری، کوددهی و ….

مرحله کاشت در کشاورزی شامل موارد زیر است:

  • شخم زدن زمین که می تواند به صورت دستی یا مکانیزه انجام شود:

در مرحله شخم زدن خاک مورد نظر زیر و رو می شود، سنگ های درشت از خاک جدا می شود، کلوخ های درشت خرد می شوند. شخم زدن زمین باعث می شود نفوذپذیری خاک بالا برود و هوا، مواد معدنی، رطوبت، نور و … را به شکل بهتری دریافت کند. شخم زدن علف های هرز را از بین می برد و باعث می شود محصول بهتر رشد کند.

  • آماده سازی بذر: این مرحله بستگی به نوع محصول دارد. بعضی محصول ها قبل از کاشت باید بذر آن ها اماده شود.
  • زه کشی زمین
  • کاشت بذر در خاک

به طور کلی مرحله کاشت مربوط به بهینه سازی شرایط خاک برای کاشت می شود.

مرحله داشت در کشاورزی

مراحل کشاورزی کاشت، داشت و برداشت محصولمرحله داشت در کشاورزی به کارهایی گفته می شود که پس از کاشت بذر در خاک باید انجام داد تا یک محصول ایده آل را پرورش دهیم. مرحله داشت به دوره رشد و نمو گیاه گفته تا رسیدن به محصول  گفته می شود. مرحله داشت نیز دارای مراحل جزئی تری می باشد که معرفی می کنیم:

مرحله داشت در کشاورزی شامل موارد زیر است:

  • آبیاری محصول: این مرحله هم بسته به مساحت زمین می تواند به صورت دستی و مکانیزه انجام شود. برای آبیاری از منابع آب سطحی و منابع آب زیرزمینی مانند چاه ها و کانال های آب استفاده می شود.
  • تنک کردن:کندن گیاهان اضافه ای که در اطراف محصول اصلی قرار دارند برای رشد بهتر محصول
  • وجین کردن و سله شکنی: اگر علف های هرز با وسایل مکانیزه از بین بروند به این عملیات وجین کردن یا سله شکنی گفته می شود که یکی از مراحل داشت است.
  • کود دادن بذر و رساندن مواد معدنی مورد نیاز به محصول:

هر ماده ای که به خاک محصول اضافه شود کود نام دارد. کود برای این به گیاهان داده می شود که مواد مغذی مورد نیاز آن ها تأمین گردد. کود به دو نوع کلی کود شیمیایی و کود حیوانی یا طبیعی تقسیم می شود. انواع کودهای شیمیایی شامل کودهای نیتروژن، کودهای فسفات، کودهای پتاسیم و کودهای ترکیبی می باشد.

  • خاک دادن پای بوته‌ها
  • سم پاشی: مبارزه با حشرات و آفات
  • درمان بیماری‌ ها

مرحله برداشت در کشاورزی

مراحل کشاورزی کاشت، داشت و برداشت محصولشیرین ترین دوره از مراحل کشاورزی مرحله برداشت است در این مرحله موقع چیدن و برداشت محصولی که منتظرش بوده ایم می رسد. که پس از اتمام دوره رشد و نمو گیاه، هنگام برداشت محصول فرا می‌رسد.

در مرحله برداشت محصولات رسیده شده از زمین جمع آوری می شوند. مرحله برداشت بسته به نوع محصول توسط داس، کمباین و یا دیگر ابزارهای مکانیزه مخصوص برداشت انجام می شوند. تشخیص زمان برداشت محصول تا حد زیادی به تجربه کشاورز بستگی دارد و زمانی صورت می گیرد که محصول آماده برداشت باشد. برداشت زودتر از موعد و یا برداشت دیرهنگام هردو می توانند مضر باشند پس تشخیص زمان دقیق این مرحله از اهمیت زیادی برخوردار است. اگر محصول زودتر از موعد مقرر برداشت شود ممکن است صدمه ببیند خراب شدن محصول هنگام حمل و نقل، استقبال کم مشتریان به دلیل کاهش کیفیت و … می تواند از عواقب برداشت زودتر از موعد مقرر باشد.

از طرفی اگر برداشــت دیرتر از موعد مقرر انجام شود نیز آسیب هایی متوجه محصول خواهد بود به طور مثال خطر افزایش آفات، کاهش کیفیت و ….

اگر در مرحله برداشت دقت کافی صورت نگیرد میزان محصول کاهش می‌یابد.

طبقه بندی محصولات زراعی

جزئیات مراحل کاشت، داشت و برداشت در کشاورزی تا حد زیادی به نوع محصول مرتبط است و بسته به اینکه چه نوع محصولی را پرورش می دهیم این مراحل می تواند بسیار متفاوت باشد. محصولات زراعی به طور کلی به شکل زیر دسته بندی می شوند:

  1. غلات مانند گندم و جو
  2. حبوبات مانند دانه ها
  3. گیاهان روغنی مانند کلزا، سویا، کنجد، برزک و کرچک
  4. گیاهان علوفه‌ای مانند ذرت علوفه‌ای
  5. گیاهان ریشه‌ای مانند چغندر، شلغم و …
  6. گیاهان لیفی مانند پنبه، کتان و کنف
  7. گیاهان غده‌ای مانند سیب زمینی
  8. گیاهان قندی مانند نیشکر و چغندر قند
  9. گیاهان دارویی مانند توتون، قهوه، چای و …

چه عواملی در کشاورزی موثرند

برای اینکه همه مراحل کشاورزی شامل کاشت، داشت و برداشت به بهترین شکل انجام شود و محصول سالم و بدون آفت به ما بدهد باید همه عوامل مؤثر بر کشاورزی به خوبی مهیا باشند. همه این عوامل در کنار هم باعث می شوند یک محصول عالی به بار بنشیند. عوامل انسانی، تجهیزات کشاورزی و عوامل طبیعی مانند خاک، آب و هوای مناسب با محصول مورد کشت و تامین آب مورد نیاز از عوامل طبیعی موثر بر کشاورزی هستند. ایران جزو کشورهای کم باران جهان است و قبل از اقدام به شروع کشاورزی باید از محل تامین آب مورد نیاز کشاورزی مطمئن شوید.

امیدواریم آشنایی اولیه با مراحل کشاورزی برای شما جالب بوده باشد. از اطلاعات این متن می توانید برای تحقیق در مورد مراحل کشاورزی (کاشت، داشت و برداشت) استفاده کنید.

مگ تک

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.