Take a fresh look at your lifestyle.

هیستری چیست و چگونه درمان می شود؟

هیستری چیست؟ هیستری (Hysteria) یکی از اختلالات روان تنی است که به آن اختلال تبدیلی هم می گویند. علت اصلی هیستری، تلقین شدید شرایطی است که فرد از آن ها بیزار است به عنوان مثال وقتی فرد مبتلا به هیستری در یک محیط به شدت پر سر و صدا قرار می گیرد ممکن است دچار ناشنوایی هیستریک شود و دلیل آن خشم بروز داده نشده ای است که فرد در این شرایط تحمل می کند و حالت کری به او تلقین می شود و دچار ناشنوایی هیستریک می شود. و این تلقین به قدری قوی است که فرد برای مدتی واقعا نمی شنود. هیستری در سنین جوانی و به خصوص در بین خانوم ها و همچنین در افراد تلقین پذیر شایع تر است.

برای درمان هیستری از رواندرمانی، روانکاوی و دارو درمانی استفاده می شود که در همه این روش ها سعی می شود فرد بیمار به شرایط قبل از بیماری بازگردد. در ادامه این متن با جزئیات بیشتر توضیح می دهیم که هیستری چیست؟ شخصیت هیستریک چه خصوصیاتی دارد؟ همچنین نشانه ها و علائم فرد مبتلا به هیستری و روش درمان هیستری را نیز توضیح خواهیم داد.

همچنین بخوانید: بیماری پارکینسون چیست؟

هیستری بیماری است که علائم روانی دارد و فرد وقتی در شرایط نامناسبی قرار می گیرد که برای او قابل تحمل نیست این شرایط را به شکلی برای خودش تلقین می کند که به شکل جسمانی آن را بروز می دهد.

هیستری و درمان آن

علائم اختلال هیستری و روش درمان آنبیماری هیستری به این شکل است که بدن حالت روحی را به حالت فیزیکی تبدیل می کند. به عنوان مثال فرد به قدری از نظر روحی تحت فشار قرار می گیرد که به طور ناگهانی نمی تواند دست خود را تکان دهد، نمی تواند صحبت کند، قسمتی ز بدنش لمس می شود و یا علائمی شبیه به آن برایش اتفاق می افتد. هیستری بیشتر در کمین افرادی است که شخصیت تلقین پذیری دارند و شرایط ناگوار را برای خودشان به شکلی تلقین می کنند که انگار واقعا اتفاق افتاده است و متناسب با آن علائم فیزیکی از خودشان نشان می دهند.

جالب است بدانید که ابتلا به هیستری در خانوم ها بسیار شایع تر از آقایان است. یکی از نشانه های افراد هیستریک این است که وابستگی عاطفی زیادی دارند و برای اینکه رضایت اطرافیان را بدست آورند دست به کارهای عجیب می زنند. افراد مبتلا به هیستری از انجام کارهای جدید و قرار گرفتن در موقعیت های نو فراری هستند.

علت اصلی هیستری در زنان را حرکت غیر طبیعی رحم می دانند. هیستری در بین مردم به حالتی اطلاق می شود که فرد تحت تأثیر فشار روانی حرکات عصبی از خودش نشان می دهد به عنوان مثال در موقعیتی که خنده دار نیست می خند. بیماری هیستری ارتباط مستقیمی با اعصاب دارد .

درباره تاریخچه هیستری باید بگوییم که این بیماری توسط پزشکان یونانی نامگذاری شده است و در قدیم افراد مبتلا به هیستری را افرادی جن زده می دانستند و برای درمان هیستری او را شکنجه می دادند! بعدها انجمن روانپزشکی آمریکا نام هیستری را اختلال علام جسمانی گذاشت.

خصوصیات رفتاری افراد هیستری

  • افراد مبتلا به هیستری احساسات خود را به درستی نمی شناسند.
  • خواهان دریافت محبت هستند و برای آن دست به کارهای عجیبی می زنند.
  • اگر دیگران واکنش مورد نظر آنان را بروز ندهند خشمگین می شوند ولی بروز نمی دهند.
  • این افراد علت اصلی بیماری خود را انکار می کنند و معتقدند منشأ بیماری آن ها جسمی است و اینکه منشأ بیماری آن ها روانی باشد را انکار می کنند.
  • افراد مبتلا به هیستری رفتار و شخصیت ساده لوح گونه ای دارند.
  • فکر می کنند مورد بدرفتاری قرار گرفته اند و از این موضوع خشمگین هستند.
  • دارای حساسیت زیاد در روابط بین فردی بوده و نسبت به عقاید دیگران حساس می باشند.
  • دیگران را به خاطر مشکلاتشان سرزنش می کنند.

نشانه های فرد مبتلا به هیستری

  • بی حس شدن اندام ها
  • ناتوانی در راه رفتن
  • مور مور شدن
  • گزگز کردن
  • لمس و یا فلج یک عضو بدن
  • کری
  • کوری
  • حرف نزدن
  • تشنج
  • درد مزمن در دست یا پا
  • ضعف شدید بدنی
  • احساس خفگی
  • اساس درماندگی
  • ناامیدی به آینده

هیستری چگونه درمان می شود؟

روش های درمان هیستریدرمان هیستری در واقع درمان علائم هیستری است. آنچه را كه ما معمولاً هیستری تعیین می كنیم صرفاً به عنوان نشانه بیرونی و نشانه ی عامل اصلی ایجاد كننده هیستریک می باشد. وقتی ما از معالجه و درمان این بیماران صحبت می کنیم، به اشتباه می گوییم که هیستری را درمان کرده ایم در صورتی که فقط علائم هیستریک را درمان کرده ایم. در واقع برای درمان هیستری فرد مبتلا به اختلال هیستریک باید به همان محیط و شرایطی بازگردد که در ابتدا در آن بوده است.

درمان هیستری با هیپنوتیزم

در گذشته برای درمان هیستری از هیپنوتیزم استفاده می کردند. درحالی که درمان هیستری با هیپنوتیزم هنوز هم انجام می شود مبنای علمی ندارد. امروزه روش های رواندرمانی جایگزین آن شده است.

درمان هیستری با رواندرمانی

اصلی ترین روش درمان هیستری رواندرمانی است. در جلسات رواندرمانی که به منظور درمان هیستری انجام می شود درمان های حمایتی و شناختی روی بیمار صورت می گیرد تا بیمار مبتلا به هیستری بتواند از لحاظ روانی احیا شود و ضعف های روانی خود را برطرف کند. برای درامن هیستری قبل از تجویز دارو توسط رواندرمانی اقدام به درمان بیمار می شود. البته در کنار رواندرمانی گاهی داروهای ضد اظطراب هم تجویز می شود تا رند رواندرمانی سریعتر طی شود.

در این روش درمان هیستری از بیمار در حالت های مختلف فیلم گرفته می شود و سپس بیمار و روانشناس به بررسی فیلم و آنالیز رفتارهای هیستریک بیمار می پردازند.

دارو درمانی

اگر فرد مبتلا به اختلال هیستریک به رواندرمانی پاسخ مناسبی ندهد و بهبودی در خلق و خوی او دیده نشود اقدام بعدی دارودرمانی است. دارودرمانی معمولا زمانی استفاده می شود که اختلال هیستری همراه با سایر اختلالات روانی مانند افسردگی و اضطراب همراه باشد.

همچنین بخوانید: فوبیا چیست و آیا درمان می شود؟

علت ابتلا به هیستری

علت ابتلا به هیستری چیست؟ علت اصلی هیستری تعلرضات روانشناختی است به عنوان مثال فرد خشمگین است اما خشم خود را بروز نمی دهد و ظاهر خود را خونسرد نشان می دهد. یا از شخصی متنفر است ولی ارتباط صمیمانه ای با او دارد. این تعارضات در طولانی مدت فرد را تحت فشار روانی زیادی قرار می دهد و دچار اختلال هیستری می شود. هیستری خودش را به شکل علائم جسمانی نشان میدهد به طور مثال فرد به طور ناگهانی توانایی راه رفتن خود را از دست می دهد و یا دچار ناشنوایی هیستریک می شود.

برای پیشگیری از هیستری بهترین راه این است که هیجانات خود را نشان دهید و احساس واقعی خود نسبت به رویدادهای اطرافتان را نشان دهید. اضطراب و استرس خود را سرکوب نکنید. برخی دانشمندان از جمله فروید و بقراط علت ابتلا به هیستری را عدم ارضای نیاز های جنسی و یا افراط در آن می دانسته اند و معتقد بوده اند که بهترین راه درمان هیستری ازدواج است.

راه تشخیص هیستری

با توجه به نشانه های هیستری می توان بیماری هیستری را تشخیص داد ولی از آنجایی که اکثرا افراد علت بیماری خود را جسمی می دانند و نه ورحی برای تشخیص هیستری می توان تست اِم اِم پی آی (MMPI) را انجام داد. با بررسی فاکتورهایی که در این تست وجود دارد می توان تشخیص هیستری را انجام داد. بالا بودن فاکتور Hy یا هیستری یکی از نشانه های ابتلا به هیستری است. یکی دیگر از فاکتورهایی که نشان دهنده ابتلا به هیستری است فاکتور pa است که به آن علامت بدگمانی هم می گویند به این معنی که اگر این فاکتور در فردی بالا باشد فرد به همه چیز بدگمان است.

جمع بندی:

هیستری نام بیماری است که منشأ روانی دارد ولی خود را به شکل جسمانی نشان می دهد. فرد از درون به قدری خشمگین و عصبانی است که ناگهان قدرت حرکت بخشی از بدن خود را از دست می دهد و شرایطی شبیه به این برایش اتفاق می افتد. برای درمان هیستری معمولا رواندرمانی بهترین روش است.

مگ تک

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.