Take a fresh look at your lifestyle.

ضرب المثل بار کج به منزل نمی رسد (معنی و کاربرد)

ضرب المثل بار کج به منزل نمی رسد یکی از معروفترین ضرب المثل های قدیمی ایرانی است و معنی آن بسیار شبیه به معنی ضرب المثل خشت اول چون نهد معمار کج تا ثریا می رود دیوار کج است. هر دو به این موضوع اشاره دارند که هر کاری باید از اول با نیت درست انجام شود و هر کار اشتباهی باعث می شود بقیه کار خراب شود و به نتیجه دلخواه نرسیم. در زبان انگلیسی یک ضرب المثل معادل ضرب المثل بار کج به منزل نمیرسد وجود دارد که می گوید: Evil gotten riches will never prove long که معنی آن این است که ثروت به دست آمده از شر هرگز برای مدت طولانی باقی نخواهد ماند.

معنی ضرب المثل بار کج به منزل نمیرسد

معنای ظاهری این ضرب المثل این است که اگر بار را کج بگذاری به منزل نمی رسد و وسط راه مشکلی برایش بوجود می آید. اما معنی عمیق تر این ضرب المثل این است که اگر نیت یا قصد شما اشتباه یا بد باشد به نتیجه نمی رسد. معنی دیگر آن این است که همه مراحل کار باید اصولی انجام شود اگر یکی از مراحل اشتباه انجام شود باعث می شود ادامه کار به خوبی پیش نرود.

برای اینکه مفهوم ضرب المثل بار کج به منزل نمی رسد را بهتر درک کنید چند مثال می زنیم:

  1. شخصی که می خواهد با کلاه گذاشتن سر دیگران به سود زیادی برسد مانند فردی است که بار کجی را حمل می کند و هر لحظه امکان دارد بارش بریزد و نتیجه کارش هدر شود.
  2. فردی که با پولی که از راه نادرست به دست امده کاری را انجام دهد یا کسب و کاری را شروع کند چون اول کار را اشتباه شروع کرده تا آخر در مسیر اشتباه است حتی اگر بقیه کارهایش درست باشد.
  3. شخصی که می خواهد خانه ای بسازد اگر از وسایل جنس خوب استفاده نکند خانه ای که می سازد محکم و ایمن نیست و اگرچه شخص فکر می کند در هزینه ها صرفه جویی کرده اما زیانی که بعدا ممکن است ببیند بسیار بیشتر از سودی است که بدست آورده.

کاربرد ضرب المثل بار کج به منزل نمیرسد

وقتی شخصی کارش را اشتباه شروع می کند مثلا با دروغ، پول حرام، شکستن دل دیگران و … به هدفش نمی رسد و زیان می بیند.

شخصی که می خواهد کاری را شروع کند اما استانداردهای لازم را در ابتدای کار رعایت نمی کند. مثلا بنایی که می خواهد خانه ای بسازد.

برای انتقاد یا نصیحت کردن به کسی که در تلاش است از طریق نادرستی، اعمال فریبکارانه یا بی عدالتی به اهداف خود دست یابد.

وقتی فردی ناصادقانه رفتار کرده و اکنون با عواقب بدی روبرو شده است، به او یادآوری می کنیم که “آیا نمی دانستی که بار کج به مقصد نمی رسد؟!”

به طور کلی این ضرب المثل در هر جایی که شخصی قصد دارد با حیله و فریب به مقصدش برسد یا کاری را اشتباه شروع می کند کاربرد دارد.

شعر در مورد بار کج به منزل نمیرسد

ز بار کج ره مقصد شنیدن آسان نیست

ز بار کج به حقیقت رسیدن آسان نیست

نصیحتی کنمت بشنو و بهانه مگیر

چون از بلاد برین خوشه چیدن آسان نیست

عنان حرمت خود را به ابلهان مسپار

پناه دامن نادان گزیدن آسان نیست

برو به مکتب دارالفنون خرد آموز

که زیر سایه حسرت خزیدن آسان نیست

ادب مکمل عشق است و حرمتش واجب

حریم حجب و حیا را دریدن آسان نیست

سلیم میکده رو توبه باطل است امشب

دل از ضایفت ساقی بریدن آسان نیست

بار کج به منزل نمیرسد کمی شبیه به این عبارت است که هر چه انسان بکارد، همان را درو خواهد کرد.

هیچ میانبری برای موفقیت وجود ندارد!

همچنین بخوانید: داستان ضرب المثل خرش از پل گذشت چیست

مگ تک

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.