Take a fresh look at your lifestyle.

اسپاسم روده چیست (علت اسپاسم روده و معده)

اسپاسم روده یعنی چه

وقتی اسپاسم روده رخ می‌ دهد، عضلات شکم، روده‌ ها و معده منقبض می‌ شوند. بسته به این که کدام طرف بدن دچار اسپاسم می‌ شود و این که شدت اسپاسم چقدر است، ممکن است احساسی مانند انقباض خفیف عضلانی یا انقباض کامل عضلات را تجربه کنید.

در بیشتر مواقع،‌ اسپاسم روده به خودی خود بی ضرر است. با این وجود، می‌ تواند علامت یا نشانه‌ ای از یک بیماری زمینه‌ ای یا جدی باشد. دلایل احتمای زیادی برای اسپاسم روده وجود دارند و اگرچه بیشتر این دلایل آسیبی به بدن وارد نمی‌ کنند، اما در صورت عدم درمان می‌ توانند برای فرد دردسرساز باشند. اگر می خواهید در مورد اسپاسم روده بیشتر بدانید و با دلایل بروز اسپاسم روده آشنا شوید، این مطلب را انتها دنبال کنید.

علت اسپاسم روده چیست

در ادامه دلایل اسپاسم روده را با شما به اشتراک گذاشته ایم. در مینویسم می توانید روش های درمان اسپاسم شکم بعد از ورزش را نیز بشناسید.

کم آبی

کم آبی وضعیتی است که در آن بدن آب کافی برای انجام عملکردهای خود را در اختیار ندارد. اگرچه شرایط خفیف این وضعیت ممکن است کمی آزاردهنده باشد، اما موارد شدیدتر می‌تواند منجر به تشنج، لخته شدن خون و سایر عوارضی که ممکن است حتی منجر به مرگ شوند، گردد.

البته برای موارد شدید کم آبی باید درمان سریع انجام شود، اما حتی موارد خفیف نیز می‌ توانند تاثیر نامطلوبی بر انرژی و خلق و خو فرد داشته باشند. علائم و نشانه‌ های کم آبی همیشه مانند خستگی و تشنگی آشکار نیستند.

بوی بد دهان می‌ تواند ناشی از کمبود تولید بزاق باشد؛ خشکی پوست نیز می‌ تواند یکی از نشانه‌ های ظاهری کم آبی باشد. اما عدم تعادل الکترولیت‌ های بدن مانند پتاسیم و سدیم می‌تواند باعث اسپاسم روده شود. عضلات برای عملکرد صحیح به این مواد مغذی نیاز دارند، بنابراین وقتی مقدار کافی از آن‌ها در بدن وجود نداشته باشد اسپاسم و انقباض شروع می‌شود. از سایر علائم کم آبی می‌ توان به ادرار تیره، سردرد، تشنگی شدید و سرگیجه اشاره کرد. مطلب مواد غذایی برای مقابله با بوی بد دهان را بخوانید.

گاستروپارزی

گاستروپارزی که با نام فلج معده نیز شناخته می‌شود، اصطلاح دقیق‌ تری از اصطلاح قدیمی‌ تر آن است و اختلال حرکتی در عضلات معده را به طور کامل توصیف می‌کند. تا به امروز کارشناسان بر سر استفاده از این اصطلاح به توافق نرسیده‌اند؛ برخی آن را صرفا برای موارد شدید بکار می‌ برند.

صرف‌ نظر از این موضوع،‌ گاستروپارزی نام یک سندرم بالینی است که توسط تخلیه‌ آهسته غذای جامد از معده یا به ندرت مواد غذایی مایع مشخص می‌ شود و موجب علائم گوارشی مداوم به خصوص حالت تهوع، درد شکم، رفلاکس و نفخ می‌ گردد.

این بیماری عمدتا زنان جوان تا میانسال را تحت تاثیر قرار می‌دهد، اما کودکان و مردان نیز ممکن است از این بیماری رنج ببرند. تشخیص به رادیوگرافی دستگاه گوارش بستگی دارد. دو گروه بزرگ مبتلا به گاستروپارزی، ‌افراد مبتلا به دیابت یا افرادی هستند که علت مشخصی برای بیماری آن‌ها وجود ندارد.

تجمع گاز


گاز موجود در دستگاه گوارش بخش طبیعی از فرآیند هضم غذاست. خلاص شدن از شر گاز اضافی جمع شده در دستگاه گوارش از طریق آروغ زدن یا باد شکم نیز طبیعی است. درد ناشی از تجمع گاز در دستگاه گوارش ناشی از حبس شدن گاز یا حرکت نکردن آن به روش معمول در دستگاه گوارش است.

افزایش درد ناشی از تجمع گاز می‌تواند در نتیجه‌ خوردن غذاهایی باشد که موجب تولید گاز بیشتر می‌ شوند. در اغلب موارد، تغییرات نسبتا ساده در عادت‌ های غذایی می‌تواند این مشکل را برطرف سازد. علائم گاز یا درد ناشی از تجمع گاز عبارتند از آروغ زدن، باد شکم، درد یا احساس گرفتگی یا انقباض در شکم، نفخ یا احساس فشار یا پری در شکم، و افزایش قابل مشاهده در اندازه شکم.

گاستریت یا التهاب معده

گاستریت نامی برای مجموعه‌ای از بیماری‌ ها با یک وجه مشترک است: التهاب در پوشش داخلی معده. التهاب مرتبط گاستریت معمولا در نتیجه‌ همان باکتری است که موجب زخم معده می‌شود و معده را آلوده می‌ کند. استفاده مداوم از مسکن‌ های خاص و مصرف بیش از حد الکل نیز در ایجاد گاستریت موثر است.

این مجموعه از بیماری‌ ها می‌ تواند به طور ناگهانی بروز کند که به آن گاستریت حاد می‌ گویند و ممکن است به تدریج در طی زمان ایجاد شود که گاستریت مزمن است. در برخی موارد، گاستریت یا ورم معده می‌ تواند به بیماری‌ هایی مانند زخم معده یا افزایش ابتلا به سرطان معده ختم شود.

علائم گاستریت معده عبارتند از حالت تهوع، استفراغ، سوزش یا درد در قسمت بالای شکم که بعد از غذا خوردن بدتر یا بهتر می‌شود و احساس پری بالای شکم. این بیماری‌ ها همیشه علائم یا نشانه‌ های قبال تشخیص را شامل نمی‌ شوند.

کشیدگی عضلات

کشیدگی عضلات شکم می‌ تواند به هرگونه کشش، پارگی یا گسیختگی عضلات شکم اشاره داشته باشد. به همین دلیل است که گاهی اوقات در ناحیه شکم احساس کشیدگی می‌ کنیم. در افرادی که بر روی عضلات شکم سخت کار می‌کنند، امکان اسپاسم روده وجود دارد.

کسانی که به طور منظم دراز و نشست و کرانچ انجام می‌ دهند، ممکن است خود را در معرض کشیدگی عضلات شکم قرار دهند. همچنین می‌تواند به دلیل چرخش یا حرکت ناگهانی سریع، ورزش زیاد و شدید، استفاده بیش از حد از عضلات و استراحت ندادن به آن‌ها، استفاده از تکنیک نامناسب در انجام ورزش‌هایی که شامل چرخش، پریدن و دویدن، بلند کردن اجسام سنگین و حتی سرفه، خندیدن یا عطسه کردن به وجود آید.

بیماری کرون

بیماری کرون یک بیماری مزمن است که در آن دستگاه گوارش فرد التهابی را تجربه می‌کند که دردناک و تهدید کننده است. بیماری کرون می‌تواند بخشی از دستگاه گوارش فرد از دهان تا رکتوم را تحت تاثیر قرار دهد. همانطور که گفته شد، اسپاسم روده شامل انقباض روده، عضلات شکم و معده است.

از آنجایی که بیماری کرون موجب اختلال در توانایی بیماران در جذب مواد مغذی و مایعات می‌شود، کم آبی می‌تواند موجب این انقباض‌های غیرارادی عضلات شود. علاوه بر این، تجمع گاز به دلیل رشد بیش از حد باکتری‌ها در بیماری کرون نیز می‌تواند باعث انقباضات غیرارادی روده شود.

این انقباض‌ها تلاش دستگاه گوارش برای خلاص شدن از شر گاز جمع شده هستند. اگر اعصابی که عضلات را کنترل می‌کنند تحریک شوند، التهاب به خودی خود می‌تواند موجب اسپاسم روده شود.

یبوست

یبوست وضعیتی را توصیف می‌کند که حرکات روده فرد کمتر از حد معمول است و در نتیجه مدفوع به سختی دفع می‌شود. اگر فرد در هفته کمتر از سه بار اجابت مزاج داشته باشد، یبوست در نظر گرفته می‌شود. روده بزرگ وظیفه جذب مایعات از محتویات آن را بر عهده دارد و هر چه مدت بیشتری در روده بزرگ بماند، مایعات بیشتری جذب می‌شود.

صرف‌ نظر از دلیل یبوست، در این مورد اسپاسم روده و عضلات شکم به احتمال زیاد رخ می‌دهد. این اسپاسم‌ها به عنوان مکانیزمی برای حرکت سریع‌ تر و موثرتر مدفوع در دستگاه گوارش مورد استفاده قرار می‌گیرد. اسپاسم روده که به دلیل یبوست رخ می‌دهد احتمالاً تا زمانی که مدفوع سفت از بدن خارج نشود، ادامه خواهد داشت.

کولیت

کولیت یک بیماری مزمن دستگاه گوارش است که در آن پوشش داخلی روده بزرگ ملتهب می‌شود. کولیت انواع مختلفی دارد، ازجمله کولیت اولسراتیو، کولیت ایسکمیک، کولیت عفونی، کولیت انحرافی، کولیت کلاژنی، کولیت میکروسکوپی، کولیت آتیپیک، کولیت شیمیایی و کولیت لنفوسیتی.

التهاب در روده بزرگ می‌تواند موجب تحریک رشته‌ های عصبی مجاور شود. اگر این‌ها اعصابی هستند که سیگنال‌هایی را به عضلات شکم یا روده ارسال می‌کنند، ممکن است موجب انقباض غیرارادی این عضلات شود. این انقبا‌های غیرارادی موجب می‌شوند تا علائم کولیت به سراغ فرد بیاید. اکثر افراد مبتلا به اسپاسم روده ناشی از کولیت، این انقباضات را در سمت چپ پایین شکم خود تجربه خواهند کرد.

سندرم روده تحریک‌ پذیر

در ایالات متحده، بین سه الی بیست درصد از افراد علائم سندرم روده تحریک‌پذیر را تجربه می‌ کنند. سندرم روده تحریک‌پذیر در جامعه پزشکی به عنوان کولون اسپاستیک، کولیت مخاطی، کولون تحریک‌پذیر و کولیت اسپاستیک نیز شناخته می‌شود.

سندرم روده تحریک‌پذیر بیماری دستگاه گوارش است که به واسطه‌ی علائم متعددی در روده مشخص می‌شود. تصور می‌شود که اسپاسم روده افراد مبتلا به سندرم روده تحریک‌پذیر ناشی از ترکیبی از افزایش هوشیاری عملکردهای بدن، فعالیت ماهیچه‌ای غیرعادی در شکم و اختلالات ارتباطی بین دستگاه گوارش و مغز است. تغییر در غلظت مدفوع و دفعات دفع مدفوع علائمی هستند که احتمالا همراه با اسپاسم روده رخ می‌دهند.

کولیت اولسراتیو یا کولیت زخمی

کولیت اولسراتیو اصطلاحی است که برای توصیف بیماری مورد استفاده قرار می‌گیرد که موجب ایجاد زخم‌ های کوچک باز در پوشش روده بزرگ می‌شود. تصور می‌شود کولیت اولسراتیو در اثر حمله غیرطبیعی سیستم ایمنی فرد به بافت‌ های سالم روده بزرگ ایجاد می‌شود.

علائم کولیت اولسراتیو مانند اسپاسم روده و گرفتگی عضلات بیشتر زمانی رخ می‌دهد که فرد درد ناگهانی را تجربه می‌ کند. زخم‌ های کوچک در پوشش روده بزرگ افراد مبتلا باعث می‌شود که توانایی آن‌ها در جذب مواد مغذی و مایعات از غذایی که می‌خورند دچار اختلال شود.

این اختلال موجب التهاب بیشتر ساختارهای گوارشی، ماهیچه‌ ها و رشته‌ های عصبی در بافت‌ های اطراف می‌ شود. انقباض غیرارادی ماهیچه‌ هایی که غذا را از طریق دستگاه گوارش حرکت می‌دهند، می‌تواند باعث درد و ناراحتی ناشی از اسپاسم روده شود.

همچنین بخوانید:

خوراکی برای درمان تنبلی روده

درمان نفخ بعد از غذا

راه های رفع سردی معده

مگ تک

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.