معنی فمینیست چیست؟ فمینیست تلاش دارد تا برای حقوق زنان مبارزه کند؛ که شامل حق رای، حق کار، حق کار دولتی، درآمد برابر میان زنان و مردان و از بین بردن فاصله موجود در این زمینه، حق مالکیت،حق تحصیل، حق امضای قرارداد، حقوق برابر در ازدواج و حق مرخصی زایمان است. فمینیست برای اهدافی چون محافظت از زنان و دختران در برابر تجاوز و آزار جنسی و خشونت خانگی تلاش می کند. در اینجا خواهید خواند که معنی فمینیست چیست؟ و چه راهبردهایی دارد؟
معنی فمینیست چیست؟
فمینیست به مجموعهای از واکنشها و ایدئولوژیها برای ایجاد بسترهای دفاعی از حقوق برابر سیاسی، اقتصادی و اجتماعی برای زنان و ایجاد فرصتهای برابر برای زنان و دختران در آموزش، اشتغال وهمه موارد زندگی است.به طور کلی جنبشهایی سیاسی، اجتماعی و ایدئولوژیهایی که همگی دنبال رو هدف خاص و یکسانی هستند،را فمینیست می گویند که هدفشان جز برقراری و دستیابی به حقوق برابر زنان درتمام سطوح اقتصادی، شخصی و اجتماعی است. به همین منظور تلاش میشود تا زنان نیز به آموزش و پرورش دست یابند تا شغل مناسبی داشته باشند. فمنیستها بر این باورند که جنسیت در زندگی عاملی تاثیرگذار نیست و نمی تواند بر همه زمینه های زندگی تاثیر داشته باشد و با این باور برای به دست آوردن حقوق برابر زنان و مردان تلاش می کند.
فمینیست ترین کشور دنیا (ایسلند)
معنی فمینیست چیست؟ در جوامع امروزی جنبشهای کوچک و بزرگی در جهت برابری حقوق زنان و مردان انجام میشود. اما ایسلند به عنوان فمنیستترین کشور دنیا شناخته شده است. مستندهای فراوانی در این زمینه (حقوق برابر زنان و مردان) در ایسلند ساخته شده است. مایکل مور که یکی از مشهورترین مستند سازان دنیا است که مستندهایی قوی درباره وضعیت بانوان در زندانها و موضوع جنسیتی در امور مختلف ساخته است. در ۲۴ اکتبر ۱۹۷۵ زنان ایسلندی از کارهای خود استعفا دادند و در خانه ماندند تاثابت کنند که تا چه اندازه به نیروی کار آنها نیاز است. و اکنون این روز به عنوان روز زن نامگذاری شده و ایسلندیها آن را همه ساله در تاریخ 24 اکتبر جشن میگیرند. امروزه زنان ایسلندی از وضعیت زندگی خود بسیار راضی هستند و ماجراهای جالبی از عملکرد و پیشرفتشان در این زمینه و شرایط برابری جنسیتی در این کشور تعریف میکنند. صحبت کردن با زنان ایسلندی همانند همسخن شدن با یک جامعهی روشنفکر است.
فمینیست در ایران
مکتب فمینیست در دوران مشروطه کم کم به ایران نیز نفوذ کرد. اولین اقدام و شکلگیری این جریان در ایران، به خواسته زنان مبنی بر گسترش نقش آنها در فعالیتهای سیاسی و اجتماعی باز میگردد. این روزها مصادف بود با اعمال برخی محدودیتها برای زنان، وجریان دفاع از حقوق زنان به گرفتن حق رای و حق تحصیل برای زنان بودند که تا حدودی نیز موفق شدند.
اگرچه این خواسته ی زنان در آن ایام بیشتر جنبه ضد استبدادی داشت.قبل از انقلاب، تلاش ها بیشتر برای دفاع از حقوق زنان برای برخی حقوق ابتدایی تبود و با شکلگیری انقلاب و ایجاد جمهوری اسلامی، بسیاری از حقوق زنان که عمدتاً اسلام نیز به آنها تاکید داشت، اجرا شد. فمینیسم در ایران به دو گروه تقسیم می شوند:
1. فمینیست های غرب گرا (غیر دینی)
فمینیست های غرب گرا (غیر دینی) فعالیت های خود را بر پایه تفکرهای فمینیسم غربی بنا کرده اند و اهداف خود را دنباله رو ساختارهای اجتماعی، فرهنگی، اخلاقی، و سیاسی غرب می دانند و پیگیر حذف دین در جامعه هستند و راهکار زنان را پیروی از روش های غربی می دانند.
2. فمینیست های به اصطلاح مذهبی
فمینیست های به اصطلاح مذهبی که مطالبه شان تجدید نظر در قوانین و ساختار جامعه کنونی است و باور دارند که جامعه ایران سال ها نظامی مردسالارانه و اینک نیازمند تحول است. آنان، بعضی از قوانین و ارزش های جامعه را پیرو قوانین اسلامی نمی دانند و خواهان اصلاح هستند. همچنین خواستار برابری و عدالت اجتماعی میان زن و مرد هستند و تغییر در قوانین مربوط به حقوق ارث، دیه، حق شهادت در محاکم، حضانت طفل، حق طلاق را مطالبه می کنند و همچنین خواهان استفاده از امتیازات اجتماعی مانند حضور در پست های سازمانی و مدیریتی، دستمزد برابر با مردان در شرایط یکسان کار و حضور در عرصه های مختلفی که بیشتر در اختیار مردان است، هستند.