Take a fresh look at your lifestyle.

شوری یا شیرین شدن دهان نشانه چیست؟

ممکن است در حالت عادی یا در هنگام صبح و ناشتایی طعم شوری یا شیرینی در دهانتان احساس کنید که این شور یا شیرین شدن دهان می تواند دلایل متفاوتی داشته باشد. حال می خواهیم بدانیم شوری یا شیرین شدن دهان نشانه چیست؟ شما اگر بپرسید، آیا شیرین شدن دهان نشانه بارداری است؟ پاسخ می دهیم که می تواند بارداری یا دلایل خوشایندی مانند آن باشد و یا دلایل دیگری داشته باشد که شاید خطرناک باشند. البته در بیشتر مواقع شوری دهان هنگام صبح به دلیل رعایت نکردن بهداشت دهانی است. از آنجایی که هر گونه تغییرات بدنی می تواند ناخوشایند باشد پس با ما همراه باشید تا با دلیل شوری یا شیرین شدن دهان آشنا شده و راه های درمان آن را بیاموزید.

دلیل شوری دهان

شاید دلیل شوری دهان وجود مشکلی جدی در بدن نباشد اما ناراحت کننده است. اگر می خواهید بدانید دلیل شوری دهان چیست پس حتما این پست را مطالعه کنید تا علاوه بر شناخت علت این مسئله، راه درمان خانگی آن را بیاموزید. البته لازم به ذکر است که در برخی موارد لازم است به پزشک مراجعه کنید تا درمان های پزشکی را دنبال کنید و از شر این تغییرات چشایی خلاص شوید.

دیابت

اولین و مهمترین دلیل برای شوری دهان بیماری دیابت می باشد. برای دیابت درمان های خانگی زیادی وجود دارد و ما پیش از این در مینویسم، مطلب کاملی را در رابطه با دیابت ارائه داده ایم که پیشنهاد می کنیم، مطالعه کنید. این بیماری باعث ایجاد اختلالات چشایی می شود و ممکن است علاوه بر شوری دهان، تلخی دهان یا شیرینی دهان را حس کنید. البته دیابت علائم دیگری نیز دارد مانند:

  • سوزش دهان
  • خشکی دهان
  • مشکلات بینایی و ..

مطلب دیگری در رابطه با تلخی دهان و راه های درمان آن در مینویسم منتشر شده است.

خونریزی دهان

دلیل دیگر شوری دهان خونریزی در ناحیه ای از دهان یا بینی می باشد. ممکن است به دلایل مختلفی مانند گاز گرفتن داخل لپ یا زبان، بریدگی دهان به وسیله نان و خونریزی لثه، در دهان شما خون جمع شود و یا به دلیل خشکی، بینی شما دچار خونریزی شود و شما متوجه این خونریزی نشوید اما طعم شور را در دهان خود حس کنید.

کمبود آب بدن

یکی از دلایل بارز احساس طعم شوری در دهان، کمبود آب بدن است. به نسخه پزشکان لازم است انسان در طول روز حداقل 8 لیوان آب بخورد و اگر این دستور رعایت نشود، ممکن است عوارضی در بدن ایجاد شود که یکی از آن ها شوری دهان است.

علائم کم آبی بدن

میگرن

میگرن نوعی سردرد است که برای بیشتر افراد غیر قابل تحمل می باشد. یکی از عوارض میگرن خون دماغ شدن و زخم دهانی است و به همین دلیل همانطور که در بالا بیان شد، خونریزی دهانی یا خونریزی در بینی یکی از علل شوری دهان است. از نشانه های دیگر میگرن می توان به علائمی مانند :

و غیره اشاره کرد. به همین دلیل اگر شوری دهان با این علائم همراه است، با پزشک خود در میان بگذارید.

خشکی دهان

اگر در دهانتان طعم شوری را حس می کنید ،ممکن است دچار خشکی دهان شده باشید. از مهمترین دلایل خشکی دهان می توان به مصرف برخی داروها، تنفس مداوم از طریق دهان، کم آبی بدن و همچنین مصرف دخانیات اشاه کرد. اگر به همراه شوری دهان، علائم زیر را دارید، احتمالا دهانتان خشک شده است:

  • احساس چسبندگی در تمام دهان
  • التهاب در گلو
  • بوی نامطبوع در دهان و …

کمبو برخی ویتامین ها

همانطور که می دانید مصرف انواع مختلف ویتامین ها برای بدن ضروری بوده و لازم است از آن ها غافل نشد، اما گاهی به هر دلیلی ممکن است برخی ویتامین ها را مصرف نکنیم و آن ویتامین ها به بدن نرسد که یکی از عواقب آن تغییرات چشایی می باشد و ممکن است در دهان احساس طعم شوری کنید. برای آگاه شدن از اینکه کمبود کدام ویتامین در بدن منجر به ایجاد این طعم شور شده است، پیشنهاد می کنیم حتما به پزشک مراجعه کنید تا آزمایش های لازم انجام شود.

عفونت در دهان

شایع ترین عفونت دهانی که منجر به تغییر طعم دهان می شود، پریودنتیت است که مربوط به التهاب و عفونت در لثه ها می باشد. در مراحل اولیه، این عفونت خودش را با شور شدن دهان بروز می دهد و در موارد شدید تر به دندان ها و استخوان لثه آسیب وارد می کند. بنابراین لازم است به دندانپزشک مراجعه کنید تا از شدت یافتن این عفونت جلوگیری کنید. در اینجا لازم می دانیم بیان کنیم که عفونت سینوسی یا سینوزیت نیز منجر به شوری دهان می شود و این بیماری علائم دیگری نظیر سردرد، سرفه، احساس گرفتگی بینی و غیره دارد.

آنتی بیوتیک های مفید برای عفونت دندان

صرع

صرع نیز باعث شور شدن دهان می شود و البته باید بدانید ابتدایی ترین نشانه صرع احساس طعم شور در دهان است و بنابراین اگر علائم بارز دیگر نظیر سرگیجه مداوم، تشنج و .. را مشاهده کردید و در کنار آن ها مزه دهانتان شور بود، به دکتر مراجعه کنید. در غیر اینصورت جای نگرانی است و معمولا این تغییر در حس چشایی به دلایل دیگری است.

بارداری

به طور کلی بارداری باعث ایجاد عدم تعادل در هورمون های بدن مادر می شود و همچنین در بارداری تغییرات دیگری نظیر همین شوری دهان اتفاق می افتد. اگر شما باردار هستید و در دهانتان طعم شوری را می چشید، طبیعی بوده و جای نگرانی نیست. همچنین تغییرات هورمونی در هر فردی می تواند دلیلی بر شوری دهان باشد. همچنین آموزش تست خانگی بارداری با بزاق پیش از این در مینویسم منتشر شده است.

اختلالات عصبی

از آنجا که اختلالات سیستم عصبی منجر به اختلال در عملکرد مغز و همچنین تمام اعضای بدن می شود. بنابراین دلیل دیگر برای تغییر در مزه ی دهان مانند شوری دهان، ممکن است اختلال اعصاب باشد.

رفلاکس صفرا

صفرا و معده ارتباط نزدیکی با دهان دارند و بنابراین شوری در دهان می تواند به دلیل رفلاکس معده یا رفلاکس صفرا باشد و بنابراین لازم است حتما علائم دیگری را که در زیر بیان می کنیم بررسی کرده و در صورتی که علاوه بر شور بودن دهان 2 نشانه دیگر نیز مشاهده کردید، به پزشک مراجعه کنید تا درمان های لازم انجام شود.

  • کاهش وزن ناگهانی
  • گرفتگی صدا
  • استفراغ مایع زرد مایل به سبز

شیمی درمانی و داروهای بیولوژیکی

شیمی درمان یکی از درمان های شایع برای سرطان می باشد که البته علاوه بر درمان عوارض جانبی زیادی دارد! یکی از این عوارض آزار دهنده، ایجاد طعم نمک و شوری در دهان می باشد. همچنین داروهای بیولوژیکی که درمان ثانویه این بیماری هستند، می توانند طعم شور در دهان ایجاد کنند.

سندرم شوگرن

یک دلیل دیگر تغییر مزه دهان به شوری، سندرم شوگرن یا اختلال در سیستم ایمنی است. لازم است بدانید این بیماری ابتدا موجب خشکی دهان می شود و علامت آن شوری در دهان است.

راه های تقویت سیستم ایمنی

مصرف برخی داروهای خاص

تعداد زیادی از داروهای متفاوت وجود دارد که باعث خشکی دهان در نتیجه ایجاد طعم نمک در دهان می شوند که شما بهتر است قبل از مصرف داروها عوارض آن ها را مطالعه کنید.

دلیل شوری دهان
دلیل شوری دهان

درمان شوری دهان

در ادامه درمان های اولیه برای از بین بردن شوری دهان را ارائه می دهیم که این درمان ها را انجام دهید و اگر این مشکل رفع نشد، به پزشک مراجعه کنید.

  • اولین و ابتدایی ترین روش برای درمان شوری دهان، رعایت اصولی بهداشت دهان و دندان می باشد. البته این روش نوعی پیشگیری از شوری دهان می باشد.
  • (روش های از بین بردن جرم دندان در خانه)
  • همچنین پیشنهاد می کنیم خمیر دندان خود را عوض کنید زیرا این اقدام می تواند شوری دهان را رفع کند.
  • از زیاده روی در خوردن چای، قهوه و برخی مواد غذایی اسیدی مانند مرکبات خودداری کنید.
  • همچنین مصرف غذاهای تند و رب گوجه فرنگی را کاهش دهید تا مزه شور دهان کاهش یابد.
  • از دهان شویه های آنتی باکتریال استفاده کنید.
  • در روز به اندازه کافی آب و مایعات بنوشید.
  • برای جلوگیری از شوری دهان، از مصرف دخانیات و الکل خودداری کنید.
  • راه دیگر، مصرف روزانه آدامس بدون قند می باشد.
  • همچنین قند خون خود را کنترل کنید تا به دنبال آن دیابت شما کنترل شود و شوری دهان نداشته باشید.
  • ویتامین های گروه B، ویتامین C، ویتامین A و کلسیم و .. میل کنید.
  • سعی کنید به طور مداوم با دهانتان نفس نکشید تا دچار خشکی و شوری دهان نشوید.
  • نوشیدنی های آرامبخش همچون گل گاو زبان، چای آلبالو و غیره را نوش جان کنید.
  • در صورت مشاهده عفونت دهانی و التهابات لثه به دندان پزشک مراجعه کرده و این مشکل را رفع کنید.
  • جالب است بدانید مصرف خوراکی های شیرین، باعث تشدید طعم شور در دهان می شود.
  • گاهی ممکن است با روش ساده غرغره کردن آب بتوان شوری دهان را از بین برد.
  • در صورت مشاهده دلایل دیگر لازم است به پزشک مراجعه کنید.

علت شیرینی دهان

به طور کلی اگر خوراکی شیرین مانند نبات، قند و … میل کنید طعم دهانتان شیرین می شود و مسلما این موضوع دلیلی بر سلامت حس چشایی است. اما گاهی ممکن است بدون خوردن مواد قندی، شیرین شدن دهان را تجربه کنید که این اختلالات چشایی می تواند دلایل مختلفی داشته و یا عوارض دارو یا درمان خاصی باشد که در ادامه تمامی دلایل شیرین شدن دهان را به همراه درمان آن شرح می دهیم.

بارداری

یکی از طبیعی ترین و مهمترین دلایل شیرینی دهان، بارداری می باشد. از آنجایی که برخی خانم های باردار به دیابت بارداری دچار می شوند بنابراین تغییر چشایی را تجربه می کنند که این تغییر چشایی، شیرین شدن دهان در بارداری است. البته لازم به ذکر است در برخی موارد ممکن است فرد باردار طعم شیرین در دهان را تجربه کند ولی به دیابت بارداری دچار نشده باشد! بنابراین جای نگرانی نیست.

رژیم غذایی با کربوهیدرات پایین

افراد با رژیم کم کربوهیدرات خوراکی هایی مانند نان، غذاهای شیرین و غیره را که کربوهیدرات دارند، به حداقل می رسانند. اگر کربوهیدرات حذف شود، بدن به جای سوزاندن قند، چربی ها را می سوزاند و این فرایند را کتوز می نامند که منجر به شیرین شدن دهان می شود. در مینویسم می توانید با انواع مواد غذایی دارای کربوهیدرات آشنا شوید.

تیروئید

یکی دیگر از دلایل شیرینی دهان، بیماری تیروئید است. این بیماری به طور مستقیم بر حس چشایی تاثیر می گذارد و علت ایجاد طعم شیرین در دهان است. همچنین موجب تمایل بیشتر بدن به مصرف مواد قندی می شود. تیروئید برخی علائم دیگر نیز دارد که عبارتند از :

  • افزایش دمای بدن
  • تپش قلب
  • اضطراب
  • ناخن و موهای شکننده و آسیب پذیر و غیره

خشکی دهان

همانطور که در بالا اشاره شد خشکی دهان علائمی دارد که یکی از این علائم بارز شیرینی دهان است. لازم به ذکر است شوری یا تلخی دهان نیز نشانه های دیگر این عارضه می باشند.

دیابت

دیابت علاوه بر شوری دهان باعث شیرین شدن دهان نیز می شود. دیابت به دلیل اینکه قند خون در رگ ها را افزایش می دهد باعث غلبه طعم شیرین بر دهان می شود. ممکن است با مصرف داروهای خانگی دیابت و یا تزریق انسولین این شیرینی دهان برطرف شود. لازم به ذکر است در برخی مواقع ممکن است کتواسیدوز دیابتی که همان کمبود انسولین بدن است موجب شیرینی دهان شود.

داروها

اساسا هر دارویی هم درمان می کند و هم برخی عوارض جانبی دارد که این عوارض گاهی سطحی و گاهی پر خطر هستند. به طور مثال ممکن است مصرف یک دارو دلیل شیرین شدن دهان باشد و به همین دلیل اگر این تغییر چشایی را حس کردید، قبل از هر اقدامی، بررسی کنید که چه دارویی مصرف کرده اید و عوارض آن را مطالعه کنید.

اختلالات مغز و اعصاب

به طور کلی اختلال در سیستم عصبی (مشکلات نورولوژی)، اختلال در تمام اعضای بدن ایجاد می کند. تغییرات چشایی نیز یکی از این عارضه هاست که در برخی موارد این مشکل به صورت شیرین شدن دهان ظاهر می شود.

بیماری رفلاکس معده

بیماری رفلاکس معده که عنوان لاتین آن GERD می باشد، موجب برگشتن مواد غذایی به مری می شود که در موارد نادر علت شیرینی دهان است. چند علائم دیگر بیماری رفلاکس معده را بشناسید:

  • درد و سوزش سر دل و قفسه سینه
  • اشکال در بلع
  • گلودرد
  • استفراغ

پیری یا سوء تغذیه

از آنجایی که افراد پیر و برخی افرادی که دچار سوء تغذیه هستند، مواد غذایی خیلی کمی به بدن خود می رسانند بنابراین دچار تغییر در حس چشایی می شوند که یکی از این تغییرات شیرین شدن دهان است.

سندروم سوزش دهان

اگر بعد از خوردن غذاهای تند احساس سوزش در زبان و لثه ها کنید، امری طبیعی است اما زمانی ناخوشایند است که این سوزش بی دلیل باشد. بیماری سندروم سوزش دهان ممکن است در مراحل ابتدایی به جای سوزش دهان، دچار تغییر طعم دهان خود شوید که می تواند شوری یا شیرین شدن دهان باشد.

عمل جراحی

بعد از هر عمل جراحی که توسط متخصص حلق و بینی انجام می شود، عصب های چشایی کمی غیر معمول عمل می کنند بنابراین شیرین شدن دهان بعد از اینگونه عمل ها غیر طبیعی نیست و معمولا اتفاق می افتد.

غلبه دم(خون)

اما جالب است بدانید دلیل طب سنتی برای شیرینی دهان، غلبه خون یا غلبه دم است که البته غلبه خون دارای علائم دیگری نیز می باشد. برخی نشانه های دیگر غلبه خون:

  • حواس پرتی مداوم
  • قرمزی غیر معمول زبان
  • خونریزی دهان

و .. می باشد.

سرطان ریه

سرطان ریه که نوعی از سرطان های شایع می باشد، می تواند دلیلی بر شیرینی غیر معمول دهان باشد. اما دلیل شیرینی دهان حتما سرطان ریه نیست و برای تشخیص درست لازم است پزشک علائم دیگری نیز مشاهده کرده و آزمایش های لازم را انجام دهد.

حمله ویروسی به حس بویایی

ویروس های متفاوتی همچون کرونا و غیره می توانند به حس بویایی آسیب وارد کنند. جالب است بدانید آسیب به حس بویایی باعث تغییر در حس چشایی می شود و ممکن است طعم طبیعی دهان تغییر کرده و شما شیرینی دهان را تجربه کنید. همین موضوع علت شیرین شدن دهان در کرونا می باشد.

درمان شیرین شدن دهان

علاوه بر درمان های پزشکی، درمان های خانگی نیز می توانند این مشکل شیرینی دهان را برطرف کنند. در ادامه چندین درمان ساده و مؤثر را برای شما لیست می کنیم:

  • برای تاکید بیان می کنیم ابتدا بهداشت دهان و دندان را رعایت کنید که دچار تغییرات چشایی همچون شیرینی دهان نشوید.
  • میزان آبی که در روز می خورید را تا حد امکان افزایش دهید.
  • همچنین به آبی که می نوشید مقداری آبلیمو اضافه کنید.
  • برای اینکه میزان شیرینی دهانتان کاهش یافته و مزه غذاها را بهتر حس کنید، غذاهایی که طعم قوی تر مانند تندی بیشتر، شوری بیشتر و … دارند را میل کنید.
  • سبزیجات معطر، سس و ادویه های بیشتری در غذا بریزید تا بتوانید طعم دهانتان را تغییر دهید.
  • همراه با غذا ترشی های متفاوت سرو کنید.
  • قبل از مصرف گوشت، آنرا با سرکه یا آبلیمو مزه دار کنید.
  • نوشیدنی های گازدار مانند آب گازدار بنوشید.
  • در برخی دلایل همچون دیابت، ورزش کردن می تواند تاثیر به سزایی در بهبود عارضه چشایی داشته باشد.
  • لازم به ذکر است بهترین اقدام برای درمان شیرین شدن دهان، مراجعه به پزشک و انجام آزمایش های پزشکی مانند آزمایش خون، اسکن مغز، سی تی اسکن یا ام آر آی می باشد.
  • همچنین در صورت وجود هر نوع عفونتی باید با نسخه پزشک آنتی بیوتیک مصرف کنید.

همچنین بخوانید : تشخیص بیماری از روی رنگ زبان

با هر قسمت از زبان کدام طعم را حس می کنیم

مگ تک

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.