Take a fresh look at your lifestyle.

نقرس چیست و چگونه درمان می شود + علائم و دلائل آن

در این مطلب قصد داریم به بیان نقرس چیست و چگونه درمان می شود (علائم و دلائل آن) بپردازیم. در صورتی که در مفصل خود دردی حس کردید و یا احساس تب داشتید حتما با پزشک مراجعه کنید. اگر فکر می کنید که علائم نقرس را دارید می توانید با متخصص روماتیسم و بیماری‌های مفصلی، درباره تشخیص و درمان آن صجبت کنید.

متخصص نفرولوژیست، متخصص داخلی، پزشک عمومی، پزشک خانواده و متخصص ارتوپدی نیز برای تشخیص و درمان نقرس می توانند به شما کمک کنند. برای کسب اطلاعات کافی درباره بیماری نقرس حتما این مطلب را بخوانید.

علت پا درد در شب چیست؟ شایع ترین دلایل درد پا در شب ها را بشناسید

بیماری نقرس چیست؟

بیماری نقرس (Gout) به دلیل افزایش مداوم اسید اوریک در بدن ایجاد می شود و احتمال دارد باعث بروز علائمی چون تورم، حملات التهاب، آرتروز حاد، داغ شدن و قرمزیِ مفاصل بدن و یا توفوس و سنگ کلیه شود. از دیگر نشانه های این بیماری می توان به ورم مفاصل و سوزش ، التهاب و قرمزی اشاره کرد.

از متداول ترین نقاط بدن که توسط این بیماری درگیر می شود مفصل متاتارسوفالانژیال در ابتدای شست پا می باشد به طوری که حدود 50 درصد از موارد دچار نقرس درد را در شست پا حس می کنند. اما این بیماری می تواند موجب سنگ کلیه یا نفروپاتی اسید اوریک و یا در قالب توفوس خود را نشان دهد.

عامل بروز نقرس، بالا رفتن اسید اوریک در بدن می باشد که اسید اوریک در بدن موجب ایجاد کریستال شده و این کریستال ها در مفاصل، تاندون‌ها و بافت‌های اطراف رسوب می کنند و در صورتی که این کریستال ها در مایع مفصلی دیده شوند، می توان از ابتلا به این بیماری مطمئن شد.

بیشتر بخوانید: درد پاشنه و پا نشانه چیست؟

بیماری نقرس
بیماری نقرس می تواند موجب سنگ کلیه یا نفروپاتی اسید اوریک و یا در قالب توفوس بروز پیدا کند.

علائم بیماری نقرس چیست؟

بیماری نقرس می تواند در شکل های متفاوتی خودش را نشان دهده. از شایع ترین موارد این حملات مداوم آرتروز التهابی حاد می باشد. آرتروز التهابی حاد نوعی ورم مفصلی است که با سوزش و التهاب و قرمزی همراه است. درد در محل اتصال شست پا به کف پا (مفصل متاتارسوفالانژیال) از اولین نشانه ابتلا به نقرس است. به این نشانه ابتدایی پوداگرا (podagra) می گویند.

مفاصل دیگر مانند پاشنه‌ها، زانوها، مچ‌ها و انگشتان نیز ممکن است دچار بیماری شوند. درد در ناحیه مفاصل معمولا شبها شروع می شوند. و پس از 12 ساعت به بالاترین حد درد می رسند.

اما چرا این دردها در شب شروع می شوند؟ چون دمای بدن در شب پایین است. از دیگر علائم نادر بیماری نقرس می توان به خستگی و تب شدید اشاره نمود. رسوب سفت و بی درد کریستال های اسید اوریک که به توفوس معروف هستند از دیگر علائم هایپراوریسمی (افزایش طولانی مدت میزان اوریک اسید) می باشند.

بیشتر بخوانید : سوزش کف پای چپ نشانه چیست؟ + روش های درمان

تغذیه افراد مبتلا به نقرس

اسید اوریک زمانی تولید می شود که پروتئین های خاص به نام پورین تجزیه می شود. به همین دلیل از مصرف مواد غذایی دارای پورین زیاد دوری کنید و با این کار می توان بیماری نقرس را درمان و کنترل کرد. رعایت یک رژیم غذایی کم پورین بسیار دشوار است چرا که پورین در بیشتر غذاهای سالم وجود دارد. برای رعایت یک رژیم غذایی کم پورین می توانید نکات زیر را رعایت کنید.

نقرس ارتباط مستقیمی با چاقی دارد و با کاهش وزن می توان بیماری نقرس را کنترل کرد. یک رژیم غذایی با چربی اشباع کم و سرشار از پروتئین و کربوهیدرات تصفیه شده به کاهش اسید اوریک بسیار کمک می کند. غذاهای دریایی و گوشت قرمز را کمتر مصرق کنید و لبنیات کم چرب باعث کاهش علائم نقرس می شود. بهتر است نوشیدنی‌های شیرین شده با شکر یا فراکتوز ذرت را کمتر و یا اصلا مصرف نکنید.

درد در محل اتصال شست پا به کف پا (مفصل متاتارسوفالانژیال)
درد در محل اتصال شست پا به کف پا (مفصل متاتارسوفالانژیال)

سوزش کف پای چپ نشانه چیست و راه درمان آن چیست؟

روش های درمان نقرس 

برای درمان تقرس باید ابتدا سعی کنید حملات نقرسی را کاهش دهید یعنی با مصرف دارو و یا انجام برخی حرکات درد و تورم پاها را کم کنید با اینکار از بروز حملات بعدی پیشگیری کنید. برای انجام این کار به نکات زیر توجه کنید:

  • سرد کردن مفصل
  • بالا نگه داشتن مفصل
  •  داروهای ضد التهابی همچون بروفن یا ایندومتاسین
  •  مصرف داروهایی مانند کلشی سین در صورتیکه بیمار به دلایلی نتواند از داروهای ضد التهابی استفاده کند، توصیه می شود.
  • در صورتیکه بیمار به علت مشکلات کلیوی نتواند کلشی سین مصرف کند، مصرف کوتاه مدت کورتیکوستروئیدها توصیه می شود.
  • برای درمان بلند مدت بیماری نقرس باید تلاش کرد میزان اسیداوریک را کاهش داد تا از حملات بعدی پیشگیری کرد که این کار را با تغییر رژیم غذایی می توان انجام داد.
  • داروهایی مانند پروبنسید که باعث دفع بهتر اسید اوریک از راه ادرار می شوند یا داروهایی مانند آلوپورینول که تولید اسید اوریک در بدن را کم می کنند را مصرف کرد.
  • مصرف آب فراوان برای افزایش دفع آن از کلیه
  • کاهش وزن
  • ورزش
  • در صورتی که مفصل دچار آسیب شدید شود، امکان نیاز به عمل جراحی تعویض مفصل وجود دارد.

مگ تک

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.