Take a fresh look at your lifestyle.

ارتباط بین چاقی و پوکی استخوان | تاثیر اضافه وزن بر پوکی استخوان

محققان هنوز به طور دقیق مطمئن نیستند که چاقی چگونه بر تراکم استخوان تاثیر می گذارد، اما مطالعات جدید نشان می دهند که چاقی و پوکی استخوان ممکن است با هم در ارتباط باشند. تقریبا 30% از افراد مبتلا به پوکی استخوان دارای اضافه وزن یا چاقی هستند.

افراد چاقی که به پوکی استخوان مبتلا هستند نیز بیشتر در معرض شکستگی ناشی از حرکات با شدت کم می باشند. در حالی که یافته ها از مطالعات در مورد رابطه بین چاقی و پوکی استخوان متناقض بوده اند، محققان به دنبال یافتن ارتباط احتمالی بین این دو هستند که می تواند منجر شود چاقی به فاکتوری برای بیماری های استخوان تبدیل گردد.

آیا ارتباطی بین چاقی و سلامت استخوان وجود دارد؟

این تصور قدیمی که هرکس وزن بیشتری دارد یعنی استخوان هایش قوی تر است، کم کم در حال از بین رفتن است. مطالعات جدید در مورد ادبیات موضوعی بررسی چاقی و سلامت استخوان دریافته اند که فاکتورهای متعددی بر اضافه وزن و تاثیر آن بر حفظ سلامت استخوان ها تاثیرگذار هستند.

وزن بدن، حجم چربی، ترکیب استخوان ها، چربی موجود در مغز استخوان و التهاب ایجاد شده توسط سلول های ایمنی (سیتوکین های پیش التهابی) همگی فاکتورهایی هستند که باید برای بیان ارتباط بین چاقی و پوکی استخوان در نظر گرفته شوند.

انواع چربی

سه نوع چربی وجود دارد: چربی قهوه ای، سفید و بژ.

  • چربی قهوه ای یا چربی خوب به تنظیم دمای بدن کمک می کند.
  • چربی سفید در بدن انباشته شده و ممکن است در شرایط سلامتی بدن موثر باشد.
  • چربی بژ، سلول هایی هستند که از چربی سفید گرفته می شوند و معمولا در نزدیکی ستون فقرات و استخوان ترقوه یافت می شوند.

چربی قهوه ای و بژ می توانند چربی را بسوزانند، در حالی چربی سفید آن را ذخیره می کند.

یک مقاله تحقیقاتی تاثیر مولکول های تولید شده توسط چربی بدن (آدیپوکین ها) بر سلول های استخوانی را مورد بررسی قرار داد. این مقاله همچنین ارتباط بین سیکل پیوسته رشد و تحلیل استخوان ها (متابولیسم استخوان)، چربی سفید در مغز استخوان و چربی قهوه ای (نوع چربی که غذا را به گرمای بدن تبدیل می کند) را بررسی کرد.

یافته ها ارتباطی را بین چاقی و متابولیسم استخوان نشان دادند؛ با این وجود، هنوز این ارتباط به طور کامل مشخص نشده است. آنچه مشخص است این است که بافت چربی از طریق آزادسازی سیتوکین های خاص به منظور تنظیم سلامت استخوان ها، با استخوان ها در تعامل است.

بافت چربی موجود در مغز استخوان نقش مهمی را در ساختار و تراکم استخوان ایفا می کند. مقاله همچنین به این نتیجه دست یافت که از آنجایی که چاقی اغلب با عدم تعادل در تغذیه همراه است (مانند کمبود ویتامین D، کلسیم و فسفر)، تعیین دقیق این که چرا چاقی بر سلامت استخوان ها تاثیر می گذارد، دشوار است.

باورهای غلط

این یک تصور بسیار پذیرفته شده است که تنها افراد ضعیف و مسن به پوکی استخوان دچار می شوند. با این وجود، فاکتورهای متعددی در ریسک و شروع این بیماری موثر هستند. افراد مسن (به خصوص، زنان) بیشتر در معرض ابتلا به پوکی استخوان هستند، اما مطالعات جدید در مورد چاقی و پوکی استخوان نشان می دهند که ضعیف بودن لزوما پیش نیاز این نوع بیماری نیست.

چاقی در دوران کودکی خطر پوکی استخوان در بزرگسالی را افزایش می دهد

دهه ها تحقیق در مورد ارتباط بین سلامت استخوان و چاقی دوران کودکی به این نتیجه رسیده است که این ارتباط بسیار پیچیده می باشد. تقریبا 25 درصد از توده استخوانی فرد در دوران کودکی او شکل می گیرد. مطالعات نشان داده اند که به دلیل تاثیری که چاقی بر نحوه رشد استخوان ها در کودکی دارد، چاقی در دوران کودکی می تواند خطر شکستگی را با افزایش سن و همچنین تشدید پوکی استخوان افزایش دهد.

تصور می شود که تراکم استخوان در کودکان چاق کاهش می یابد. حقیقتی که با تصور قدیمی و غلطی که کودکان با جثه بزرگ تر استخوان های قوی تری دارند، در تضاد است. همچنین ثابت شده است که اگر تراکم استخوان یک کودک در سنین رشد پایین تر باشد، در بزرگسالی نیز تراکم استخوان کمتری خواهد داشت و همین امر خطر پوکی استخوان را در آینده برای او افزایش می دهد.

دلایل چاقی

اصلی ترین دلیل چاقی این است که شما بیشتر از کالری مورد نیاز روزانه خود دریافت می کنید. این کالری اضافی می تواند ناشی از خوردن بیش از حد نیاز مواد غذایی و یا در اثر کم تحرکی و نسوزاندن کالری باشد. با این وجود، فاکتورهای زیادی در ایجاد چاقی نقش دارند، ازجمله:

  • سیگار کشیدن یا استفاده از مواد دیگر
  • سن
  • برخی شرایط پزشکی یا داروها (به عنوان مثال، سندرم تخمدان پلی کیستیک، داروهای ضد افسردگی)
  • پاسخ ژنتیکی به تغییرات در محیط یک فرد
  • بازاریابی و تبلیغات مواد غذایی در جایی که شخص زندگی می کند
  • عدم آموزش تغذیه مناسب
  • عدم مهارت در تهیه وعده های غذایی مغذی
  • عوامل اجتماعی (به عنوان مثال، فقدان پیاده رو یا مسیر دوچرخه سواری ایمن که ممکن است از راه رفتن ایمن جلوگیری کند)
  • عوامل یا محدودیت های اجتماعی (به عنوان مثال، نبود اطلاعات حمایتی در مورد عادات و شیوه های ارتقاء سلامت)

دلایل پوکی استخوان

دلایل پوکی استخوان و چاقی شباهت زیادی به هم دارند. سیگار کشیدن، ورزش نکردن، افزایش سن، رژیم غذایی و نیز مصرف داروهای خاص می توانند خطر ابتلا به پوکی استخوان و نیز چاقی را افزایش دهند.

همچنین چند فاکتور خطر شناخته شده دیگر برای پوکی استخوان وجود دارد:

  • سطوح پایین استروژن
  • کمبود ویتامین D و کلسیم در رژیم غذایی
  • شیوه زندگی کم تحرک

درمان چاقی و پوکی استخوان

کاهش وزن می تواند دشوار باشد، به خصوص اگر فرد در معرض فاکتورهایی باشد که بر وزن او تاثیرگذار هستند (مانند بیماری یا مصرف داروهای خاص) یا ابزار و حمایت لازم را دریافت نکرده باشد.

تغییرات سبک زندگی

کاهش وزن کارآمد و ایمن ازطریق تعهد به تغییرات سبک زندگی که از یک وزن سالم تر حمایت می کنند، بدست می آید. در اغلب موارد این تغییرات کوچک هستند، اما همچنان تاثیر خود را دارند. برخی از اصلاحات سبک زندگی که می توانند بر کاهش وزن تاثیرگذار باشند، عبارتند از:

  • اهداف کوچک واقع بینانه تعیین کنید. اگر باید بیش از 100 پوند وزن کم کنید، برنامه ریزی برای آن ممکن است دلهره آور و غیرممکن به نظر آید. با این وجود، تعیین اهداف کوچک برای خود (مانند کاهش 10 پوند در هر ماه)، به شما کمک می کند تا در طول این مسیر انگیزه خود را از دست ندهید.
  • یک رژیم غذایی مغذی انتخاب کنید. تحقیقات نشان می دهند که یک رژیم غذایی خاص برای کاهش وزن وجود ندارد. شما باید رژیم غذایی مناسب خود را انتخاب کنید. گزینه ها شامل رژیم های غذایی کم کالری، کم کربوهیدرات، کم چربی، پرچرب، مواد غذایی حاوی پروتئین زیاد و رژیم مدیترانه ای یا رژیم روزه داری متناوب است. به طور کلی، بهترین رژیم غذایی رژیمی است که شما به آن پایبند باشید.
  • بیشتر ورزش کنید. هر ورزشی بهتر از ورزش نکردن است. تحقیقات نشان داده اند که بهترین ورزش برای کاهش وزن کالری زیادی می سوزاند و پایبند بودن به آن در بلند مدت آسان است. نمونه هایی از ورزش هایی که ممکن است بخواهید آن ها را امتحان کنید شامل تمرین های استقامتی، تمرین های تناوبی با شدت بالا و تمرینات با وزنه یا تمرینات مقاومتی است.

ورزش و پوکی استخوان

اگر به چاقی، پوکی استخوان یا هر دو دچار هستید، فعالیت فیزیکی منظم می تواند برای شما مفید باشد. با این وجود، اقداماتی وجود دارند که باید انجام دهید تا از ورزش ایمن تحت چنین شرایطی مطمئن شوید.

چه ورزشی برای پوکی استخوان مفید است؟

وقتی به پوکی استخوان دچار هستید، ورزش به شما کمک می کند تا سلامت استخوان ها و نیز توده عضلانی را حفظ کنید. با این وجود، اگر استخوان های ضعیف تری داشته باشید، خطراتی مرتبط با انواع خاصی از ورزش وجود دارند که می توانند منجر به شکستگی شوند.

طبق گفته بنیاد ملی پوکی استخوان، در صورت ابتلا به پوکی استخوان انجام تمرینات زیر بی خطر است:

  • تمرینات وضعیت بدن می تواند به بهبود وضعیت بدن شما و کاهش خطر شکستگی استخوان در ستون فقرات کمک کند.
  • تمرینات تقویتی به تقویت ماهیچه های اطراف استخوان های شما کمک می کند.
  • تمرینات تعادلی می تواند به جلوگیری از زمین خوردن کمک کند.
  • تمرینات عملکردی مشکلاتی را که در زندگی روزمره دارید، مانند ناتوانی در بالا رفتن از پله ها، برطرف می کند.

اگر بالا رفتن از پله ها برای شما سخت است، بنیاد ملی پوکی استخوان توصیه می کند که به عنوان یک ورزش پایه ای بالا رفتن از پله ها در نظر بگیرید تا توانایی خود را در این زمینه بهبود بخشید.

ورزش کردن برای افراد مبتلا به چاقی

افراد چاق باید هنگام ورزش کردن اقدامات احتیاطی انجام دهند. به عنوان مثال، با ورزش هایی با شدت کم مانند پیاده روی و شنا شروع کنند تا فشار بر روی بدن و مفاصل به حداقل برسد.

شما باید روتین ورزشی خود را به آرامی شروع کنید و با گذشت زمان شدت آن را افزایش دهید. نمونه هایی از تمریناتی که ممکن است بخواهید امتحان کنید عبارتند از:

  • ایروبیک در آب
  • دوچرخه ثابت

همیشه قبل از شروع یک روتین ورزشی جدید با پزشک خود مشورت کنید. او می تواند به شما در تعیین ورزش های ایمن و بی خطر و مفید، کمک کند.

مصرف دارو

داروهای تجویزی برای کاهش وزن به شیوه های مختلف عمل می کنند. برخی از داروها باعث می شوند که سریع تر و زودتر احساس سیری کنید و همین امر موجب می شود تا کالری کمتری مصرف کنید. برخی دیگر مانع جذب چربی های مواد غذایی توسط بدن شما می شوند.

به طور معمول، داروی تجویز شده برای کاهش وزن به افرادی تجویز می شود که مشکلات سلامتی مرتبط با چاقی دارند. در حالی که برخی از افراد تصور می کنند مصرف دارو برای کاهش وزن به معنی نیاز نداشتن به ورزش و پیروی از یک رژیم غذایی است، اما این حقیقت ندارد. مصرف دارو به فرد کمک می کند تا سبک زندگی سالم تری را داشته باشد.

برخی از داروهای کاهش وزن در دسترس عبارتند از:

  • اورلیستات: برای کاهش میزان چربی جذب شده از غذایی که می خورید عمل می کند.
  • فنترمین-توپیرامات: دارویی ترکیبی که اشتها را کاهش می دهد.
  • نالترکسون-بوپروپیون: دارویی ترکیبی که به شما کمک می کند تا سریعتر احساس سیری کنید.
  • لیراگلوتاید: اشتها را تنظیم می کند.
  • سماگلوتید: اشتها را تنظیم می کند.
  • ستملانوتید: کاهش اشتها و افزایش متابولیسم.

جراحی

در برخی موارد، افرادی که باید وزن زیادی کم کنند از عمل جراحی سود خواهند برد. با این وجود، فرد باید در طبقه بندی چاقی شدید در مقیاس شاخص توده بدنی (BMI) قرار گیرد تا عمل جراحی برای او توصیه شود.

سه نوع اصلی جراحی برای کاهش وزن وجود دارد:

  • حلقه گذاری قابل تنظیم معده: در طی این عمل جراحی، یک حلقه پر از آب نمک در اطراف قسمت فوقانی معده قرار می گیرد. این حلقه برای کوچک کردن معده طراحی شده است و کمک می کند تا فرد غذای کمتری مصرف کند.
  • اسلیو معده: در طی این عمل جراحی، بیش از نیمی از معده برداشته می شود. یک اسلیو یا تیوب به اندازه موز به جای آن گذاشته می شود. مشابه با عمل حلقه گذاری، این کار موجب کوچک شدن معده شده و در نتیجه فرد غذاهای کمتری مصرف می کند.
  • بای پس معده: در طی عمل جراحی بای پس معده، جراح با گرفتن بخشی از معده بیمار و اتصال آن به بخش میانی روده کوچک، اندازه معده را کوچک تر می کند. وقتی که فرد غذا می خورد، غذا از آن بخش معده بای پس می شود و در نتیجه مقدار غذایی که بدن هضم و پردازش می کند، محدود می شود. این به نوبه خود باعث کاهش کالری جذب شده می شود.

درمان های طبیعی چاقی

بسیاری از داروهای طبیعی از نظر علمی برای کمک به کاهش وزن ثابت نشده اند، اما تعدادی از آنها مورد بررسی قرار گرفته اند، از جمله:

  • چای سبز: نوشیدن چای سبز (بدون افزودن شکر یا شیر) می تواند موجب افزایش انرژی مصرفی بدن شود و در صورت ترکیب با یک رژیم غذایی مغذی و ورزش موجب کالری سوزی خواهد شد.
  • پروبیوتیک ها: پروبیوتیک ها، باکتری های خوبی هستند که می توانند به سلامت دستگاه گوارش کمک کنند. تحقیقات نشان داده اند که مصرف پروبیوتیک ها می تواند مانع از جذب چربی های مواد غذایی مصرفی شده و حتی باعث کاهش اشتها شوند.
  • ذهن آگاهی: غذا خوردن آگاهانه تمرینی است که در آن فرد از آنچه می خورد آگاهی دارد. مطالعات نشان داده اند که ذهن آگاهی در وعده های غذایی می تواند به کاهش استرس خوردن کمک کند و نیز کمک می کند تا افراد انتخاب های غذایی هوشمندانه تری داشته باشند و نسبت به نشانه های گرسنگی خود آگاه تر باشند.

آیا روش های طبیعی برای کاهش وزن کارساز هستند؟

برخی شواهد بالینی برای تأیید این ادعا وجود دارد که درمان های طبیعی می توانند منجر به کاهش وزن شوند، اما آنها باید به عنوان مکملی برای سبک زندگی سالم تر در نظر گرفته شوند. برای کاهش وزن طولانی مدت و ماندگار، باید تغییرات بیشتری در سبک زندگی و عادات خود اعمال کنید.

کلام آخر

فاکتورهای زیادی بر ایجاد پوکی استخوان موثر هستند و تاحدودی تحلیل استخوان بخش طبیعی فرآیند پیری است. با این جود، تحقیقات نشان داده اند که افراد چاق سریع تر پیر می شوند (در واقع،‌ چاقی ممکن است پیری را بیش از دو سال تسریع کند).

تحقیقات جدید نشان داده اند که چاقی بر سلامت استخوان ها تاثیرگذار است و می تواند در خطر ایجاد پوکی استخوان نیز نقش داشته باشد. همچنین چاقی در کودکی خطر ابتلا به پوکی استخوان در بزرگسالی را افزایش می دهد.

روش هایی برای کاهش خطر ابتلا به چاقی و پوکی استخوان وجود دارد، از جمله داشتن یک رژیم غذایی مغذی و تحرک فیزیکی. برای کاهش وزن و حفظ وزن سالم خود با پزشک مشورت کنید.

مطالب پیشنهادی:

مواد غذایی مفید برای پوکی استخوان

مواد غذایی مضر برای پوکی استخوان

مگ تک

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.