Take a fresh look at your lifestyle.

فواید سلامتی زردچوبه (خواص درمانی اصلی زردچوبه برای انسان)

آیا زردچوبه می تواند موجب کاهش کلسترول خون شود؟

اگر تابحال غذاهای آسیای شرقی یا خاورمیانه را امتحان کرده باشید، به احتمال قوی با طعم زردچوبه مواجه شده اید. زردچوبه یک پودر زرد رنگ است که اغلب به منظور خوش رنگ کردن غذا و به عنوان یک ادویه در غذاهای مختلف بکار گرفته می شود. زردچوبه به خانواده زنجبیل تعلق دارد و قرن هاست که در طب سنتی چین برای درمان التهاب، عفونت ها و بیماری های مختلف دستگاه گوارش مورد استفاده قرار گرفته است.

فواید سلامتی

قرن هاست که خواص دارویی و پزشکی جز فعال زردچوبه به نام کورکومین شناخته شده است. زردچوبه برای درمان طیف گسترده ای از شرایط پزشکی مورد استفاده قرار می گیرد. شواهدی مبنی بر کاربرد دارویی این ادویه وجود دارد.

سرطان

در حال حاضر مطالعاتی در مورد نحوه ی تاثیرگذاری زردچوبه بر انواع خاصی از سرطان در حال انجام است. مطالعات بر حیوانات نشان داده است که این ادویه می تواند از بروز سرطان در موش هایی که در معرض سرطان روده بزرگ، معده و پوست هستند، جلوگیری کند. با این وجود، نتایج متناقض بوده اند و به مدارک بیشتری برای تایید فواید زردچوبه نیاز است.

عفونت و التهاب

به شواهد و مدارک بیشتری نیاز است تا به طور قطع بتوان گفت که زردچوبه موجب کاهش عفونت یا التهاب در انسان می شود. مطالعات آزمایشگاهی اولیه بر حیوانات بیانگر فواید احتمالی زردچوبه هستند. آزمایشات بالینی در مرکز سرطان Memorial Sloan Kettering نشان داد که زردچوبه به کاهش بار ویروسی در بیماران مبتلا به HIV مثبت کمک نمی کند.

کلسترول

تا به امروز این چنین به نظر می رسد که تحقیقات در مورد زردچوبه بسیار مطلوب بوده اند. متاسفانه، بیشتر مطالعات تنها بر حیوانات انجام شده است. از این مطالعات می توان اینگونه نتیجه گرفت که زردچوبه به طور عمده بر کلسترول کلی، سطح کلسترول LDL و تری گلیسیرید تاثیرگذار است. یک مطالعه انجام شده بر خرگوش هایی با رژیم غذایی با چربی بالا نشان داد که زردچوبه سطح کلسترول LDL و تری گلیسیرید را کاهش داده و همچنین مانع اکسیداسیون LDL شده است. نشان داده شده است که LDL اکسید شده در آترواسکلروز یا همان تصلب شراین نقش دارد. در این مطالعات، تاثیر زردچوبه بر کاهش سطح کلسترول بدون تغییر بوده است.

اگرچه این اطلاعات امیدوارکننده به نظر می رسند اما یک مشکل وجود دارد: تقریباً هیچ مطالعه ای در ارتباط با تاثیر زردچوبه بر سطح کلسترول در انسان انجام نگرفته است. از آنجایی که زردچوبه موجب کاهش لیپیدها در حیوانات می شود، باور بر این است که زردچوبه ممکن است تاثیر مشابه ای بر انسان داشته باشد. با این وجود، دوز و نحوه عملکرد آن در انسان در کاهش کلسترول و تری گلیسیرید همچنان تحت بررسی است. معدود مطالعاتی که تاثیر کاهش دهنده ی لیپید یا جز فعال آن یعنی کورکومین را مورد بررسی قرار داده اند، بیان کرده اند که اگرچه سطح کلی کلسترول و LDL اندکی کاهش یافته است اما این کاهش چشمگیر نمی باشد. در این مطالعات، افراد دوز بین 60 میلی گرم و 1 گرم از کورکومین را به مدت 6 ماه مصرف کردند.

کاربردهای رایج دیگری نیز برای زردچوبه وجود دارد که تا به امروز پشتوانه ی علمی ندارند. آن ها عبارتند از درمان:

  • سنگ کلیه
  • گاز روده و معده
  • بیماری آلزایمر
  • التهاب چشم
  • جراحی بای پس
  • بیماری کرون یا التهابی روده
  • دیابت
  • سندروم روده تحریک پذیر
  • درد مفاصل
  • پسوریازیس
  • روماتیسم مفصلی

انتخاب، آماده سازی و نحوه نگهداری

اگر علاقمند به استفاده از زردچوبه در آشپزی خود هستید، دستورهای غذایی متنوعی با بکارگیری زردچوبه وجود دارند. برخی از این دستورهای غذایی به زردچوبه تازه نیاز دارند که شما باید کل ریشه آن را از بازارهای محلی خریداری کنید. اما در بسیاری از دستورهای دیگر تنها پودر زردچوبه مورد نیاز است که شما می توانید آن را در قسمت ادویه در اکثر سوپرمارکت ها بیابید.

از آنجایی که قابلیت کاهش لیپید توسط زردچوبه همچان تحت بررسی است، هنوز مقدار توصیه شده ای برای مصرف زردچوبه ارائه نشده است.  بنابراین، شما باید دستور غذایی مد نظر خود را دنبال کنید.

با این وجود، اگر به علاقمند به استفاده از مقدار زیادی زردچوبه در رژیم غذایی خود هستید یا تمایل دارید آن را به عنوان مکمل مصرف کنید، باید اطمینان حاصل کنید که ابتدا با کارشناس سلامتی خود مشورت نمایید. مقادیر زیاد این ادویه ممکن است موجب تشدید شرایط پزشکی خاص همچون بیماری های دستگاه گوارش، دیابت و اختلالات خونریزی شود.

عوارض جانبی احتمالی

زردچوبه اگر به مقدار مصرفی در غذاهای مرسوم استفاده شود، معمولاً موجب عوارض جانبی چشمگیری               نمی شود. اما برخی عوارض جانبی همچون ناراحتی معده، تهوع، سرگیجه یا اسهال را گزارش کرده اند.

زردچوبه ممکن است موجب کاهش قند خون، کند شدن لخته شدن خون شود و ممکن است مانع جذب آهن بدن گردد. علاوه بر این، زردچوبه ممکن است با داروهای مختلفی مانند داروهای دیابت، داروهای کبد، داروهای کند کننده ی لخته خون و بسیاری دیگر تداخل داشته باشد. در آخر، استفاده از زردچوبه به عنوان یک کمک پزشکی و دارویی ممکن است شرایط پزشکی خاصی ازجمله مشکلات مربوط به کیسه صفرا، مشکلات خونریزی، GERD و سرطان های حساس به هورمون را بدتر کند.

آنچه که حائزاهمیت است این است که اگر داروی خاصی مصرف می کنید یا به بیماری خاصی مبتلا هستید، بهتر است مصرف زردچوبه را با کارشناس سلامتی خود در میان بگذارید.

به احتمال زیاد مصرف دارویی زردچوبه در زنان باردار یا شیرده توصیه نمی شود.

 

سوالات متداول

ساده ترین روش برای افزودن مقدار کمی زردچوبه به رژیم غذایی چیست؟

کافی است کمی زردچوبه را در اسموتی صبحگاهی خود مخلوط کنید یا یک یا دو قاشق چایخوری از زردچوبه را به سوپ محبوب خود اضافه نمایید. برخی از افراد آن را به چای خود، دستور ماکارونی و پنیر یا برنج یا دیگر غلات اضافه می کنند.

طعم و مزه زردچوبه چگونه است؟

از آنجایی که زردچوبه از خانواده ی زنجبیل به حساب می آید، در هنگام مصرف طعم و مزه ی گرم آن(مشابه با زنجبیل) را حس خواهید کرد. استفاده از این ادویه همراه با مرغ، ماهی، گوشت گاو و انواع کدو مانند کدو تنبل، سازگاری خوبی دارد.

 

 

 

مگ تک

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.