Take a fresh look at your lifestyle.

میوه ها و غذاهای مفید برای ریه؛ برای تقویت و پاکسازی ریه چه بخوریم؟

بهترین خوراکی ها برای تقویت ریه

چه بخورم تا ریه هایی سالم داشته باشم؟ ریه ها اندام های حیاتی برای حفظ حیات و سلامت ما هستند، حفظ سلامت ریه ها و تقویت ریه با مصرف مواد غذایی و خوراکی های مفید برای ریه روشی موثر است. در این مقاله، خواهیم گفت برای پاکسازی و تقویت ریه چه بخوریم، میوه ها و غذاهای مفید برای ریه و غذاهای مضر برای ریه را معرفی خواهیم کرد.

برای سلامت ریه ها چه بخوریم؟

اگر ریه حساسی دارید ممکن است برای شما این سوال ایجاد شود که چه خوراکی برای ریه خوبه یا خوراکی مناسب برای ریه، کدام خوراکی ها هستند. در ادامه بهترین خوراکی ها برای تقویت ریه و همچنین مواد غذایی نامناسب برای ریه را با شما به اشتراک گذاشته ایم.

همچنین بخوانید: راه های پاکسازی ریه ها

در حالی که قرار گرفتن در معرض آسبست یا آسم ارثی اجتناب‌ ناپذیر است اما شما می‌توانید غذاهای مفید برای تقویت ریه را بیشتر مصرف کنید. کم کردن مصرف سیب زمینی سرخ کرده و غذاهای پرکالری می‌ توانند برای سلامت کلی بدن مفید باشند و در عین حال، علائم بیماری ریه را نیز تسکین دهند. غذاهای سالم برای ریه در ادامه معرفی شده اند.

1. چربی‌ های سالم

چربی‌ های تک اشباع نشده یا دارای حلقه‌ های اشباع نشده حاوی کلسترول نیستند و معمولاً از منابع گیاهی تامین می‌ شوند. این چربی‌ های سالم می‌ توانند به تنظیم فشار خون، کاهش التهاب و بهبود سلامت کلی کمک کنند که تنفس را آسان‌ تر نمایند.

موارد توصیه شده:

2. پروتئین

پروتئین‌ ها می‌ توانند به تقویت بدن کمک کنند و سیستم ایمنی بدن را بهبود بخشند. شما باید حداقل دو وعده منبع پروتئین‌ دار در روز مصرف کنید تا سلول‌ های دستگاه تنفسی تقویت شوند.

موارد توصیه شده:

  • گوشت لخم
  • تخم مرغ
  • لوبیا

3. کربوهیدرات‌ های پیچیده

کربوهیدرات‌ های پیچیده منبع فیبر بالا هستند که به تنظیم هضم غذا و سطح قند خون بدن کمک می‌ کنند. شما باید مصرف کربوهیدرات‌ های ساده از قبیل شکر یا آبنبات را محدود کنید چراکه منجر به چاقی و افزایش فشار خون می‌ شوند.

در عوض، مصرف کربوهیدرات‌ های پیچیده‌ ای که در نان گندم یا پاستا یافت می‌ شوند را افزایش دهید چرا که می‌ توانند به تامین فیبر و انرژی کمک نمایند.

موارد توصیه شده:

  • نان گندم
  • پاستا
  • مواد غذایی تازه

4. مواد غذایی تازه

خوراکی مفید برای ریه ها

میوه‌ ها و سبزیجات تازه حاوی مواد معدنی، ویتامین و فیبر هستند که به سالم و خوش فرم ماندن بدن کمک می‌کنند. با این وجود، برخی از خوارکی‌ های تازه برای سلامت ریه بهتر از بقیه هستند. انواع توت، آناناس و انگور را به جای سیب، زردآلو و هلو که موجب نفخ  می‌شوند، انتخاب کنید.

موارد توصیه شده:

میوه‌ های دارای فودمپ پایین از قبیل:

  • انواع توت
  • آناناس
  • انگور

سبزیجات بدون نشاسته از قبیل:

  • کلم بروکلی
  • نخودفرنگی
  • گوجه فرنگی

5. پتاسیم

پتاسیم می‌تواند به کاهش احتباس آب، تنظیم فشار خون و بهبود گوارش کمک کند؛ بنابراین، داشتن سطح سالمی از آن به منظور حفظ عملکرد خوب ریه ضروری است. مهم‌ترین منبع پتاسیم، موز است اما آن را می‌توان در خوراکی‌ های دیگر نیز پیدا کرد.

موارد توصیه شده:

  • موز
  • سبزیجات
  • گوجه فرنگی
  • چغندر

6. غذاهای سرشار از ویتامین D

ویتامین D سیستم ایمنی را تقویت کرده و تورم را از بین می برد. پایین آمدن سطح ویتامین D در دوران خردسالی منجر به ابتلا به آسم کودکان می شود. ثابت شده است که مکمل های ویتامین D در کاهش ابتلا به حمله های آسمی تاثیر بسزایی دارند. البته در تحقیقات دیگری هم ثابت شده است که به احتمال خیلی زیاد رابطه مستقیمی بین کمبود ویتامین D و ابتلا به بیماری های ریه وجود دارد. منابع غذایی سرشار از ویتامین D از جمله شیر غنی شده، تخم مرغ، ماست و سالمون برای سلامتی ریه ها عالی هستند. بنابراین حتما این غذاها را در رژیم غذایی خود جا دهید؛ به خصوص اگر فرزند خردسال دارید.

میوه های مفید برای تقویت و پاکسازی ریه

در این بخش با میوه های مناسب برای ریه آشنا می شوید.

انار

انار یکی از مفیدترین میوه ها برای ریه است. آنتی اکسیدان های موجود در انار به پاکسازی ریه ها کمک کرده و به خصوص برای افراد مبتلا به سرطان ریه مفید می باشد. پونیکالاجین یک آنتی اکسیدان قوی موجود در انار است که آن را به میوه ای ارزشمند برای تقویت ریه تبدیل کرده است.

سیب

سیب به دلیل داشتن آنتی اکسیدان، موجب کاهش آسیب ریه ناشی از سیگار کشیدن می‌شود. افرادی که 5 عدد سیب یا بیشتر در هفته می‌خورند، با احتمال پایین‌تر ابتلا به COPD روبرو می‌باشند.

همچنین بخوانید: بادکش گرم ریه چیست

چغندر

اثبات شده است که چغندر برای عملکرد ریه، تسکین فشار خون و بهبود جذب اکسیژن مفید است؛ تمامی این موارد می‌توانند در تنفس فرد مشکل ایجاد نمایند. چغندر همچنین حاوی مقدار زیادی ویتامین و مواد مغذی است که برای سلامت ریه مفید هستند، از جمله منیزیم و پتاسیم.

کدو تنبل

یکی از خواص کدو تنبل حاوی مقدار زیادی کاروتنوئید است که برای عملکرد ریه بسیار اهمیت دارد. کاروتنوئید همچنین حاوی آنتی اکسیدان و خواص ضد التهابی است که در کل، برای سلامتی بدن مفید می‌باشد.

گوجه فرنگی

گوجه فرنگی یکی از غنی‌ترین منابع لیکوپن محسوب می‌شود، کاروتنوئیدی که به بهبود عملکرد ریه کمک می‌کند. مصرف گوجه فرنگی و خوراکی‌ های حاوی گوجه فرنگی نیز به کاهش التهاب ریه و مسیر هوا کمک می‌کند.

انواع توت ها

میوه های آبی و قرمزی مانند بلوبری و توت فرنگی سرشار از فلاونوئیدی به نام آنتوسیانین هستند. این ماده، آنتی اکسیدانی قوی بوده و علت رنگ های درخشان و جذاب این میوه ها به شمار می رود. تحقیقات ثابت کرده است که رنگدانه های آنتوسیانین روند طبیعی فرسایش ریه ها با بالا رفتن سن را کند می کند. در تحقیقاتی که بر روی افراد مسن انجام شده ثابت شده است که مصرف 2 وعده از توت ها در طول یک هفته، روند فرسایش ریه ها و کاهش عملکرد این ارگان اساسی بدن را به طرز چشمگیری کند می کند.  

سیر

سیر ترکیبات ضد تورمی داشته و آسیب های ناشی از آنتی اکسیدان های آزاد را کاهش می دهد. مصرف سیر خام ریسک ابتلا به سرطان ریه ها کاهش داده و به همین خاطر، سیر، از بهترین غذاها برای سلامتی ریه ها به شمار می رود.

زردآلو

زردآلو یک میوه مفید برای سلامت ریه است. وجود ترکیباتی مانند ویتامین C، ویتامین E، بتاکاروتن و لیکوپن در زردآلو باعث می شود که زردآلو میوه ای مفید برای مقابله با بیماری‌ های ریه باشد و مصرف آن باعث تقویت ریه ها شود.

انواع فلفل

فلفل ها، سبزیجاتی غنی از ویتامین C هستند. این نوع ویتامین، حلال در آب بوده و به عنوان قوی ترین آنتی اکسیدان در بدن عمل می کند. دریافت مقادیر کافی از ویتامین C برای همه ضروری است، به خصوص برای کسانی که سیگار مصرف می کنند.

در واقع سیگار کشیدن منبع ویتامین C  بدن را از بین می برد. بنابراین توصیه می شود که افراد سیگاری روزانه 35 میلی گرم مکمل ویتامین C مصرف کنند. تحقیقات ثابت کرده است که مصرف مکمل های ویتامین C منجر به بهبود عملکرد ریه ها در افراد سیگاری می شود. این در حالی است که افراد سیگاری که مکمل ویتامین C مصرف نمی کنند به شدت با مشکلات ریوی ناشی از کمبود ویتامین C در بدن درگیر هستند.

جالب است بدانید که مصرف روزانه یک عدد فلفل شیرین قرمز (119 گرم)، 169% از نیاز بدن به ویتامین C را تامین می کند.

گریپ فروت

گریپ فروت حاوی چندین ویتامین و مواد معدنی مانند ویتامین C و ویتامین B6 تیامین اسید فولیک و منیزیم است و همچنین منبع غنی از آنتی اکسیدان ها می باشد که همه خاصیت ضد التهابی دارند این مواد با سم زدایی ریه ها از بیماری‌هایی مانند سرطان آسم و غیره جلوگیری می کنند.

مواد غذایی مفید برای ریه

آب

اگر می خواهید سلامتی ریه ها را به حداکثر برسانید آب فراوان بنوشید. آب، موکوز موجود در راه های تنفسی را پاک کرده و تورم ناشی از عفونت را از بین می برد. بر اساس تحقیقات دکتر فرشاد فانی، استاد داشنگاه آریزونا، هیچ چیز به اندازه آب نمی تواند سلامتی ریه ها را تضمین کند. 80% از بافت ریه ها را آب تشکیل داده است. در این صورت خفیف ترین کم آبی بدن، این ارگان را به شدت مورد تاثیر قرار می دهد.

چای سبز

چای سبز یکی از بهترین گزینه های ممکن برای سلامتی ریه هاست. این گیاه سرشار از آنتی اکسیدان ها به ویژه کوئرستین است. کوئرستین، مانند یک آنتی هیستامین طبیعی در بدن عمل کرده، روند آزاد سازی هیستامین را کند و تورم را کاهش می دهد. در این صورت با مصرف چای سبز ریسک تحریک ریه به شدت پایین می آید. باید به این نکته هم اشاره کنم که خواص چای سبز بیش از این ها است. چای سبز علاوه بر تامین مایعات بدن، سرشار از آنتی اکسیدان هایی مانند فلاوانول و اپی گالوکتشین گالات هم است.

زرد چوبه

زردچوبه به علت داشتن مقادیر بالای آنتی اکسیدان و ترکیبات ضد تورمی برای سلامتی کل بدن مفید است، در مقاله ای در مور خواص زردچوبه برای بدن صحبت کردیم. اما باید بدانید که کورکومین، ترکیب اصلی موجود در زردچوبه، تاثیر چشمگیری در سلامت ریه ها دارد.

در تحقیقاتی که بر روی 2478 نفر انجام شده ثابت شده است که مصرف کورکومین منجر به بهبود عملکرد ریه ها می شود. علاوه بر این ثابت شده است که عملکرد ریوی سیگاری هایی که کورکومین بالایی دریافت می کنند 2/9% بهتر از آنانی است که مصرف کورکومین پایینی دارند.

عدس

عدس سرشار از ترکیبات مفید برای ریه است؛ از جمله منیزیم، آهن، روی و پتاسیم. رژیم های غذایی مدیترانه ای معمولا به سلامتی ریه ها کمک کرده و سرشار از حبوباتی مانند عدس هستند. در تحقیقاتی که بر الگوهای مصرف رژیم غذایی مدیترانه ای انجام شده، ثابت شده است که این نوع غذاخوردن در افراد سیگاری سلامت ریه ها را بهبود می بخشد. علاوه بر این، مصرف عدس هایی با مقادیر فیبر بالا از ابتلا به سرطان ریه جلوگیری می کند.

قارچ

اگر می خواهید عملکرد ریه های خود را به حداکثر برسانید ویتامین D زیادی مصرف کنید. قارچ سرشار از ویتامین D بوده و از این رو در کاهش تورم راه های هوایی، تقویت ایمنی و سلامت کلی ریه ها تاثیر بسزایی دارد. البته باید به این نکته هم اشاره کنم که قارچ بتا گلوکان هم دارد؛ ماده ای با خواص ضد تورمی برای بدن!

سبزیجات

سبزیجاتی از قبیل اسفناج، باک چوی و کلم پیچ حاوی مقدار زیادی کاروتنوئید، آهن، پتاسیم، کلسیم و ویتامین است. این مواد مغذی دارای خواص ضد التهابی و آنتی اکسیدان هستند که به کاهش التهاب و بهبود سلامت کلی بدن کمک می‌کنند.

قهوه

خبر خوب برای دوستداران قهوه: فنجان قهوه ای که صبح ها می خورید برای سلامتی ریه ها عالی است! تحقیقات ثابت کرده است که مصرف مداوم قهوه با سلامتی ریه ها رابطه مستقیم دارد. علت این امر وجود مقادیر بالایی از کافئین در قهوه است. کافئین ترکیبی ضد تورمی است. البته نباید پلی فنول موجود در قهوه را جا انداخت. پلی فنول هم گونه ای از آنتی اکسیدان هاست که خاصیت ضد تورمی دارد.

غلات

غلات؛ از جمله برنج قهوه ای، نان گندم، پاستا، کوینولا، جو دو سر و جو همگی برای سلامتی ریه عالی هستند. غلات سرشار از فیبر بوده و به همین خاطر خواص آنتی اکسیدانی و ضد تورمی دارند. اما این تمام داستان نیست. غلات با دارا بودن مقادیر بالایی از ویتامین E، سلنیوم، و اسید های چربِ مفید، برای سلامتی ریه ها و تمام بدن مفید هستند. باید به این نکته توجه داشته باشید که غلات فرآوری شده مانند آرد سفید و برنج سفید بسیاری از ترکیبات مفید و خاصیت های خود را در پروسه آماده سازی از دست می دهند.

مواد غذایی که برای سلامت ریه مضر هستند

چه مواد غذایی برای ریه من مضر است؟

به ریه های خود لطفی کنید و به جای نوشیدن مایعات سرشار از قند آب بنوشید. تحقیقات انجام شده در این زمینه ثابت کرده است که بزرگسالانی که بیشتر از پنج بار در هفته نوشیدنی های قندی مصرف می کنند ریسک بالایی در ابتلا به برونشیت دارند. کودکان هم با مصرف بالای نوشیدنی های قندی به آسم کودکان دچار می شوند. هنوز تحقیقاتی در مورد تاثیر نوشیدنی های گازدار بر سلامتی ریه ها انجام شده و در این مورد نتایج مشخصی در دست نیست. در عین حال توصیه می شود که سیگاری ها، دور نوشیدنی های گازدار هم خط بکشند.

برخی از مواد غذایی مضر برای ریه که دارای اثرات منفی بر عملکرد ریه هستند در زیر معرفی شده است. عدم مصرف این مواد غذایی می‌تواند به کاهش علائم بیماری ریه کمک کند.

1. نان سفید

کربوهیدرات‌های ساده از قبیل نان سفید باید مصرف نشوند زیرا سوخت و ساز آن‌ها برای ریه سخت‌تر است. این کربوهیدرات‌ها را با غلات و کربوهیدرات‌های پیچیده جایگزین کنید تا سلامت ریه‌ها بهبود یابد.

2. چیپس سیب زمینی

چیپس سیب زمینی حاوی مقدار زیادی نمک و چربی اشباع شده است که هر دو برای سلامت ریه‌ها مضر هستند. چربی‌های ترانس و اشباع شده برای سلامت قلب و عروق مضر هستند و فشار خون را افزایش می‌دهند. نمک موجود در چیپس‌ها منجر به افزایش احتباس آب می‌شود و تنفس را سخت‌تر می‌کند.

3. شکلات

اول و مهم‌تر از همه، شکلات حاوی کافئین است که با داروها تداخل پیدا می‌کند و ضربان قلب را افزایش می‌دهد. شکلات همچنین مقدار زیادی قند دارد و حاوی مواد مغذی چندان زیادی نیست؛ در نتیجه، انتخاب بدی برای بیماران ریوی محسوب می‌شود.

4. آبجو

در مجموع، الکل می‌تواند التهاب ریه‌ ها را بیشتر کند. برای افراد دارای ریه‌ های ضعیف، آبجو بدترین انتخاب می‌ باشد زیرا گازدار است و می‌تواند منجر به نفخ شود؛ در نتیجه، ریه‌ ها تحت فشار قرار می‌گیرند و تنفس سخت‌ تر می‌ شود.

5. کالباس

نیترات موجود در کالباس و گوشت‌ های فرآوری شده به تضعیف ریه و بدتر شدن علائم COPD منجر می‌شوند. گوشت‌های لخم مانند سالمون و مرغ، گزینه‌ های بهتری برای جایگزینی گوشت‌ های فرآوری شده هستند.

زندگی کردن با بیماری و ناراحتی ریه دشوار است. سالم نگه داشتن بدن از طریق رژیم غذایی مناسب، روش دیگری برای بهبود سلامت بدن و آسان‌ تر کردن درمان سرطان محسوب می‌ شود.

6. غذاهای شور

سدیم منجر به احتباس آب می‌شود که در نهایت، منجر به تنگی نفس در افراد مبتلا به بیماری ریه می‌گردد. در حالی که نمک، منبع اصلی سدیم است، بیشترین جذب سدیم از طریق خوردن غذا است. به منظور کاهش مصرف سدیم، ادویه و سس‌های شور را مصرف نکنید و به برجسب روی مواد غذایی توجه نمایید تا مطمئن شوید که میزان نمک آن کمتر از 300 میلی‌گرم باشد.

به منظور کاهش مصرف نمک، از گیاهان و ادویه‌ ها برای طعم‌دار کردن غذاها استفاده کنید و برچسب روی مواد غذایی را پیش از خرید، بررسی نمایید.

7. محصولات لبنی

بدن با هضم محصولات لبنی از قبیل شیر موجب افزایش بلغم می‌شود. این امر منجر به افزایش سرفه می‌گردد که در بیماران COPD بسیار دردناک است. به منظور کاهش جذب محصولات لبنی، لاکتوز را با جایگزین‌های شیر از قبیل بادام، جو دو سر یا شیر سویا جایگزین نمایید.

8. گوشت‌ های فرآوری شده

گوشت‌های فرآوری شده حاوی نیترات هستند که اغلب به منظور رنگ دادن به گوشت استفاده می‌شود و طول عمر آن را بیشتر می‌کند. با این وجود، گزارش شده است که نیترات منجر به افزایش بستری افراد مبتلا به COPD می‌شود.

به منظور کاهش مصرف گوشت‌های فرآوری شده، از خوردن روزانه‌ی گوشت بپرهیزید و به دنبال مواد غذایی دارای برچسب «بدون نیترات» بگردید.

9. نوشیدنی‌ های گازدار

نوشیدنی‌های گازدار می‌توانند برای افراد مبتلا به بیماری ریه به چند دلیل مضر باشند. اول از همه، کربنات سدیم حاوی کربن دی اکسید است که باعث نفخ می‌شود و تنفس را دشوارتر می‌کند. علاوه بر این، سطح بالای قند می‌تواند منجر به التهاب و افزایش وزن شود که هر دو علائم بیماری COPD را بدتر می‌کنند.

به منظور کاهش مصرف نوشیدنی‌های گازدار بدون الکل، آن‌ها را با نوشیدنی‌های بدون گاز طعم‌دار مانند چای، آب طعم‌دار یا آب میوه‌ی طبیعی جایگزین کنید.

10. غذاهای سرخ شده

غذاهای سرخ کردنی مانند سیب زمینی سرخ شده و حلقه‌های پیاز سرخ شده حاوی چربی‌های ناسالمی هستند که منجر به نفخ می‌شوند. علاوه بر ناراحتی ریه‌ها در اثر نفخ، غذاهای سرخ شده با گذشت زمان می‌توانند به افزایش کلسترول خون و وزن منجر گردند. برای افراد دارای بیماری ریه، این دو مورد موجب بدتر شدن علائم بیماری می‌شوند.

به منظور کاهش مصرف غذاهای سرخ شده، خوردن غذاهای فست فود را کاهش دهید.

حرف آخر

غذایی که می خورید تاثیر بسزایی بر سلامت ریه ها دارد. سبزیجات مزایایی خارق العاده ای برای بدن دارند. بنابراین سعی کنید مصرف سبزیجات را در رژیم غذایی خود افزایش داده و مقدار مصرف گوشت و غذاهای فرآوری شده را پایین بیاورید.

هرگز فراموش نکنید که سبک زندگی شما نشان دهنده سلامتی شماست! بنابراین سیگار نکشید، ورزش کنید و خواب شبانه منظم و کافی داشته باشید. علاوه بر این تلاش کنید استرس و عوامل استرس زا در زندگی شما کمرنگ تر شوند!

در انتها باید به این مسئله اشاره کنم که نقش غذا و لایف استایل در داشتن ریه هایی سالم غیر قابل انکار است. در عین حال اگر بیماری ریوی دارید باید درمان را هم جدی بگیرید. چرا که هیچ یک از میوه های و غذاهای مفید برای ریه که در بالا ذکر شد به تنهایی نمی توانند تضمین کننده سلامتی ریه های شما و درمانگر بیماری شما باشند. با پزشکان متخصص در این زمینه همکاری کرده و برنامه درمانی دقیقی در پیش بگیرید تا سلامتی ریه های خود را به دست بیاورید!

مطلب پیشنهادی:

مدت زمان ترمیم ریه بعد از ترک سیگار

مگ تک

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.