Take a fresh look at your lifestyle.

معرفی کتاب لهوف، مقتلی معتبر درباره روز عاشورا و وقایع قبل و بعد از آن

با معرفی کتاب لهوف اثر معروف ابولقاسم رضی الدین علی بن موسی (سید بن طاووس) با شما هستیم. لهوف یکی از کتاب های معتبر در باره واقعه عاشورا و زندگی امام حسین (ع) و یکی از منابع معتبر درباره واقعه عاشورا می باشد.

در ادامه اطلاعات کاملتری درباره کتاب لهوف به شما ارائه می کنیم. اگر به دنبال یک کتاب معتبر درباره وقایع عاشورا هستید تا با کمترین تحریف با وقایع عاشورا آشنا شوید این کتاب را به شما پیشنهاد می کنیم.

یکی از خصوصیات ویژه کتاب لهوف این است که برای اینکه طویل و طولانی نشود نویسنده تنها نام آخرین شخصی که روایت از اوست آورده شده است. لهوف واژه ای عربی و به معنای سوگ می باشد. نام دیگر این کتاب الملهوف می باشد.

هدف از معرفی کتاب لهوف این است که شما را با مشخصات کتاب لهوف، موضوع کتاب لهوف، معرفی بهترین ترجمه هایی که از کتاب لهوف وجود دارد، آشنایی با نویسنده کتاب لهوف و اینکه بطور کلی کتاب لهوف چیست و محتوای آن چیست می باشد تا شما هنگام خواندن این کتاب آشنایی کاملی با آن داشته باشید همچنین قسمت هایی از کتاب لهوف که به نظر مناسب تر می آمدند را انتخاب کردیم که در ادامه تقدیمتان خواهیم نمود.

همچنین ببینید: معرفی کتاب نبرد من هیتلر

معرفی کتاب لهوف یکی از بهترین مقاتل امام حسین (ع)

کتاب لهوف یک کتاب مقتل است و بسیاری از علما در سخنرانی ها و خطابه خای خود به این کتاب استناد می کنند. از جمله شیخ جعفر شوشتری (ره) کتاب لهوف را مشهورترین مقتل درباره عاشورا و امام حسین (ع) می دانند. سید رضی الدین نویسنده کتاب لهوف دستی در شاعری هم داشته است و در قسمت هایی از کتاب لهوف بیان نرم و شعرگونه ایشان را می توان استنباط نمود.

کتاب لهوف شکل مرثیه دارد و نثر روان آن مخاطب را خسته نمی کند. در این کتاب قسمت هایی که از زبان خود امام حسین (ع) می باشد با حروف درشت از سایر قسمت ها متمایز شده است.

معرفی مقتل لهوفمشخصات کتاب لهوف

نام کامل کتاب: لهوف مَلهوف علی قَتلی الطُفوف (آه های سوزان بر کشتگان بیابان)

نام نویسنده لهوف: ابوالقاسم رضی الدین علی بن موسی بن جعفر معروف به سید بن طاووس (ابن طاووس)

نام مترجم: ترجمه های زیادی از این کتاب وجود دارد که در ادامه آورده شده است.

موضوع کتاب: وقایع عاشورا و زندگی امام حسین (ع)

زبان اصلی: عربی

ویژگی بارز کتاب لهوف: متن روان، رسا و بی نیازی به رجوع به کتب مرجع

بهترین ترجمه کتاب لهوف

آشنایی با کتاب مقتل سید رضیترجمه هایی که از کتاب لهوف وجود دارد:

1. اولین ترجمه ای که از کتاب لهوف موجود است ترجمه سید بهاء الدین مختاری است که در زمان صفویه صورت گرفته است.

2. ترجمه سيد ابوالحسن مير ابوطالبى و تحقيق شيخ فارس تبريزيان

3. ترجمه ميرزا رضا قلى‌ خان تبریزی با نام «لجه الالم و حجّه الامم»

4. ترجمه شيخ احمد بن سلامه نجفى

5. ترجمه محمّد ابراهيم بن محمّد مهدى نوّاب با نام «فيض الدموع»

6. ترجمه سيّد احمد فهرى با نام «آه سوزان بر مزار شهيدان»

7. ترجمه ی سید محمد صحفی

8. ترجمه ی علی بن شیخ العراقین که ترجمه ی منظومی از این کتاب است.

9. ترجمه ی محمد طاهر دزفولی به نام “سوگ نامه ی کربلا”

8. ترجمه ی عقیقی بخشایشی

9. ترجمه ی محمد محمدی اشتهاردی به نام “غمنامه ی کربلا”

10. ترجمه ی شیخ عباس قمی در سال 1322

11. آخرین ترجمه ی کتاب لهوف از علیرضا رجالی تهرانی است

بیشتر بخوانید: نام کتاب های معتبری که درباره عاشورا نوشته شده اند

درباره نویسنده کتاب لهوف

 ابوالقاسم رضی الدین از بزرگان علمای امامیه و جامع علوم مختلف است. نویسنده کتاب لهوف فردی عالم بوده و دارای فضائل و کراماتی نیز بوده است که علامه حلی به برخی از آن ها اشاره کرده اند. از جمله اینکه ایشان مستجاب الدعوه بوده و با امام زمان (عج) دیدار نموده اند. ایشان شخصی تأثیر گذار بوده و در بین مردم به تقوی شهرت داشته اند تا جایی که به ایشان لقب قدوة العارفین و مصباح المجتهدین داده اند.

سید بن طاووس در سال ۵۸۹ هجری قمری در عراق متولد شد. پدر و مادر سید بن طاووس هر دو سید بودند و نسبت او از جانب پدر با ۱۳ واسطه به حسن بن علی و از جانب مادر به حسین بن علی می‌رسد، به همین خاطر به او (ذوالحسبین) می گویند.

ایشان در سن 75 سالگی در مرقد حضرت علی به خاک سپرده شدند. از جمله خصوصیات ایشان این بود که علاقه ای به صدور فتوی نداشتند و تنها کتاب فقهی به جا مانده از ایشان «غیاث الوری» است که ان هم حاشیه ای بر یک کتاب فقهی است.

ایشان فردی بسیار دقیق بودند و در نگارش مطالب نهایت مراقبت را می کردند تا جایی که میرزا جواد ملکی تبریزی به ایشان لقب سید المراقبین داده بودند. سید بن طاووس در طول حیات خود بیش از 50 کتاب را نگارش کرده اند.

برخی از مشهورترین آثار نویسنده کتاب لهوف:

  • اسرارالصلوة
  • الاقبال الصالح الاعمال
  • مصباح الزائر
  • جناح المسافر
  • الطرائف فی مذهب الطوائف
  • کشف المحجه لثمرة المهجه
  • نظر نویسنده کتاب لهوف درباره نگارش این کتاب:

سید بن طاووس در مقدمه کتاب، هدف از تألیف آن را چنین ذکر می کند:

“آنچه بیش از هر چیز مرا به نوشتن این کتاب واداشت این بود؛ من چون کتاب “مصباح الزائر و جناح المسافر” را گرد آوردم دیدم که کتابی شد شامل بهترین جاهای زیارت و برگزیده ترین اعمالی که هنگام زیارت باید به جا آورد و هر کس آن کتاب را همراه داشته باشد از برداشتن چراغ دیگری برای زیارت و یا کتاب زیارت بزرگ و یا کوچک بی نیاز است؛ از همین رو خواستم که هر کس آن کتاب را با خود داشته باشد از همراه بردن مقتل برای زیارت سیدالشهدا ء نیز بی نیاز گردد؛ لذا این کتاب را تهیّه نمودم که پیوست کتاب دیگرم باشد”

سید بن طاووس در باره نحوه نگارش این کتاب می گوید:

“کتاب (الملهوف) را در حالی تصنیف کردم که، کسی را نمی شناسم در نگارش کتابی با این شیوه از من پیشی گرفته باشد، و کسی که بر این کتاب آگاهی داشته باشد بر مفهوم این سخن آگاه است”

همچنین بخوانید: شرح واقعه کربلا بطور خلاصه و سرگذشت آن روز

فهرست مطالب کتاب لهوف

آشنایی با کتاب لهوففهرست مطالب کتاب لهوف به شرح زیر است:

1. مقدمه

مقدمه کتاب لهوف به طور کلی درباره عظمت عاشورا، مقام امام حسین و ارزش ناله و گریه بر امام حسین (ع) می باشد و همچنین انگیزه نویسنده درباره هدفش از نگارش کتاب در مقدمه کتاب آورده شده است.

2. مسلک اول

مسائل مربوط به ولادت امام حسین (ع) تا روز عاشورا

حوادث قبل از ماجرای عاشورا شامل ولادت امام حسین علیه السّلام و مراسم ولادت او، تعبیر خواب امّ الفضل، گریه شدید پیامبر صلی اللَّه علیه و آله و سلم، دوازده فرشته گوناگون در محضر رسول خدا صلی اللَّه علیه و آله و سلم، تسلیت فرشتگان مقرّب، سفر غم‌انگیز رسول خدا صلی اللَّه علیه و آله و سلم و دو خطبه کوتاه او، دو پرچم سیاه و پلید، و یک پرچم نورانی.

3. مسلک دوم

در مسلک دوم کتاب لهوف به وقایع روز عاشورا و کشته شدن امام حسین (ع) پرداخته شده است.

حوادث روز عاشورا،  خنده و شوخی بریر، خطبه آتشین امام حسین علیه السّلام در برابر صف دشمن، حمله‌های دسته جمعی نخست در صبح عاشوراف انتخاب لقای خدا از بین دو راه، پیوستن حرّ به حسین علیه السّلام و شهادت او، جنگ و شهادت بریر، شهادت وهب بن حباب کلبی، شهادت مسلم بن عوسجه، عمرو بن قرطه انصاری، سپر امام حسین علیه السّلام؛ جانبازی و شهادت جون غلام ابوذر؛ شهادت عمرو بن خالد، قهرمان شیر مرد؛ موعظه حنظله
بن سعد و شهادت او؛ اقامه نماز ظهر در روز عاشورا، به میدان رفتن بستگان امام حسین علیه السّلام؛ جانبازی و شهادت علی‌اکبر علیه السّلام؛ شهادت حضرت قاسم علیه السّلام؛ شهادت علی‌اصغر علیه السّلام؛ جانبازی و شهادت حضرت عباس علیه السّلام،

نبرد قهرمانانه حسین علیه السّلام با دشمن؛ نهی امام حسین علیه السّلام از غارت خیام؛ مصیبت جان‌سوز امام حسین علیه السّلام در لحظه‌های آخر جنگ؛ ذکر شهادت جان‌سوز عبد الله بن حسن علیه السّلام؛ انصراف شمر از آتش زدن خیمه‌ها؛ پوشیدن لباس کهنه؛ افتادن حسین علیه السّلام از پشت اسب بر زمین و فریاد زینب علیها السّلام؛ لحظه شهادت امام حسین علیه السّلام؛ خروش فرشتگان و بروز طوفان سیاه؛ لحظات شهادت جان‌سوز حسین علیه السّلام از زبان هلال.

4. مسلک سوم

مسلک سوم کتاب لهوف مربوط به وقایع بعد از قتل امام حسن در روز عاشورا است (فرستادن سر کشته شدگان به کوفه، اسارت خاندان حسین و در نهایت مراجعت اسرا به مدینه)

در بخش پایانی کتاب لهوف اندکی درباره امام سجاد و حالات ایشان صحبت شده است.

کتاب لهوف درباره چیست؟

این کتاب سوگنامه است از وقایع قبل از عاشورا، روز عاشورا و بعد از عاشورا. کتاب لهوف مقتلی است درباره شهادت امام حسین (ع) و وقایع کربلا. کتاب لهوف به شکل داستانی نگارش شده است و داستان قیام امام حسین (ع) که با حرکت از مدینه شروع می شود را به زیباترین شکل بیان می کند. سپس به وقایع روز عاشورا و کشته شدن امام حسین و یاران ایشان در روز عاشورا می پردازد و به زیبایی وضعیت اسرا بعد از واقعه عاشورا را روایت می کند.

سید بن طاووس نویسنده کتاب سعی در مختصر نویسی این کتاب داشته اند و در این باره گفته اند:

“با توجّه به این که زائران، فرصت کمتری دارند رشته سخن را کوتاه نموده و به طور اختصار بیان کرده ام و همین اندازه کافی است که درهای اندوه را به روی خواننده باز و افراد با ایمان را رستگار سازد، که در قالب این الفاظ، حقایق ارزنده ای نهاده ایم”

نویسنده کتاب لهوف موضوعات مرتبط با واقعه عاشورا را با کمترین اغراقی بیان نموده است.

بخش هایی از کتاب لهوف

“اگر بی تابی و مصیبت زد گی برای از بین رفتن نشانه های هدایت، تأسیس پایه های گمراهی و. ..از توصیه های پیامبر(ص) و کتاب خدا نبود، ما در مقابل این نعمت بزرگ، جامه های سرور و بشارت به تن می کردیم، ولی چون در نالیدن به این مصیبت، رضایت صاحب روز معاد و منفعتی برای نیکوکاران به دنبال دارد، ما هم جامه گریستن پوشیدیم و با اشک ریختن انس گرفتیم ”

بخش هایی از پیشگفتار مترجم:

“نام حسین علیه السّلام بر پیشانی ابدیت؛ گریه جان‌سوز آدم علیه السّلام و جبرئیل برای مصائب حسین علیه السّلام؛ نگاهی کوتاه به زندگی مؤلّف این کتاب؛ تألیفات سیّد بن طاووس؛ سفرهای سیّد بن طاووس؛ سیّد بن طاووس بزرگ‌مرد فضیلت؛ فرزندان سیّد بن طاووس؛ کتاب حاضر؛ سفارش مقام معظّم رهبری پیرامون ذکر مصیبت از کتاب لهوف.”

مقدّمه مؤلّف:

“توفیقات سرشار الهی به شایستگان؛ نعمت شایستگی حسینیان برای ایثار؛ ای اشک‌ها بریزید؛ ناسپاسی و گستاخی به پیشگاه رسول خدا صلی اللَّه علیه و آله و سلم؛ پاداش عظیم سوگواری و گریه برای عزای امام حسین علیه السّلام”

بخشی از کتاب لهوف:

“خدا را، از آن همه بار گران مصائب كه قلوب را رنجور، و اين همه سختى و هلاكت را در پى داشته و آن مصيبتها كه همه مصائب در برابرش ناچيز، و آن حوادث سخت و تلخ كه جامه تقوى را دريده، و آن تيرها كه خون رسالت را بر زمين جارى كرده و آن دستها كه جلالت الهيه اهل البيت را در كسوت اسارت در آورده، و آن فجايع كه سران ابدال را فرو افكنده، و آن بلايا كه جانهاى بهترين خاندانها را بر آورده، و آن بد آمد كه مصيبت آن تا به جبرئيل رسيده، و آن فظائع كه بر پروردگار جليل گران آمد.

چرا چنين نباشد و حال آن كه در آن روز گوشت رسول اللَّه صلّى اللَّه عليه و آله بر روى ريگستان فرو ريخته و خون پاكش با شمشير گمراهان بر زمين جارى، و چهره هاى دخترانش در منظر ديدگان راننده و شماتتگر قرار گرفته، و آنان را در حضور ناطق و صامت از لباس بر آورده، و ابدان آن بزرگواران را از لباس عريان، و آن اجساد مكرّمه بر روى خاك افتاده و خفته!! مصائبى خاندان رسالت را پراكنده، و در قلب هدايت تيرها نشسته تا هلاكش كند.
و زنان مصيبت ديده اى كه شعله آتش حزن و تأسف را بر افروزند.”

آیا کتاب لهوف اعتبار لازم دارد که به عنوان یک مقتل به آن رجوع کنیم؟

همان طور که گفتیم در ذکر راویان روایات موجود در کتاب لهوف تنها به ذکر نام آخرین راوی اکتفا شده است. بسیاری از علما کتناب لهوف را یک کتاب معتبر و قابل استناد می دانند تا جایی که رهبر انقلاب درباره کتاب لهوف می فرمایند:

“واقعه خوانی، تا حدّ ممکن، باید متقن باشد. مثلاً در حدود «لهوفِ» ابن طاووس و «ارشادِ» مفید و امثال اینها – نه چیزهای من درآوردی – واقعه خوانی و روضه خوانی شود.”

امیدواریم اطلاعاتی که در رابطه با معرفی کتاب لهوف خدمت شما ارائه دادیم برای شما مفید بوده باشد.

مگ تک

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.