Take a fresh look at your lifestyle.

روش نگهداری و تکثیر گل شفلرا (گیاه آپارتمانی محبوب)

شفلرا (Schefflera) که اغلب با نام گیاه چتری نیز شناخته می شود، به دلیل زیبایی برگ های تیره اش از محبوب ترین گیاهان آپارتمانی به شمار می رود. گیاه چتری ازجمله گیاهان آپارتمانی است که نیاز به مراقبت و نگهداری چندان زیادی ندارد و شرایط نگهداری از گل شفلرا ساده است. 

گل شفلرا از گیاهان استوایی همیشه سفید به شمار می رود که در اندازه های مختلف ازجمله بسیار کوچک وجود دارد. برگ های پهن جدا شده از شاخه های آن، فضای اتاق را با رنگ سبز پر می کنند. در حالی که مراقبت و نگهداری از گل شفلرا آسان است اما این گیاه به توجه زیادی نیاز دارد. در ادامه شرایط نگهداری از گل شفلرا را بخوانید.

به طور کلی، این گیاهان به دلیل شاخ و برگ های سبز و حال و هوای گرمسیری شهرت دارند و می توانند به هر مکانی رنگ و بوی تازه ای ببخشند. ممکن است این جواهرهای نادیده گرفته شده برای احیا در خانه آماده شده باشند. 

آشنایی با گیاه شفلرا 

شرایط نگهداری از گل شفلرا

شفلرا با درخت اختاپوس نوعی از گیاهان گلدار خانواده آرالیاسه محسوب می شود. این نوع با بیش از 600 تا 900 گونه، نیمی از خانواده آرالیاسه را تشکیل می کند. شفلرا یک نوع گیاه استوایی بزرگ شامل دو گونه است که به عنوان گیاه آپارتمانی گرمسیری عالی در نظر گرفته می شود. برگ های سبز، بیضی شکل، براق و بلند مانند یک چتر از ساقه مرکزی به سمت بیرون رشد می کنند. 

یک گیاه بالغ می تواند 12 تا 16 برگچه روی یک ساقه داشته باشد اما شفلرا نابالغ تنها چهار تا شش برگچه دارد. شفلرا آربوریکلا دارای برگ های کوچک تر و براق تر با رنگ های کرمی است. گیاه شفلرا که یک گیاه مقاوم به شمار می رود، اغلب در خارج از خانه برای اکثر ماه های سال در آب و هوای خنک کاشته می شود. این گیاهان درخت، درختچه یا گیاه بالارونده هستند که ارتفاع آن ها به 13 تا 66 فوت می رسد و ساقه های چوبی دارند.

اگر می خواهید گل شفلرا را در باغچه یک منطقه گرمسیری بکارید، این کار را در پاییز یا بهار وقتی هوا خیلی گرم نیست، انجام دهید. تمام قسمت های گیاه چتری برای انسان تا حدودی سمی است. این در حالی است که این گیاه برای سگ ها، گربه ها و اسب ها به شدت سمی می باشد. 

مروری بر ویژگی های گل شفلرا

نام رایجشفلرا، گیاه چتری، درخت چتری
نام گیاه شناسیSchefflera spp
خانوادهآرالیاسه 
نوع گیاهپهن برگ همیشه سبز
اندازه بالغطول 4 تا 6 فوت
قرار گرفتن در معرض نور خورشیدنور زیاد و غیرمستقیم
نوع خاکغنی و نسبتاً مرطوب
pH خاککمی اسیدی (6.0-6.5)
زمان گلدهی گل شفلراتابستان (در فضای باز)
رنگ گل شفلراسفید، صورتی یا قرمز (گیاهان داخل خانه به ندرت گل می دهند)
محدوده سختی10-12 (USDA)
منطقه بومیتایوان
سمیتبرای انسان سمی خفیف، برای حیوانات خانگی بسیار سمی

انواع گیاه شفلرا

قبل از آشنایی با روش نگهداری گل شفلرا نگاهی به انواع گل شفلرا بیاندازیم.

دو نوع رایج از گیاه آپارتمانی شفلرا به شرح زیر هستند:

  • شفلرا آکتینوفیلا: رایج ترین شفلرا دارای برگ های بیضی شکلی است که می توانند تا 10 اینچ طول از یک ساقه مرکزی رشد کنند. در خارج از خانه، این گونه به 50 فوت هم می رسد اما ارتفاع آن در داخل خانه اغلب 15 فوت است. 
  • شفلرا آربوریکلا: این گونه کوچک تر و محبوب برای باغچه خانه دارای برگ های یک تا دو اینچی است که در خوشه های متراکم رشد می کنند؛ شفلرا آربوریکلا گونه ای چند رنگ با نقاط کرمی روی برگ هایش است. در خارج از خانه، این گیاه ممکن است به ارتفاع 25 فوت برسد اما در داخل خانه، ارتفاع آن به بیش از 6 فوت نمی رسد. 

نحوه رشد گل شفلرا

در طول تابستان، برای تکثیر گیاه هان جدید می توانید از ساقه شفلرا قلمه 6 اینچی بگیرید. نوک در حال رشد یکی از شاخه ها را ببرید و تمام برگ ها به جز دو برگ بالا را بردارید. انتهای بریده شده را در داخل هورمون ریشه زایی پودر خشک قرار دهید و آن را در یک گلدان مرطوب قرار دهید. هنگام رشد قلمه ها، مواظب باشید خاک گلدان همیشه مرطوب باشد. 

گیاه شفلرا در صورت کاشت در بیرون از خانه سریع رشد می کند و در یک سال می تواند به 3 فوت برسد. اگر می خواهید گل شفلرا را در باغچه یک منطقه گرمسیری بکارید، باید این کار را در بهار یا پاییز زمانی که هوا خیلی گرم نیست، انجام دهید.

نحوه هرس گل شفلرا

هرس قدی و خلوت کردن گیاهان چتری بسیار نتیجه بخش است. برگ های پایین با رشد گیاه می افتند و ساقه های برهنه ظاهر می شوند. گل شفلرا هرازگاهی به هرس نیاز دارد؛ به خصوص اگر نور کافی نداشته باشد. هر چیزی که به نظر بیش از حد رشد کرده است را هرس کنید. 

هنگام هرس گل شفلرا دستکش بپوشید چراکه تماس با شیره شفلرا باعث راش پوستی می شود. دو سوم شاخه های بلند را هرس کنید اما مراقب باشید که این کار را از بالای جوانه ها انجام دهید. هرس گیاه آپارتمانی شفلرا با نتایج سریعی همراه است و ارزش زحمت کشیدن را دارد. گیاه با هرس متراکم تر و پرتر می شود. 

نحوه تکثیر گل شفلرا

تکثیر شفلرا در فصل بهار ایده آل است زیرا از بوته ای شدن گیاه جلوگیری می کند. ساده ترین روش برای تکثیر گل شفلرا، استفاده از برش ساقه است. تمام برگ ها به جز چهار یا پنج برگ بالایی را ازطریق برش ساقه ای به طول شش اینچ با زاویه 45 درجه با استفاده از قیچی های هرس تیز بردارید. انتهای بریده شده را در هورمون ریشه زایی قرار دهید و سپس، آن را در خاک گلدان بکارید. 

برای حفظ رطوبت، گلدان را با یک کیسه پلاستیکی بپوشانید و آن را زیر نور غیرمستقیم قرار دهید. خاک گلدان را مرتب بررسی کنید تا از مرطوب بودن آن اطمینان حاصل نمایید و هر وقت که لازم بود، به آن آب دهید. به منظور بررسی شکل ریشه، ساقه را به آرامی بکشید. 

همچنین بخوانید: گیاهان آپارتمانی مقاوم

نحوه مراقبت از گل شفلرا

شفلرا به زهکشی مناسب نیاز دارد تا رطوبت اضافی درون خاک باعث پوسیدگی ریشه نشود. زمانی که قسمت بالایی خاک گلدان خشک شد، گیاه را آبیاری کنید. پیش از آبیاری دوباره اجازه دهید خاک خشک شود. 

گیاهان چتری ممکن است به روش های مختلفی آبیاری شوند اما آن ها خاک خشک را ترجیح می دهند. این گیاه پایه خاک خیس را دوست ندارد. ظرف زهکشی را خالی کنید. گل شفلرا به کوددهی منظم نیازی ندارد اما برای رشد سریع تر، یکبار در ماه در فصل تابستان به آن کود گیاهی محلول بدهید. 

خاک و کود مناسب برای گل شفلرا

در صورت نگهداری در داخل خانه، گل شفلرا به خاک غنی، سبک و با زهکشی مناسب نیاز دارد. خاک شنی با pH کمی اسیدی برای رشد شفلرا خارج از خانه مناسب است. کاشت در فضای بازی که خاک خیلی مرطوب یا غرقابی است، توصیه نمی شود. 

در طول فصل رشد، گیاهان چتری را با کود مایع دوبار در هفته تغذیه کنید. این گیاهان، تغذیه کننده های بسیار حریصی هستند که از مواد غذایی اضافی سود می برند. 

نور و آب مورد نیاز گل شفلرا

گل شفلرا عاشق نور غیر مستقیم است. گلدان گیاه را در تابستان بیرون ببرید و جایی قرار دهید که نور زیاد ولی غیر مستقیم دریافت کند. این گیاه در اثر کمبود نور شل و باریک می شود. هیچگاه گیاه چتری را زیر نور خورشید نکارید زیرا حرارت بالا موجب سوزاندن برگ ها می شود. 

در طول فصل رشد، هر چند وقت یکبار گیاه را آبیاری کنید و روی برگ های آن آب بپاشید. قبل از آبیاری بعدی اجازه دهید خاک گلدان خشک شود. در ماه های سرد سال، میزان آبیاری را کاهش دهید. آبیاری بیش از اندازه در نهایت موجب از بین رفتن ریشه گل شفلرا می شود. 

دما و رطوبت مورد نیاز گل شفلرا

گل شفلرا به عنوان یک گیاه استوایی به رطوبت بالا و دمای استوایی نیاز دارد. در دماهای پایین تر از 60 درجه فارنهایت آسیب می بیند. این گیاه را از باد خنک و تهویه حرارتی خشک دور نگه دارید. 

برگ های گیاه چتری در صورت کمبود آب به سرعت می ریزد؛ بنابراین، ریزش برگ ها را جدی بگیرید و مشکل را در صورت بروز برطرف کنید. اگر گیاه تمام برگ هایش را از دست داده باشد، می توانید آن را با بیرون قرار دادن در فصل بهار و آبیاری مناسب نجات دهید. 

همچنین بخوانید: بهترین گیاهان در فنگ شویی

آفات و بیماری های گل شفلرا

گل شفلرا تحت تاثیر هم لکه های باکتریایی و هم آلترناریا قرار می گیرد. این بیماری ها را می توان به راحتی با اجتناب از آبیاری از بالا، آبیاری نکردن در شب و استفاده از قارچ کش در صورت موثر نبودن تغییرات آبیاری درمان کرد. 

شته هایی که شهد گیاهی تولید می کنند و منجر به کپک دودی می شوند، مشکل جدی برای گیاهان چتری خارج از خانه به شمار می روند. شته ها را با اسپری صابونی حشره کش از بین ببرید. گیاه در خارج از خانه مستعد آفاتی ازقبیل حشرات، کنه های عنکبوتی و حشره لاک زاست. 

امیدواریم از خواندن راهنمای نحوه نگهداری و تکثیر گل شفلرا لذت برده باشید. اگر فکر می کنید نکته ای جا افتاده است یا پیشنهادی دارید، لطفاً آن را در بخش نظرات با ما در میان بگذارید. 

مگ تک

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.