Take a fresh look at your lifestyle.

انواع فیلترهای دوربین عکاسی و کاربرد آن ها در عکاسی حرفه ای

فیلتر ها ابزاری برای عکاسی هستند که به لنز دوریبن متصل شده و به شما کمک می کنند عکس های متفاوت و زیبایی خلق کنید. عملکرد فیلتر های دوربین عکاسی به این شکل است که نورهای مکمل را جذب کرده و نورهای هم خانواده را عبور می دهند. اگرچه بسیاری از تغییرات در عکاسی را می توان بوسیله ی فتوشاپ ایجاد کرد اما هنگامی که از فیلتر استفاده می کنید می توانید در زمان عکسبرداری تأثیر آن را ببینید.

در ادامه شما را با انواع فیلترهای دوربین عکاسی و کاربرد آن ها آشنا می کنیم. شما در این مقاله با موضوعات زیر آشنا می شوید:

  • انواع فیلتر عکاسی از لحاظ نحوه اتصال به دوربین
  • انواع فیلتر عکاسی از لحاظ جنس آن ها
  • انواع فیلترهای دوربین عکاسی از لحاظ کاربرد

انواع فیلترهای دوربین عکاسی و نقش آن ها در عکس

بطور کلی فیلترها در به لنز دوربین متصل می شوند و کمیت یا کیفیت نور در عکاسی را تغییر می دهند. جنس فیلترها از شیشه و ژلاتین می باشد. فیلتر های دوربین عکاسی می توانند دارای قاب بوده و یا فاقد قاب باشند که جنس قاب فیلتر اغلب پلاستیک فشرده است.

انواع فیلترهای دوربین عکاسی و کاربرد فیلترهای دوربین عکاسیانواع فیلترهای دوربین عکاسی از لحاظ نحوه اتصال به دوربین 

نحوه ی اتصال فیلترها به دروبین های عکاسی متفاوت است. از لحاظ نحوه اتصال به دوربین می توان فیلتر ها را به دو دسته تقسیم نمود: فیلترهای پیچشی و فیلترهای شکاف دار

فیلترهای پیچشی یا چرخشی

فیلترهای پیچشی روی شیارهای موجود در لنز قرار گرفته و به خوبی با آن چفت می شوند. قطر فیلترهای پیچشی با یکدیگر متفاوت است و اگر دوربین شما دارای چند لنز می باشد برای هرکدام از لنزها نیاز به فیلتر مناسب با قطرهمان لنز خواهیدداشت.

به طور کلی به دلیل استفاده راحتتر فیلترهای پیچشی، این فیلترها را نسبت به نوع شیاردار آن پرطرفدارترند.

فیلترهای شکاف دار

فیلترهای شکاف دار روی حلقه نگهدارنده فیلتر که روی آداپتور لنز تعبیه می شوند قرار می گیرند. رینگ موجود در نگهدارنده قابل تعویض است. نگهدارنده ها دارای شیارهایی هستند که لنزها روی آن ها قرار می گیرد. نگهدارنده ها باعث می شوند که بتوانید همزمان از چند فیلتر استفاده کنید و در صورت نیاز فیلتری را اضافه یا کم کنید.

انواع فیلترهای لنز دوربین عکاسی از لحاظ جنس

فیلترهای لنز دوربین را از لحاظ جنس به دسته های زیر طبقه بندی میکنند:

فیلترهای شیشه ای

جنس فیلترهای شیشه ای از شیشه بسیار مرغوب می باشد و امکان برش دادن آن ها وجود ندارد، فیلترهای شیشه ای پرکاربرد هستند و معمولا به اندازه قطر دهانه لنز ساخته می شوند. اين نوع فيلتر قابل استفاده جلوي دوربين و نور افكن يا پروژوكتورها مي باشد.

فیلترهای ژلاتینی 

فیلترهای ژلاتینی از ژلاتین مخصوص ساخته می شوند و برخلاف فیلترهای شیشه ای می توان آن ها را برش داد و به اندازه ی دلخواه متناسب با اندازه عدسی دوربین عکاسی درآورد. فیلترهای ژلاتینی  بیشتر برای کاهش شدت نور به کار می روند. این فیلترها در برابر تغییرات دمایی شکننده اند. فیلترهای ژلاتینی کاربرد حرفه ای دارند و می توان آن ها را به صورت متری خریداری نمود.

انواع فیلترهای دوربین عکاسی از لحاظ کاربرد

فیلترهای لنز دوربین عکاسی را از لحاظ کاربرد به دسته های زیر تقسیم می کنند:

انواع فیلتر دوربین عکاسی: فیلتر UV

فیلتر UV 

  • لنز ها قطعات گران قیمتی هستند و حتی کوچکترین خراش روی آن ها از قیمت آن ها می کاهد. فیلترها می توانند اثرات سوء خراش هایی که روی لنز ایجاد شده اند را برطرف کنند. فیلتر های UV در عکاسی برای از بین بردن مه ایجاد شده توسط نور UV استفاده می‌شود. فیلتر های UV یا فرابنفش جزو فیلترهایی هستند که کیفیت (دمای رنگ) را اصلاح می کنند.
  • فیلتر uv نوعي فيلتر بي رنگ است كه اشعه ماوراء بنفش خورشید را جذب می کند و رنگ خاكستري منظره را اصلاح می كند. کابرد دیگر آن محافظت از لنز دوربين است. هر صدمه ای که ممکن است روی لنز وارد شود، بر روی فیلتر وارد می شود و از آن جایی که قیمت فیلتر از قیمت لنز بسیار کمتر سات این کار بسیار عاقلانه می باشد.
  • فیلتر های سبک دایره ای از محبوب ترین فیلتر های UV هستند البته فیلتر های مربعی نیز کاربرد خاص خود را دارند اما نوع اول برای محافظت از لنز کاربردی تر است.
    فیلتر های یووی نباید روی لنز های ۲۴.۷ باشند.
  • در واقع فیلتر های UV برای این استفاده می‌ شوند که تاثیری روی تصویر نگذارند و تصویر را شفاف سازی کنند و وظیفه ی اصلی آن ها محافظت از دوربین عکاسی است. بنابراین اگر یک فیلتر تأثیرگذار می‌ خواهید که بتواند افکت تصویر تان را تغییر دهد و روی آن تاثیر بگذارد قطعاً باید از فیلتری غیر از UV استفاده کنید.

فیلتر های تراکم خنثی (چگالی خنثی) یا GND یا ND

  • فیلترهای تراکم خنثی به رنگ خاکستری خنثی هستند و تنها نقش آن ها کاهش شدت نور است و در واقع روی کمیت نور (میزان نور) تأثیر می گذارند و هیچ تاثیری بر رنگ ها ندارند. این فیلترها هنگامی به کار می روند که شدت نور زیاد است و نیاز به کاهش آن داریم.
    بطور مثال برای عکاسی در زمستان و برف بیشتر عکاسان حرفه ای از این فیلتر دوربین عکاسی برای کاهش شدت نور محیط استفاده می کنند
    به طور کلی این فیلترها از شدت نور می کاهد و امکان استفاده از سرعت های کم شاتر و دیافراگم های باز را فراهم می
  • فیلترهای ND در برخی موارد فقط برای نیمی از قاب اعمال می‌شود، این اثر دارای کاربرد های فراوانی است که عکاسان می‌ توانند از آن استفاده کنند به طور مثال می‌توانند تاریکی بیش از حد نور آسمان را خنثی کنند.
  • فیلترهای GND در هردو حالت مربعی و دایره ای موجود است. این فیلتر ها (GND) همچنین میتوانند برای حفظ جزئیات در هر عکسی استفاده شوند. به طور کلی این نوع فیلترها نور خیلی زیاد و اضافی و یا برعکس را در تصویر حذف کرده و به تصویر نور یکسان و زیبایی را می بخشند.

فیلتر قطبی یا پلاریزه (Polarizing)

  • یکی از انواع فیلترهای دوربین عکاسی، فیلتر پولاریزه است که کیفیت رنگ (دمای رنگ) را اصلاح می کند. فیلتر پولاریزه یا قطبی هنگام فیلمبرداری از پشت شیشه ماشین، یا هر نوع شیشه دیگری که بازتاب دارد استفاده می شود و کمک می‌ کند که دوربین از میان انعکاس‌ ها بتواند سوژه را ببیند.
  • این نوع فیلتر ها نور را به لنز بازتاب می دهند. با چرخاندن انتهای فیلتر می توانید شدت انعکاس نور را تنظیم کنید. شیشه این نوع فیلتر مانند یک پنجره نور را بازتاب می دهد و در عین حال عکاس می تواند با توجه به سلیقه خود نور را از بین ببرد و یا وضوح آن را بیشتر برروی عکس بازتاب دهد.
  • البته این فیلتر بر روی آب نیز بازتاب دارد به طوری که یک قطبش می تواند بازتاب نور را پس از باران افزایش دهد و یا بازتاب های منحرف که به رودخانه می تابد را از بین ببرد. فیلتر های قطبی استفاده دیگری نیز دارد به طور مثال می‌ توانند باعث تاریکی آسمان شوند و یا با چرخاندن فیلتر نور آسمان را تغییر دهند. به طوری که آسمان را از بازتاب نور زیاد به رنگ آبی تیره تغییر می‌دهند.
  • از فیلترهای Polarizing برای گرفتن عکس هایی از ماشین و وسایل دیگری که نیاز است به آن جلا ببخشند نیز استفاده می کنند. با این حال زمانی که به تأثیر نور در تصویرتان احتیاج داشته باشید نباید از فیلتر های قطبی استفاده کنید زیرا آن ها مقدار نور را کاهش می‌ دهند.
انواع فیلترهای دوربین عکاسی و کاربرد آن ها در عکاسی

کاربرد فیلترهای دوربین عکاسی

فیلتر تصحیح رنگ

می توانید از یک فیلتر تصحیح رنگ برای جبران تفاوت در طیف های رنگ نور استفاده کنید برای مثال: نور روز سردتر است و آبی به نظر می رسد. فیلتر 85B (فیلتر گرم/ نارنجی) و فیلتر 80A (فیلتر سرد/ آبی) دو فیلتر استاندارد برای جبران توازن رنگ هستند.

فیلتر فوکوس نرم (SOFT FOCUS FILTER)

فیلتر فوکوس نرم یکی دیگر از انواع فیلترهای دوربین عکاسی است. این نوع فیلترها بافتی نرم و یکنواخت به عکس می دهند و وضوح تصویر را کاهش می دهند. کاربرد فیلتر فوکوس نرم برای عکاسی کلوزآپ از چهره افراد مناسب است زیرا معایب صورت را نشان نمی دهد و پوستی صاف و بدون عیب را به تصویر می کشد. کاربرد آن به عکاسی کلوزآپ محدود نمی شود و برای عکاسی از مناظر و طبیعت نیز مفید است. 6. فیلترهایی برای عکاسی سیاه و سفید

فیلتر مخصوص عکاسی سیاه و سفید

این فیلتر رنک های شبیه به هم را تیره تر و رنگ های متضاد و مخالف را روشن تر می کند. فیلتر های قرمز، نارنجی، زرد، سبز و آبی برای عکاسی سیاه و سفید استفاده می شوند. در عکاسی طبیعت، فیلتر قرمز بسیار مورد استفاده قرار می گیرد زیرا کنتراست بین گل های قرمز و شاخه های سبز را به خوبی نشان می دهد. فیلتر قرمز به آسمان آبی عمق می دهد و ابرهای سفید را برجسته تر می کند.

چند نکته در استفاده از فیلترها در عکاسی

اندازه فیلتر با دهانه عدسی باید متناسب باشد. اگر حلقه فیلتر بزرگ تر از دهانه عدسی باشد، می توان از آن استفاده کرد اما اگر کوچکتر باشد امکان استفاده از آن وجود ندارد زیرا آن بخش از تصویر که نورش از فیلتر به دلیل کوچکی آن عبور نکرده در تصویر می افتد و ایجاد سایه می کند.

• استفاده از انواع مختلف فیلترهای دوربین عکاسی ربطی به اندازه فیلم یا دوربین ندارد و از تمام فیلترها برای تمام فیلم ها و همه دوربین ها می توان استفاده کرد. 

• در استفاده از فیلتر، تفاوتی بین دوربین عکاسی و دوربین فیلم برداری وجود ندارد.

به طور کلی فیلترها یا نور را به داخل دوربین بازتاب می‌ دهد یا از ورود آن به لنز محافظت می کنند به طور کلی هر عکاس باید یک فیلتر uv را برای محافظت از لنز دوربین اش در نظر بگیرد فیلتر های nd می‌تواند تاثیر بزرگی در جلوگیری از نور زیاد در تصویر داشته باشد و کارایی فیلتر های قطبی به شکلی است که هر عکاس می‌ تواند به راحتی از آن استفاده کند.
فیلتر ها بسیار ارزان هستند با این حال می‌ توانند تفاوت‌ های چشمگیری در بسیاری از عکس ها ایجاد کنند.

امیدواریم پس از مطالعه ی این مقاله به خوبی با انواع فیلترهای دوربین عکاسی و کاربرد آن ها در عکاسی آشنا شده باشید و این مطلب برای شما مفید بوده باشد.

مگ تک

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.