Take a fresh look at your lifestyle.

تاثیر محیط و وراثت بر شخصیت | کدام تاثیر بیشتری دارد؟

یکی از مباحثی که هیچوقت تمامی ندارد هیمن موضوع است که برای شکل گیری شخصیت یک فرد تربیت و یا وراثت بیشترین تاثیر را می گذارد؟ درباره تاثیر محیط و وراثت بر شخصیت بحث های متفاوتی انجام شده است و نظریه های متنوعی منتشر شده است. نظر شما چیست؟ برای شکل گیری شخصیت یک فرد کدام عامل تاثیرگذاری بیشتری دارد؟ وراثت و یا تربیت؟  اگر از جواب خود مطمئن نیستید، مطالب زیر را بخوانید و با ما همراه باشید.

یکی از قدیمی ترین مباحث فلسفی که همیشه وجود داشته بحث تربیت و وراثت است که کدام یک مهم تر هستند و کدام تاثیر بیشتری بر روی شخصیت و سبک زندگی افراد به خصوص کودکان و نوجوانان دارد؟ در زبان انگلیسی این دو عنوان ( nature or nurture ) میشناسند.

تاثیر محیط و وراثت بر شخصیت، کدام مهم تر است؟

تربیت یا وراثت، کدام بر روی شکل گیری شخصیت تاثیر می گذارند؟
تربیت یا وراثت، کدام بر روی شکل گیری شخصیت تاثیر می گذارند؟

هر دوی این عامل بسیار مهم و حیاتی هستند و میتواند تاثیر به سزایی در شخصیت و رفتار افراد بگذارند. نمیتوان هیچ کدام را نادیده گرفت، اما اینکه کدام از این عوامل ( nature or nurture ) تاثیر بیشتری در شخصیت افراد می گذارد جای بحث دارد.

روانشناسی بیولوژیکی تمایل به تأکید بر اهمیت ژنتیک و تأثیرات بیولوژیکی دارد. از طرف دیگر رفتارگرایی بر تأثیری که محیط بر رفتار می گذارد متمرکز است.

آیا عوامل ژنتیکی یا محیطی تأثیر بیشتری در رفتار شما دارند؟ آیا ویژگی های ارثی یا تجارب زندگی در شکل گیری شخصیت شما نقش بیشتری دارند؟

فرض کنید که یک فرد به موفقیت علمی بالایی رسیده باشد، اب توجه به این نظریه ها آن وقت دو حالت  بیشتر وجود نخواهند داشت:

  • فرد از لحاظ وراثتی و ژنتیکی مستعد این موفقیت علمی بوده است.
  • شرایط و محیط به گونه مهیا بوده تا فرد پیشرفت علمی خوبی داشته باشد.

کدام درست است؟

وراثت یا تربیت؟

وراثت یا تربیت؟
وراثت یا تربیت؟

البته باید گفت که چند نمونه از ویژگی های تعیین شده از نظر بیولوژیکی (وراثت) شامل برخی بیماری های ژنتیکی، رنگ چشم، رنگ مو و رنگ پوست است. موارد دیگر مانند امید به زندگی و قد دارای یک عنصر بیولوژیکی قوی نیز هستند، اما همچنین تحت تأثیر عوامل محیطی و سبک زندگی قرار دارند.

همچنین مطالعه کنید : ده نکته برای تربیت کودکانی با اعتماد به نفس بالا

برخی از خصوصیات با تأثیرات محیطی گره خورده است. چگونگی رفتار فرد می تواند با تأثیراتی مانند سبک های فرزندپروری و تجربیات آموخته شده مرتبط باشد. به عنوان مثال كودك ممكن است از طریق مشاهده و تقویت یاد بگیرد كه “لطفا” و “متشكرم” بگوید. کودک دیگری ممکن است با مشاهده رفتارهای خشونت آمیز در زمین بازی، رفتار پرخاشگرانه را یاد بگیرد.

یک نمونه از نظریه های تجربه گرایی در روانشناسی، نظریه یادگیری اجتماعی آلبرت بندورا است. طبق این نظریه  افراد با مشاهده رفتار دیگران یاد می گیرند. بندورا در آزمایش معروف عروسک Bobo خود نشان داد که کودکان می توانند رفتارهای پرخاشگرانه را فقط با مشاهده شخص دیگری که پرخاشگرانه است یاد بگیرند.

آنچه محققان می دانند این است که تعامل بین وراثت و محیط زیست اغلب مهمترین عامل است.

تاثیر محیط در شکل گیری شخصیت

منظور از nature در واقع تربیت و محیطی است که فرد در آن بزرگ میشود و دوران کودک و بزرگسالی خود را در آن جا سپری می کند است. nature و طبیعت در واقع تجربیات اولیه کودکی، نحوه تربیت، روابط اجتماعی و فرهنگ پیرامون فرد است که همه این ها در شکل گیری شخصیت آن کمک می کنند.

متفکران مشهور دیگری مانند جان لاک به آنچه معروف به تابلو راسا است اعتقاد داشتند که بیانگر آن است که ذهن به عنوان یک صفحه خالی آغاز می شود. طبق این تصور همه آنچه که هستیم و همه دانش ما توسط تجربه ما تعیین می شود.

باور آن ها بر این است که کودک مانند یک صفحه خالی و سفید است و یا مانند یک خمیر بازی بدون شکل است که تمامی تجربیات و آموخته هایی که به آن آموزش داده میشود به آن شکل میدهد آن را پر می کند.

تاثیر وراثت در شکل گیری شخصیت

در مقابل عنوانی به اسم nurture و یا وراثت وجود دارد که به همه ژن ها و عوامل وراثتی اشاره دارد که بر روی فرد تأثیر می گذارند – از شکل ظاهری گرفته تا خصوصیات شخصیتی.

برخی از فیلسوفان مانند افلاطون و دکارت اظهار داشتند که برخی چیزها متولد می شوند یا بدون توجه به تأثیرات محیطی به طور طبیعی اتفاق می افتند. طبیعت گرایان این موضوع را اتخاذ می کنند که همه یا اکثر رفتارها و خصوصیات نتیجه وراثت است.

همچنین مطالعه کنید: چگونه کودکان باهوش و اجتماعی تربیت کنیم؟

طرفداران این دیدگاه معتقدند که همه خصوصیات و رفتارهای ما نتیجه تکامل است. صفات ژنتیکی منتقل شده از والدین بر تفاوت های فردی تأثیر گذار است که هر فرد را منحصر به فرد می کند.

تاثیر عوامل محیطی بر وراثت

تاثیر عوامل محیطی بر وراثت
تاثیر عوامل محیطی بر وراثت

آن ها همچنین کشف کرده اند که داشتن ژن به تنهایی برای رشد این توانایی کافی نیست. در عوض آموزش موسیقی در اوایل کودکی برای اجازه دادن به این توانایی موروثی ضروری است.

قد مثالی دیگر از ویژگی است که تحت تأثیر طبیعت و تعامل با پرورش است. ممکن است یک کودک از خانواده ای که همه قد بلندی دارند باشد، با این حال اگر او در یک محیط محروم و در جایی که تغذیه مناسب دریافت نکند بزرگ شود ، ممکن است هرگز به قد و قامت بزرگتر از رشد در یک محیط سالم نرسد.

مطالب مرتبط : آموزش نظم به کودکان بدون تنبیه

امروزه اکثر متخصصان معتقدند که هر دو طبیعت و پرورش بر رفتار و رشد تأثیر می گذارند. با این حال ، این مسئله هنوز در بسیاری از زمینه ها مانند بحث در مورد ریشه همجنسگرایی و تأثیر بر هوش ادامه دارد. در حالی که افراد کمی رویکرد تجربه گرایی افراطی ساده انگارانه یا رادیکال را دنبال می کنند، محققان و کارشناسان هنوز در مورد میزان تأثیر زیست شناسی و محیط بر رفتار بحث می کنند.

مگ تک

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.