Take a fresh look at your lifestyle.

سوره هایی به نام پدیده هایی در طبیعت (اسم سوره همراه با توضیح کوتاه)

قران کریم از 114 سوره و 30 جزء تشکیل شده که حاوی سخنان خداوند با بندگان است. هر سوره از قرآن به موضوع یا داستان خاصی اشاره دارد و سوره ها نیز بر این اساس نامگذاری شده اند. همانطور که سوره هایی به نام جانوران، سوره هایی به نام یکی از روزهای هفته و یا سوره هایی به نام پیامبران در قرآن وجود دارد، سوره هایی به نام پدیده هایی در طبیعت نیز در قرآن آمده که در این مطلب به معرفی آنها می پردازیم.

سوره هایی به نام پدیده هایی در طبیعت است

منظور از سوره به نام پدیده های طبیعت، سوره هایی هستند که اسم آنها از وقایع و رویدادهای طبیعی جهان هستی برگرفته شده و یا به آنها اشاره دارد . در ادامه به معرفی سوره هایی که به نام پدیده های طبیعی هستند، می پردازیم:

سوره رعد

رعد به معنی غرش آسمان، سیزدهمین سوره قرآن، یکی از سوره هایی که به نام پدیده های طبیعی هستند و از جمله سوره هایی که با حروف مقطعه شروع می شوند، می باشد که در جزء 13 قرآن قرار دارد و دارای 43 آیه است. موضوع سوره رعد، رستاخیز، وضف بهشت و جهنم، قدرت خدا، نبوت پیامبر(ص) و حقانیت قرآن است و به آفرینش هستی و عدل الهی اشاره شده است.

معروف ترین آیه سوره رعد؛ آیه 11 این سوره، یعنی: «إِنَّ اللَّـهَ لَا يُغَيِّرُ‌ مَا بِقَوْمٍ حَتَّىٰ يُغَيِّرُ‌وا مَا بِأَنفُسِهِمْ» می باشد.

اما علت نامگذاری سوره رعد به آیه 12 این سوره بر می گردد:

(هُوَ الَّذِي يُرِيكُمُ الْبَرْقَ خَوْفًا وَطَمَعًا وَيُنْشِئُ السَّحَابَ الثِّقَالَ

اوست که برای بیم (از قهر) و امید (به رحمت) خود برق را به شما می‌نماید و ابرهای سنگین را پدید می‌آورد.)

سوره طور

یکی دیگر از سوره های قرآن که به نام پدیده های طبیعی می باشد، سوره طور است. خداوند در این سوره به کوه طور (کوهی که در آن به حضرت موسی (ع) وحی می‌شد) سوگند خورده و موضوع سوره طور بیم کافران، شرح بهشت، وعده خداوند به مومنان و معاد و قیامت می باشد.

مشهورترین آیه سوره طور، آیه 21 آن است که خداوند می فرماید:

(وَالَّذِينَ آمَنُوا وَاتَّبَعَتْهُمْ ذُرِّيَّتُهُمْ بِإِيمَانٍ أَلْحَقْنَا بِهِمْ ذُرِّيَّتَهُمْ وَمَا أَلَتْنَاهُمْ مِنْ عَمَلِهِمْ مِنْ شَيْءٍ ۚ كُلُّ امْرِئٍ بِمَا كَسَبَ رَهِينٌ

و کسانی که ایمان آوردند و فرزندانشان [به نوعی] در ایمان از آنان پیروی کردند، فرزندانشان را [در بهشت] به آنان ملحق می کنیم و هیچ چیز از اعمالشان را نمی کاهیم؛ هر انسانی در گرو اعمال خویش است.)

همچنین در مینویسم با اولین و آخرین سوره قرآن آشنا شوید.

سوره انفطار

انفطار به معنی گسستن و پاره شدن نام هشتادو دومین سوره قرآن و از جمله سوره های قرآنی به نام پدیده های طبیعت می باشد. در آیه اول این سوره به وقوع قیامت و نشانه های آن اشاره شده که آسمان از هم گسسته می شود. همچنین از نعمت های خداوند و سرنوشت هر دو گروه کافران و مومنان در قیامت خبر می دهد.

آیه مشهور سوره انفطار آیه 6 است که خطاب به انسان می گوید:

(یَا أَیُّهَا الْإِنسَانُ مَا غَرَّ‌کَ بِرَ‌بِّکَ الْکَرِ‌یمِ

اى انسان، چه چيز تو را در باره پروردگار بزرگوارت مغرور ساخته؟)

سوره زلزال

زلزال یا زلزله یکی از سوره هایی در قران که به نام پدیده هایی در طبیعت است می باشد. نامگذاری سوره زلزال به دلیل اشاره این سوره به زلزله و بهم خوردن نظم زمین در قیامت می باشد.

در این سوره مدنی از نشانه های روز قیامت و مشاهده نتیجه اعمال افراد صحبت می شود.

مشهورترین آیات سوره زلزال، آیه 7 و 8 این سوره هستند که خداوند می فرماید:

(فَمَن يَعْمَلْ مِثْقَالَ ذَرَّةٍ خَيْرًا يَرَهُ وَمَن يَعْمَلْ مِثْقَالَ ذَرَّةٍ شَرًّا يَرَهُ
به این معنی که هرکس به اندازه ذره‌ای خوبی یا بدی کند، آن را خواهد دید.)

سوره طارق

طارق به معنی ستاره از جمله سوره هایی با نام پدیده های طبیعی است و علت نامگذری آن استفاده از واژه طارق در آیه اول این سوره می باشد که خداوند به آسمان و طارق سوگند خورده است.

موضوع سوره طارق، اشاره به معاد و قدرت خداوند و اراده او در انجام امور مختلف است.

مشهورترین آیه سوره طارق؛ آیه 9 این سوره می باشد که خداوند می فرماید:

(يَوْمَ تُبْلَى السَّرَائِرُ 

آن روز كه رازها [همه‌] فاش شود.)

سوره انشقاق

از جمله سوره های قران با نام پدیده های طبیعی، سوره انشقاق است که در جزء 30 قرار دارد. انشقاق یعنی شکافتن و علت این نامگذاری، اشاره به شکافته شدن آسمان در قیامت در ابتدای این سوره می باشد.

(إِذَا السَّمَاءُ انشَقَّتْ: آنگاه که آسمان بشکافد»)

موضوع سوره انشقاق برپایی قیامت و معاد و تاکید بر رسیدگی به اعمال انسان ها در قیامت است.

آیه 6 سوره انشقاق، معروف ترین آیه این سوره است که خداوند فرموده:

(يَا أَيُّهَا الْإِنسَانُ إِنَّكَ كَادِحٌ إِلَىٰ رَبِّكَ كَدْحًا فَمُلَاقِيهِ
ای انسان، حقاً که تو به سوی پروردگار خود به‌سختی در تلاشی و او را ملاقات خواهی کرد.)

سوره دخان

دخان به معنی دود، یکی از سوره هایی به نام پدیده های طبیعی در قرآن می باشد که در جزء 25 قران است. نامگذاری سوره دخان به دلیل استفاده از واژه دخان در آیه 10 این سوره است که خداوند از دخان (دود) به عنوان عذابی برای کافران سخن گفته و کافران را هشدار داده است.

همچنین در سوره دخان به داستان حضرت موسی و فرعون و قوم بنی اسرائیل اشاره شده است.

سوره حدید

سوره حدید سوره ای مدنی و پنجاه و هفتمین سوره قرآن است. نامگذاری سوره حدید به آیه 25 این سوره مربوط می شود که از حدید (آهن) به عنوان سلاح یاد می شود.

(لقَدْ أَرْسَلْنَا رُسُلَنَا بِالْبَيِّنَاتِ وَأَنْزَلْنَا مَعَهُمُ الْكِتَابَ وَالْمِيزَانَ لِيَقُومَ النَّاسُ بِالْقِسْطِ ۖ وَأَنْزَلْنَا الْحَدِيدَ فِيهِ بَأْسٌ شَدِيدٌ وَمَنَافِعُ لِلنَّاسِ وَلِيَعْلَمَ اللَّهُ مَنْ يَنْصُرُهُ وَرُسُلَهُ بِالْغَيْبِ ۚ إِنَّ اللَّهَ قَوِيٌّ عَزِيزٌ

همانا ما پیمبران خود را با ادلّه و معجزات فرستادیم و با ایشان کتاب و میزان عدل نازل کردیم تا مردم به راستی و عدالت گرایند، و آهن (و دیگر فلزات) را که در آن هم سختی (جنگ و کارزار) و هم منافع بسیار بر مردم است (نیز برای حفظ عدالت) آفریدیم، و تا معلوم شود که خدا و رسلش را با ایمان قلبی که یاری خواهد کرد؟ (هر چند) که خدا بسیار قوی و مقتدر (و از یاری خلق بی‌نیاز) است.)

اصلی ترین موضوع سوره حدید، به عنوان سورهای که نام پدیده های طبیعی است، تشویق به انفاق در راه خدا می باشد.

سوره قمر

قمر به معنی ماه از جمله سوره های قرآن با نام پدیده های طبیعت و پنجاه و چهارمین سوره قرآن است. نامگذاری سوره قمر به دلیل اشاره به معجزه شق القمر پیامبر (ص) در آیه اول این سوره می باشد.

محتوای سوره قمر روایت هایی از احوال بد گذشتگان و حسابرسی در روز قیامت می باشد.

معروف ترین آیه سوره سوره قمر آیه ای است که خداوند می فرماید:

(وَلَقَدْ يَسَّرْ‌نَا الْقُرْ‌آنَ لِلذِّكْرِ‌ فَهَلْ مِن مُّدَّكِرٍ‌
ترجمه: قطعاً قرآن را براى پندآموزى آسان كرده‌ايم؛ پس آيا پندگيرنده‌اى هست؟)

سوره شمس

یکی از سوره های قرآن که به نام پدیده های طبیعت می باشد، سوره شمس به معنی خورشید است. خداوند در آغاز این سوره به خورشید سوگند خورده و همچنین بر تزکیه و تهذیب نفس تاکید دارد.

(وَالشَّمْسِ وَضُحَاهَا: سوگند به خورشید و تابندگی‌ اش))

سوره نجم

سوره نجم، به عنوان اولین سوره ای که پیامبر (ص) بعد از دعوت علنی به اسلام، آنرا با صدای بلند در مکه خواند در بین سوره هایی با نام پدیده های طبیعی در قران قرار می گیرد.

در اولین آیه سوره نجم خداوند به ستاره یا ستارگان ثریا قسم میخورد که باعث نامگذاری این سوره شده است.

سوره بروج

بروج به معنی برج و قصر از جمله سوره های مکی است که بر پیامبر (ص) نازل شده و می توان آنرا از جمله سوره هایی با نام پدیده های طبیعت در قران نام برد.

خداوند در آغاز سوره بروج به آسمان و روز قیامت سوگند می خورد. محتوای سوره بروج سرنوشت مؤمنان، پاداش آنان در روز قیامت و داستان فرعون و ثمود می باشد.

سوره فجر

یکی دیگر از سوره های قرآن که به نام پدیده های طبیعت است، سوره فجر می باشد. فجر یعنی سپیده دم و سوره فجر با سوگند خداوند بر فجر شروع می شود.

موضوع سوره فجر به سرگذشت قوم عاد و ثمود و همچنین قرار گرفتن انسان ها در معرض آزمایش الهی اشاره دارد.

سوره لیل

سوره لیل را نیز می توان از جمله سوره قران به نام پدیده های طبیعت نام برد. سوره لیل با سوگند خداوند به شب آغاز می شود و از دو گروه پرهیزکار و کافر یاد می کند و سوره ای کوتاه با 21 آیه می باشد.

سوره کهف

کهف یعنی غار و سوره کهف از سوره های قرآن به نام پدیده های طبیعت است که در آن داستان اصحاب کهف و خواب طولانی آنها در غار بیان شده است.

دعوت به اعمال نیک، تاکید بر فرزند نداشتن خداوند و داستان ذوالقرنین محتوای سوره کهف می باشد.

سوره هایی برای تشکر از خدا

مگ تک

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.